EAT, GROW, LOVE – Inspirerende film over permacultuur

De film EAT, GROW, LOVE laat zien hoe permacultuur kan bijdragen aan duurzame voedselvoorziening, toename van biodiversiteit en het versterken van lokale gemeenschappen.

Permacultuur is een samenvoeging van de woorden permanent en  agricultuur en richt zich op het ontwerpen van stabiele voedselsystemen met de natuur als voorbeeld. Voedselbossen en – tuinen op basis van permacultuur lijken op natuurlijke ecosystemen en zijn daardoor veerkrachtig en duurzaam.

Permacultuur heeft geen dogma’s. De basis is de ethiek, er zijn drie belangrijke uitgangspunten: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. Die ethiek is een levenswijze. Praktisch gezien heeft permacultuur een aantal uitgangspunten zoals samenwerken met de natuur, lokale voedselvoorziening, eten met het seizoen en zorgen voor de bodem.

‘ Though the problems of the world are increasingly complex, the solutions remain embarrasingly simple’ – Bill Mollison – medebedenker van de term Permacultur

In de film EAT, GROW, LOVE komen de ethische en praktische uitgangspunten van permacultuur prachtig in beeld. De film neemt je mee rond de wereld en laat je kennis maken met zes inspirerende mensen in totaal verschillende leefgebieden die door gebruik te maken van permacultuur-principes duurzame oplossingen en verbeteringen vinden voor lokale problemen.

We maken kennis met permacultuur-pioniers in Australië, de VS, IJsland, Palestina, Engeland en India. Allemaal gebruiken ze op geheel eigen wijze de principes van permacultuur om voedsel te verbouwen en hun leefomgeving beter te maken. Ze vertellen gepassioneerd en enthousiast over de oplossingen die permacultuur biedt voor diverse uitdagingen in hun leefomgeving.

In Australië geeft Robyn Frances een rondleiding door haar 22 jaar oude subtropische voedselbos. Het is 2,5 hectare groot en bestaat uit diverse afdelingen, zoals boomgaarden en voedseltuinen. Ze legt uit hoe ook de dieren – eenden en varkens – bijdragen in het ecosysteem en dat er geen afval is in permacultuur: alles wordt gebruikt in de kringloop, ook menselijke ontlasting.

In Amerika maken we kennis met Gil Lopez die middenin de ‘ concrete jungle’ van New York op een oud treinspoor een community voedseltuin onderhoudt samen met buurtbewoners. Hij vertelt hoe ze illegaal gestart zijn op een stuk braakliggend land en uiteindelijk toestemming kregen van de landeigenaren toen duidelijk werd waar ze mee bezig waren: meer groen, meer samenwerking, gratis voedsel voor de buurt.

De film eindigt met een kijkje in bij de experimentele vrijstaat Aeroville in India, waar Krishna Mckenzy laat zien in een gevestigd voedselbos de natuur het systeem min of meer zelf onderhoudt. De boeren hoeven de planten slechts hier en daar te begeleiden. Als je bedenkt dat het gebied van Aeroville in de jaren ‘60 nog hoofdzakelijk woestijn was zonder bomen, dan begrijp je nog beter hoe bijzonder dit weelderige permacultuur-voedselbos is!

Ben je benieuwd naar permacultuur en wil je weten hoe het kan helpen om steden veerkrachtiger en groener te maken? Kijk dan vooral deze film. EAT, GROW, LOVE informeert en inspireert. Het laat zien dat permacultuur eenvoudige en logische oplossingen biedt voor de wereldwijde problemen waar we allemaal mee te maken hebben, op gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit en sociale cohesie.

Met de ontwerpprincipes van permacultuur kun je niet alleen voedsel verbouwen op je vensterbank, balkon of op het dak.  Niets brengt mensen samen zoals dit soort natuurlijke en duurzame voedselsystemen. Maar duurzaamheid is slechts het beginpunt van permacultuur. Permacultuur ondersteunt en herstelt de natuur voor toekomstige generaties. Zoals de Australische Robyn Frances in de film benadrukt: ‘ Met permacultuur proberen we het nog beter te doen!’

 

EAT, GROW, LOVE ontving de UNEP Eco Film Prize op het Science Film Festival.

Bekijk hier de trailer van EAT, GROW, LOVE : https://www.youtube.com/watch?v=ppoQlh2HKR8

De hele film bekijk op je WaterBear:  www.waterbear.com

 

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11