Dat niet alleen ouderen eenzaam zijn, daar is de 25-jarige Nadï van de Watering het levende bewijs van. Ze plaatste een noodkreet op Twitter over de gevolgen van haar medische aandoening en werd meteen bedolven onder de aandacht.

STEUN RO

Toch is het merkwaardig dat juist steeds meer mensen met hun medisch aandoening op social media gaan. Mensen die terminaal zijn door slokkanker, zoals de oud-wethouder van de Utrechtse Heuvelrug, Hans Nijhof of in het geval van Nadï, die een stoma heeft en hier over Twittert.

“Ik zit elke dag alleen. Ik heb hooguit 30min fysio. Zover mijn sociale leven. Werken, studeren, uitgaan, sporten gaat niet. Maar na 9jr elke dag in mijn eentje.. Ik wil n netwerk in #Nijmegen! Maatjes zijn er niet via @HumanitasNL @swonnijmegen waar vind ik ’n sociaal leven?”

Ze heeft op het VWO gezeten maar niet kunnen afmaken door de vele ziekenhuisoperaties en opnames die ze achter de rug heeft. Ze woont sinds haar 17de op zichzelf, maar ervaart het leven als erg eenzaam. “Niet alleen ouderen mensen zijn eenzaam, ook jongeren zoals ik,” legt ze uit. “Zelf kan ik fysiek moeilijk de deur uit, maar ik heb zo’n behoefte dat er iemand langs komt om gezellig te kletsen of om een spelletje te spelen. Ik heb een vriendin buiten Nijmegen, maar wil ook zo graag sociale contacten hier. Ik hoef geen grootste activiteiten te ondernemen, een kopje thee drinken is al voldoende. Even een beetje afleiding als ik bijvoorbeeld uit het ziekenhuis kom. Ik ben zoveel meer dan alleen maar een patiënt.”

Stoma en eenzaamheid
Nadï is sinds haar zesde levensjaar ziek en dat is met de jaren alleen maar erger geworden. Uiteindelijk heeft haar aangeboren dikkedarmafwijking geleid tot darmperforaties, darmafsluiting (Ileus), reumatische aandoeningen en uiteindelijk een stoma waardoor ze uren per dag in de badkamer staat om haar stoma te spoelen.

mtomale@gmail.com'
Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019) en 'Het Groninger Forum, draak of icoon?' (2020) . Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Was jarenlang lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).