Egyptische mobiele app waarschuwt voor bommen

CAIRO - Een mobiele verkeersinformatie-applicatie in Egypte heeft sinds deze week een nieuwe functie: 'Waar is de bom?'

De gebruiker van de app ontvangt een pop-up bericht op de telefoon met de melding dat er ergens een bom gevonden of ontploft is, met het advies om te rijden. De app geeft vervolgens een alternatieve route. 

Bey2ollak, Egyptisch-Arabisch voor 'laat me weten', is een van de meest gebruikte apps in Egypte. Het verkeer in met name de grote steden is doorgaans een ramp en files zijn eerder regel dan uitzondering. 

De informatie in de verkeersinformatie-applicatie is gecrowdsourced: wie ergens in de file staat kan daar via sms, tweet of de website van Bey2ollak melding van maken en des te meer mensen dit doen, des te hoger die file-informatie in de applicatie komt te staan. Gebruikers kunnen nu dus ook doorgeven als ze ergens de explosievenopruimingsdienst zien staan, of als de weg afgezet is vanwege een gevonden of geexplodeerde bom. 

'Het gebeurt de laatste tijd in Egypte bijna vaker dat je in de file komt te staan omdat er ergens een bom ligt, dan omdat er een verkeersongeluk of andere stremming is', zo legt Waleed Mostafa, woordvoerder van Bey2ollak, uit. 'Daarom hebben we er een nieuwe functie van gemaakt. Een beetje luguber misschien, maar de realiteit is dat bommeldingen in het verkeer voor veel overlast zorgen en die overlast proberen wij met deze nieuwe meldingsfunctie zoveel mogelijk te beperken.'

Populair

'Waar is de bom?' is populair: sinds de launch van de nieuwe functie zijn al meer dan een dozijn bommeldingen door de applicatie verstuurd. Er worden in Egypte tegenwoordig dagelijks bommen gevonden en onschadelijk gemaakt: deze week nog op een treinstation in Alexandrie, twee op de luchthaven in Cairo en er ontplofte er eentje in de binnenstad van Cairo. Er vallen relatief weinig doden of gewonden en de gemiddelde Egyptenaar kijkt dan ook nauwelijks meer op van een bommelding. 

Taxichauffeur Abdallah vindt al die bommen vooral onhandig: 'De weg wordt afgezet, wat voor extra files zorgt en alle overlast die daarbij hoort. Het maakt mijn werk niet makkelijker. Nu krijg je een melding dat je om moet rijden. Hartstikke fijn.'

Overdreven

In hoeverre het echt zo is dat overal bommen gevonden worden is overigens onderwerp van speculatie: er zijn Egyptenaren die beweren dat het aantal gevonden explosieven sterk wordt overdreven om de bevolking bang te houden voor 'terroristen' en mensen het idee te geven dat de veiligheidsdiensten hun werk goed doen.

Mijn gekozen waardering € -

Ester Meerman is een Nederlandse journaliste.
Van januari 2011 tot mei 2016 verslag werkte ze vanuit Cairo onder meer voor de NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Het Parool, CTV News Canada en vele andere media.