Een aantal weken geleden was Emma Gonzalez nog gewoon een meisje op een high school ergens in Florida. Totdat ze twee dagen na de schietpartij op haar high school haar speech hield. Nu heeft ze 1,2 miljoen volgers op Twitter.

STEUN RO

‘They say that tougher gun laws do not decrease gun violence. We call BS. They say a good guy with a gun stops a bad guy with a gun. We call BS. They say guns are just tools like knives and are as dangerous as cars. We call BS. They say that no laws could have been able to prevent the hundreds of senseless tragedies that have occurred. We call BS.’

Ze is jong, pas achttien jaar. Zoals mijn zonen en al die kinderen die bij mijn zonen op school zitten. Net als de 17 die doodgeschoten werden en de tientallen gewonden en diegenen die thuis met angstaanvallen zitten. Kinderen in de Verenigde Staten van Amerika. Land of the freeLand of hope and dreams.

Scholen in lockdown

‘Hoe vaak zijn er ook al weer lockdown procedures ook alweer op jullie school?’ vraag ik mijn zonen.
‘Twee keer per maand. Is wel wat meer geworden in het afgelopen jaar. Hoe zo?’
‘Wat gebeurt er dan ook alweer?’
‘Nou, dan wordt er omgeroepen dat er een schutter in het schoolgebouw is en dan moet je heel snel naar je klaslokaal, deur op slot, gordijnen naar beneden en dan met z’n allen in de hoek staan die niet zichtbaar is door de deur. Of naar de WC en de deur op slot doen totdat er je door een politieagent wordt uitgehaald.’
‘Maar als ik pop pop pop hoor, ga ik rennen. De school uit.’ zegt mijn jongste.
‘Dan wordt je zeker neergeschoten. The hallway is the most dangerous…’ zegt zijn broer.
‘Maakt dat jullie niet bang?’
‘Ja soms wel …’

Ik heb kippenvel. Twee keer per maand!

Ingeborg van ‘t Pad Bosch (1971) verhuisde in de zomer van 2010 met haar man en drie zonen naar New York. Daar hing ze na 15 jaar haar beroep van psycholoog aan de wilgen en besloot iets totaal anders te gaan doen. Schrijven werd een nieuwe passie. Ze schreef als freelancer voor diverse Nederlandse nieuwssites en tijdschriften en begon haar eigen blog FamilyJansenGoesnewyork.com waarvan een bundel werd uitgebracht in 2016. Inmiddels is ze co-founder van DeWereldwijven.com en debuteert ze in september met haar roman 'Kroniek van een erfenis'.