Ik heb altijd gedacht dat je ondernemen kunt vergelijken met schaken of desnoods met marathonlopen, maar met schermen?
“In de schermsport brengen we respect op voor tegenstanders. Bij voetballen zie je soms spelers elkaar verrot trappen op het veld en na afloop kan er nauwelijks een handje af. Bij schermen is dat anders. Tijdens het duel ga je respectvol met elkaar om en na het duel zijn we goede vrienden. Het gaat niet alleen om het winnen, het is ook leren omgaan met verliezen. Jong Ajax kan een club nog wel eens met 10-0 vernederen. Bij het schermen zie ik dat als coach niet graag, ook al is je schermer veel beter dan de tegenstander soms is het goed om één of meer treffers weg te geven. Vaak krijg je daar op termijn iets voor terug.”
“Vrijwel iedereen kan leren schermen of je nu 8 of 80 jaar bent. Ook is het interessant dat mannen en vrouwen met elkaar kunnen schermen. Je bent tijdens de clinic goed beschermd. Afgezien van de wapens is er verder ook geen persoonlijk contact. Je mag alleen van voren aanvallen, dus je ziet wat je tegenstander doet. Mijn ervaring is dat mensen het tijdens een clinic leuk vinden om hun collegae of baas een houw te geven. Voor die personen is het dan weer de uitdaging om slim genoeg te zijn om dat te ontwijken of af te weren.”
Wat leer ik ervan, behalve respect voor mijn collega’s?
“Veel. In de manier van schermen kun je vaak het karakter van mensen herkennen. Heb je bravoure, dan zal je waarschijnlijk heel aanvallend schermen, ben je wat bedachtzamer dan zul je mogelijk goed op je verdediging letten en je kans afwachten. Ik kan me voorstellen dat er bedrijven zijn die graag aanvallers in hun team willen hebben. Bij schermen komt dat boven. Er zit ook iets van schaken in. Je zet bijvoorbeeld een aanval op, lokt de reactie van de tegenstander uit en probeert het af te maken.”
Ik opereer graag behoedzaam, maar sla toe als het kan?
“Dan is de degen het meest geschikt voor jou. Met dit wapen kun je de tegenstander treffen door middel van een steek. Met de floret en sabel heb je meer een duel, zoals in vroegere tijden bij de Drie Musketiers. Ik zie dat je linkshandig bent. Dat is, net als bij de meeste sporten, een voordeel. Een tegenstander moet zich aan jou aanpassen, want je staat, ook als linkshandige, meestal tegen een rechtshandige tegenstander.”
Wij zijn nu met zijn tweeën, maar hoe ziet een beetje grote clinic eruit. Zoals de slag bij Waterloo?
“Wij beginnen meestal bij de basis: het voetenwerk. Daarna leer je al binnen een uur op een ontspannen manier de basistechnieken van het sabelschermen. Tijdens het oefenen krijgt men voortdurend een andere tegenstander. Na het eerste uur is iedereen al klaar voor zijn of haar eerste duel. Vaak werken wij ook met twee of meerdere groepen die als team tegen elkaar strijden. Als wij deze groepen tegen elkaar laten schermen, dan komt daar tactiek bij kijken. Ga je de andere groep omsingelen. Probeer je eerst hun beste schermer uit te schakelen? Je merkt heel snel wie in een groep het initiatief neemt. Meestal doen we het buiten. Het ziet er leuk uit. Twee teams met gekleurde ballonnen op het masker, die stukgemaakt moeten worden.”
Al pratend en schermend ben ik een beetje ontleed, maar wie is Ad van der Weg eigenlijk?
“Ik ben met de schermsport in aanraking gekomen toen ik bij Defensie werkte. Daar heb ik als hoofd sport van de landmacht ook geleerd om leiding te geven. Dat gebruik ik nu in mijn clinics. Bij veel bedrijven wordt de beste medewerker op een bepaald moment voorman, maar kan hij ook als beste? Dat soort dingen vind ik erg leuk om te betrekken bij de lessen.”
Wapens
Schermen gebeurt met drie soorten wapens. Wedstrijdschermers dragen beschermde kleding en vesten waarop de trefvlakken van heel fijne koperdraadjes zijn voorzien. Op die manier worden treffers tegenwoordig elektronisch geregistreerd.
Sabel Als militair wapen werd de sabel van oudsher vooral gebruikt door de cavalerie. Hier ligt ook de oorsprong van het trefvlak: boven de heuplijn. Het was de bedoeling om het paard niet te raken en enkel de ruiter uit te schakelen. Het sportwapen is een gestileerde versie van het oorspronkelijke wapen, dat een plat lemmet had met een lichte kromming. Die kromming diende ertoe het wapen snel te kunnen hanteren in het voorbijgaan. De sabel behoort nu nog tot het gala-uniform van veel militaire commandanten.
Degen De degen is eigenlijk de geavanceerdere versie was van het zwaard. De moderne degen leunt het dichtst aan bij het klassieke duelleerwapen. De degen is een lang, recht en relatief zwaar wapen, met een lemmet dat driehoekig is in doorsnede en relatief onbuigzaam. Treffers mogen op het hele lichaam worden gemaakt.
Floret Het floret is een licht wapen met een flexibel, rechthoekig lemmet. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldig trefvlak bij floret is beperkt tot de romp van het lichaam. Het floret is het lichtste wapen van de drie en daarom populair bij dames.