Enduro Challenge Monduli

Afgelopen zondag is op 16 oktober het endurorace jaar geopend met de Enduro Challenge Monduli. Een race ter nagedachtenis van de vader des vaderland Julius Nyerere.

Een off road competitie voor beginners, intermediate en veteranen. Het aantal cc dat deelneemt varieert van 125 cc tot 450cc. Deelnemers komen uit Arusha, Dar es Salaam, Tanga, Singida, Manyara en zelfs buurland Kenia. Tijdens dit soort enduro races rijdt men wat beschikbaar is of geïmporteerd kan worden: Kawasaki, Honda, Husqvarna, AJP, Suzuki of Yamaha. Alle 50 participanten moeten binnen een bepaald tijdsbestek het hoogst aantal rondes (heats)  afleggen. Voor de beginners is dat 2 x 20 minuten, veteranen 2 x 1.5 uur en de experts 2 x 2.5 uur.

De wedstrijden zijn de afgelopen jaren gesponsord door Diamond Gin en staat ook bekend hierdoor als Ace of Diamonds Enduro Challenge. Dit keer werd het gehouden in de heuvels van het Monduli district, in Maasai-land. Op zo’n 50 kilometer van Arusha. Aanwezig waren de leden van de Arusha Motor Sports Club, politie-en legerafgevaardigden en de lokale Maasai stamhoofden op wiens land de race werd gehouden. Het aantal beginners bedroeg 7, venteraren 10, intermediate 35 en de rest werd aangevuld door de experts.

Over het algemeen wordt de dag afgesloten met een bodaboda race. Dat is een doldwaze rit van opgehitste lokale jongeren op King Lion en Boxer motoren. Motoren van Chinese maak die in het dagelijks leven worden gebruikt als motortaxi’s. Vaak volkomen stoned en aangeschoten van de goedkope gin wagen de bodaboda rijders zich zonder enige bescherming over het parcour van de experts. De track tegen die tijd is dan omsloten door herders, vee en publiek dat van heinde en verre komt om alle races gade te slaan. Hoe meer stunts, wheelies en waaghalzerij, hoe meer het publiek juicht. Tegen het einde van de dag zijn de toeschouwers zo op dreef dat ze hun favorieten achterna rennen over het parcour terwijl de rest van de racers nog volgt.  Met alle gevolgen van dien. Soms vliegen letterlijk motoren, racers en toeschouwers door de lucht. Het is soms wonder boven wonder dat er geen ernstige ongelukken gebeuren.

Dit keer werd de bodaboda tot de teleurstelling van het publiek afgelast. Pas rond drie uur ’s middags waren de officiële ritten volbracht. De prijsuitreiking volgde een uur later. De winnaar in de categorie hoogste klasse (experts) werd Kelvin Gabriel, met op tweede plaats Simon Vitalis en op derde plaats Caleb Simonson. Michel Allard voerde de leiding onder de veteranen, gevolgd door Derek Hurt en Buddy Trout. De winnaars van de intermediate klasse waren successievelijk Diamond MohammedGustav Minja  en Colin Simonson. In de beginnersgroep voerde Jimmy Morril de leiding, gevolgd door Graham Hurt en Haje Botman. Na de interviews voor radio en krant kregen de racers de kans om hun motoren op te laden en weg te rijden. Tegen die tijd was het te laat voor de bodaboda waaghalzen om te starten.

 

Mijn gekozen waardering € -

Ik ben non-fictie auteur betreffende de volgende onderwerpen Tweede Wereldoorloggeschiedenis, inlichtingendiensten, Koude Oorlog, huurlingen in Afrika en Indonesie, onafhankelijkheidsstrijd RMS, clandestiene operaties MI6 en CIA.