Fascinerend dat er wordt teruggegrepen…..

De helft van duizend verpleegkundigen krijgt een BCG vaccinatie

…..op de aloude BCG vaccinatie

Met het idee dat de immunologische weerstand zo een boost krijgt.

De pandemie van het nieuwe Coronavirus (Covid19) heeft ons land in zijn greep. In een spoedprocedure is toestemming verkregen om een soort A/B test te doen. De helft van duizend verpleegkundigen krijgt een BCG vaccinatie. De andere helft vormt de controlegroep. Hoe staat het er over een tijdje voor. Biedt de vaccinatie enige bescherming? Zie ook dit recente artikel https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5060511/radboudumc-umcutrecht-tuberculose-vaccin-zorgmedewerkers

Marc Bonten uit het UMC Utrecht (cartoon) is een van de gangmakers. BCG is een vaccin van de verzwakte rundertuberculose bacterie.

Hypothese

Toen ik nog werkte als zorgverlener heb ik ook een dergelijke vaccinatie gehad. Evenals mijn twee broers. Destijds gericht tegen tuberculose. Maar – en dat maakt het mogelijk extra interessant- er zijn eerdere ervaringen die steun bieden aan de veronderstelling ‘dat het wat doet’ bij andere aandoeningen. Coronavirus misschien ook??? Een hypothese, die gesteund wordt vanuit de kring van medisch-historici. Daarover ongetwijfeld later meer.

Onconventioneel

Misschien moeten we in de archieven duiken. Maar ook eens kijken of er andere wegen zijn om snel hier achter te komen. Ik heb een vraag neergelegd op social media (Twitter). We moeten toch snel inzicht krijgen. Temeer omdat gerichte specitieke vaccinatie tegen dit Coronavirus nog wel even op zich laat wachten. Want: is het nieuwe vaccin effectief en veilig. Dat willen we liefst toch zo zeker mogelijk weten. 

 

Cartoon: https://www.linkedin.com/in/janheinvandierendonck/

 

Mijn gekozen waardering € -