Ferenc kantelt

Wie houdt ons vast? We kantelen!

Ferenc van Damme (@ferencvandamme op Twitter) is een van de kantelaars die in het nieuwe boek van Jan Rotmans wordt opgevoerd  (pagina 30 e.v.) . Hij werkt aan een project om in Overijssel  de buitenwereld naar binnen (lees binnen Openbaar Bestuur) te halen. 'Hoe kunnen we marktleider worden in de democratie?' Ferenc ziet zichzelf als verbinder en is dan ook prominent aanwezig op een bijeenkomst op 21 januari 2014 in de Hogeschool Windesheim te Zwolle . Een bijeenkomst met de titel #038kantelt onder leiding van diezelfde Jan Rotmans. We hebben te maken met een meervoudige crisis, aldus Rotmans.

Verandering van Tijdperk

In het boek Verandering van Tijdperk, Nederland kantelt, worden in totaal negen kantelaars geïnterviewd. Naast Ferenc van Damme ken ik zelf nog Ronald van den Hoff van Seats2Meet (pagina 142 e.v.)  en Jos de Blok (pagina 86 e.v.). Een persoonlijke score van 30%.Over Jos kom ik nog te spreken.

Het boek van ruim 200 pagina's kent zes hoofdstukken en er is door meerdere personen aan gewerkt. Rotmans stelt (als transitie deskundige) een diagnose. Wij hebben te maken hebben met een kanteling, die echt een verandering is van tijdperk. Iets wat maar sporadisch voorkomt. Van een oude orde gaan we over naar een nieuwe orde. Daartoe zijn kantelaars en koplopers belangrijk. Zij weten een groep mensen aan zich te verbinden. Zoals Jan Rotmans betoogt op de bijeenkomst in Zwolle 'een kantelaar krijgt anderen mee'. Kantelen is radicaal dingen anders doen.

Jos de Blok op 23 januari via Twitter: Signaleren is geen kunstje maar onderdeel van een serieus vak; als je onvoldoende kennis hebt signaleer je onvoldoende: sterkte Rotterdam

Jos de Blok (Buurtzorg)

Jos de Blok op 23 januari 2015 via Twitter: Signaleren is geen kunstje maar onderdeel van een serieus vak; als je onvoldoende kennis hebt signaleer je onvoldoende: sterkte Rotterdam. Maar is dit nu ook niet een uiting (complicatie wellicht) bij een transitie? Jos de Blok (@josdeblok  op Twitter) heb ik zelf al eens geïnterviewd in 2012. Met zijn initiatief  Buurtzorg is sinds 2007 een echte verandering in de thuiszorg in gang gezet. Zeker nu Gemeenten aan zet zijn is een cultuur omslag nodig. 'De traditionele werkwijzen moeten juist worden doorbroken, want die waren onderdeel van het probleem en niet van de oplossing'. Voortaan gaat het niet meer om 'zorgen voor', maar ' zorgen dat'.

Seismograaf

We moeten kunstenaars en filosofen beschouwen al seismograaf voor het duiden van de fundamentele veranderingen die plaats vinden (Jan Rotmans, pagina 9). Maar dat zijn uiteraard de kantelaars ook. Mijn advies is om dit boek aan te schaffen en enkele van de kantelaars te volgen. Zij zijn meestal heel actief op de 'social media' (ook @rvandenhoff ) en u kunt meteen een echte 'volger' worden! Zie wat Jos de Blok nu zegt over de inzet van studenten in de Jeugdzorg in Rotterdam.

Boek

Verandering van tijdperk, Nederland kantelt, auteur Jan Rotmans, ISBN: 978-94-6104-035-0, Uitgeverij AEneas.

[paytium name="Eenmalige donatie" description="Donatie Jan Taco te Gussinklo - "] [paytium_dropdown label="Ik waardeer met" options="1,50/3/5/10/25/100/250" options_are_amounts="true" /] [paytium_total label="Mijn gekozen waardering" /] [/paytium]