Wat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) logisch is, blijkt voor sommige rijschoolhouders minder logisch te zijn. Jongeren die opkomen voor hun examen worden onverrichter zake door het CBR naar huis gestuurd als blijkt dat de rijschoolhouder tijdens de lessen geen mondkapje heeft gedragen. Dat is balen voor de examenkandidaten. Het CBR stelt dat wel als voorwaarde om te voorkomen, dat examinatoren besmet kunnen worden door het coronavirus.

STEUN RO

Volgens Irene Helders van het CBR is het incidenteel gebeurd, maar zij kan heel goed begrijpen dat het zuur is voor de jongeren die een pakket rijlessen hebben ingekocht en als ze moeten afrijden naar huis worden gestuurd, omdat hun rijschoolhouder het vertikte een mondkapje te dragen in zijn auto.

Alle achtduizend rijscholen zijn volgens Helders vorig jaar op de hoogte gebracht van de mondkapjesplicht. Dat is volgens haar dus geen nieuws. Onder die rijscholen bevonden zich ook de twintig tot dertig procent, die niet bij een rijschoolbranche zijn aangesloten.

De verbazing is groot als een achttienjarig weer thuis komt en op de vraag hoe zijn examen is vergaan, antwoordt dat hij helemaal geen examen heeft gedaan, omdat zijn rijschoolhouder tijdens de lessen geen mondkapje wilde dragen of doodleuk zonder mondkapje komt aanrijden bij het CBR-examencentrum.

De rijschoolhouder valt algauw door de mand als antwoord moet worden gegeven op standaardvragen van het CBR of die zich heeft gehouden aan de mondkapjesplicht. Uit de antwoorden blijkt dan van niet. Als reden wordt opgegeven dat dat niet nodig is, omdat de auto na iedere les wordt ontsmet.

Dat blijkt echter in strijd te zijn met het hygiëneprotocol van het CBR, dat in deze coronatijd er alles aan wil doen om de gezondheidsrisico’s van voor medewerkers, klanten en bezoekers te minimaliseren.

‘Een rijschoolhouder die zich hier niet aan wil houden en zijn leerling daarvan ook niet op de hoogte stelt, laat hem feitelijk in een val lopen’, aldus een leerling die dat overkwam. Hij zegt geen vertrouwen meer te hebben in de rijschoolhouder en uit te kijken naar een andere. ‘Jammer dat er nu tijd verloren is gegaan om het rijbewijs te halen.’

Volgens Irene Helders is het niet zo dat CBR steekproeven houdt of in de bosjes ligt. Dat een leerling wordt geschorst voor zijn examen is gebaseerd op de vragen die we vooraf stellen of dat een examinator onderweg toevallig een rijschoolhouder ziet die geen mondkapje draagt tijdens zijn les. Het besmettingsgevaar onder jongeren is groot. Daarom moeten we onze examinatoren in bescherming nemen.’

Het is volgens haar triest dat rijschoolhouders een kwetsbare groep als jongeren op deze manier voor hun examen laat stranden en er een nieuw examen moet worden aangevraagd met de zekerheid dat er wel tijdens de lessen een mondkapje is gedragen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
jvg