Demonstreren helpt (I) – grondwetswijziging Brazilië van tafel

NIEUWS // De stem des volks lijkt te zijn gehoord: een voorstel tot grondwets-wijziging dat één van de aanleidingen was voor de massademonstraties van de afgelopen weken sneuvelde dinsdagavond in het Huis van Afgevaardigden. Een korte update.

Met maar liefst 430 stemmen tegen en slechts negen voor werd gisteravond in het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden een voorstel tot grondwetswijziging van tafel geveegd dat het Openbaar Ministerie het recht op het doen van strafrechtelijk onderzoek zou ontnemen. Dat zou daarmee het alleenrecht van de politie worden. Het voorstel was één van de tientallen redenen dat de afgelopen weken meer dan een miljoen Brazilianen de straat opging: zij vreesden dat corrupte politici het zonder het wakend oog van het Openbaar Ministerie nog makkelijker zouden krijgen.

Geen grondwettelijke vergadering, oliegeld

Eerder op de dag krabbelde president Dilma Rousseff terug van het voorstel dat ze gisteren deed om een volksraadpleging uit te schrijven over het opzetten van een speciale grondwetgevende vergadering die zich zou moeten gaan buigen over politieke hervorming. Niet alleen lijken daaraan te veel juridische haken en ogen te zitten; het zou te veel tijd in beslag nemen. Een directe volksraadpleging over politieke hervorming – zonder grondwetgevende vergadering – lijkt nu de meest voor de hand liggende optie.

Dinsdagnacht stemde het Huis van Afgevaardigden ook over de wet die de bestemming van de royalties die Brazilië met olie- en gaswinning verdient moet gaan regelen. In plaats van honderd procent van het oliegeld in het onderwijs te steken, zoals Dilma maandag nog aankondigde, besloot het Huis om vijfenzeventig procent in het onderwijs te stoppen, en de overige vijfentwintig in de gezondheidszorg.

Protesten

Ondertussen gingen de protesten van het azijnoproer dinsdag gewoon door, zij het op een lager pitje. In Rio de Janeiro trok een demonstratie van een kleine duizend mensen uit de favela's Rocinha en Vidigal naar het huis van deelstaatgouverneur Sérgio Cabral, in de nabijgelegen buurt Leblon – de rijkste wijk van de stad. De demonstratie verliep vreedzaam. Ook in Florianópolis en Niterói gingen mensen de straat op.

Belo Horizonte

Hoe heet is de soep die de Braziliaanse bevolking de afgelopen weken opgediend heeft nu, nadat duidelijk is geworden dat de roep om verandering door de politiek gehoord wordt? Dat zal vanmiddag (Braziliaanse tijd) blijken. Tijdens de halve finale van de Confederatios Cup tussen Brazilië en Uruguay in Belo Horizonte staat in die stad een massademonstratie gepland. Zaterdag liep een demonstratie van 70.000 mensen in Belo Horizonte uit op geweld. Ook in de hoofdstad Brasília wordt een grote demonstratie verwacht.

 

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie