Met het Songfestival van 2020 in Rotterdam voor de deur, zijn de agenda’s van NPO-voorzitter Shula Rijxman (60) en executive producer event Sietse Bakker (35) een stuk voller dan in jaren waarin Nederland het evenement niet organiseert. Hoe ontspannen zij in het drukke half jaar dat komen gaat? ‘Zo’n Songfestival is natuurlijk fantastisch, maar uiteindelijk is het ’t allermooist om thuis te komen en hen op de bank te zien zitten.’

STEUN RO

Hij was in 2012 al eens supervisor tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Ahoy, en dus kent Sietse Bakker de weg in het bekende Rotterdamse evenementencomplex op zijn duimpje. Toch voelt het dit keer anders aan, aangezien niet alleen het gebouw momenteel een ingrijpende renovatie ondergaat, maar ook de ogen van de wereldpers op hem zijn gericht. Hoe ontspant hij nu er zoveel druk op zijn schouders ligt? Sietse: ‘Met de bekendmaking van de stad en de aanhangende meetings daarna is de kop er nu eindelijk af. Samen met mijn gezin heb ik enige tijd geleden al besloten dat daar vervolgens een korte vakantie op moest volgen. We vertrekken daarom binnenkort een weekje naar Portugal, het gastland van 2018. Even eruit, even geen vergaderingen, echt tijd voor elkaar. Ook wanneer we weer terug zijn en ik wederom vol aan de bak moet, is het fijn hen dichtbij mij te hebben. Ik heb een fantastische vrouw en een hele leuke dochter van bijna 2 jaar oud. Zij vragen ook om aandacht maar dat geeft me juist energie en plaatst dingen in perspectief. Zij laten me realiseren wat echt belangrijk is in het leven.

Zo’n Songfestival is natuurlijk fantastisch, maar uiteindelijk is het ’t allermooist om thuis te komen en hen op de bank te zien zitten. Juist daardoor houd ik het ook zo goed vol en zal ik dat de komende maanden blijven doen. Misschien zou ik er zo nu en dan ook nog wat bij moeten sporten om de batterij helemaal op te laden, maar al met al ben ik ontzettend dankbaar dat ik deze eervolle baan mag invullen. Voor Nederland, voor Europa en dat samen met een fantastisch team. Ik heb er heel veel zin in en stap elke dag weer gierend van de adrenaline in de auto richting Hilversum om weer lekker aan de slag te gaan. Waar het Songfestival in 2021 gehouden wordt weet nog niemand. Misschien is dat voor mij dan wel het moment om eindelijk weer eens wat langer op vakantie te gaan.’

Ook NPO-voorzitter Shula Rijxman kijkt uit naar de periode rondom mei, al zitten er ook in de maanden daartussen nog behoorlijk wat belangrijke piekmomenten. Shula: ‘Wat bijvoorbeeld te denken van de kaartverkoop die straks losbarst? In december wil toch iedereen een ticket onder de kerstboom hebben liggen? Dat zal allemaal in goede banen geleid moeten worden en vraagt om inhoudelijke aandacht. Ook gaan we de presentatoren nog benoemen, al weet ik op dit moment nog niet hoeveel dat er uiteindelijk zullen zijn. Mijn agenda wordt echter door heel wat meer beheerst dan alleen het Songfestival, maar ik geef toe dat het wel een van de grotere projecten is die overdag en ’s avonds extra tijd opslokken. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn werk ook wel een beetje mijn hobby is, maar ook daarnaast ben ik gelukkig gezegend met een heel mooi privéleven waarin ik leuke dingen met het thuisfront onderneem. Uitstapjes, een hapje eten, sporten of lezen. Dat zijn de zaken waar ik mij mee bezighoudt wanneer ik niet met songfestivalliedjes in de weer ben.’