Heino’s zoete wraak

Niet eerder werd een album van een Duitse artiest kort na verschijnen zo vaak gedownload als de nieuwe cd van .... Heino.
De blonde schlagerzanger, 74 inmiddels en nog altijd met onafscheidelijke zonnebril, beleeft in eigen land een glorieuze comeback met een verzameling opmerkelijke covers.

Onder de titel ’Mit freundlichen Grüssen’ (Met vriendelijke groeten) nam Heino klassiekers op uit de Duitse pop- en rockgeschiedenis. Nummers van populaire artiesten als Rammstein, Die Ärzte,  Sportfreunde Stiller, Marius Müller-Westernhagen en Peter Fox.

Zien?

De gecoverde muzikanten zijn helemaal niet te spreken over het project. Zij willen niet met Heino worden geassocieerd, ondermeer omdat zij de ’Volksmusik-Vater’, die graag zingt over typisch Duitse deugden, betichten van extreem-rechtse sympathieen.

Heino, die zich voor de gelegenheid als een echte rocker  heeft uitgedost – met een grote schedelring en een zwart t-shirt met doodshoofd en met de afbeelding van een doodshoofd op z’n sportmodel Mercedes –  noemt die kritiek onzin. ’Ik krijg al decennia te horen dat ik een bruinhemd ben,’ reageerde de zanger, die wegens een oogziekte altijd een donkere bril draagt. ’Maar ik ben gewoon een democraat.’

Sonne

Volgens Heino, die ook in Nederland veel fans heeft, behoren de liederen tot het collectieve geheugen van miljoenen Duitse muziekliefhebbers. Ook het snoeiharde Sonne van metalband Rammstein vindt Heino ’een mooi stuk volksmuziek’.

Bild, de boulevardkrant die graag schandaaltjes aanwakkert, berichtte dat de muzikanten van Rammstein Heino’s versie ’om te kotsen’ vinden. Ook de andere gecoverde bands zouden in een  heuse ’rockeroorlog tegen Heino’ hebben gedreigd met juridische stappen. Maar zolang Heino de originele muziek en de oorspronkelijke teksten intact laat – wat hij heeft gedaan – heeft de zanger niets te vrezen. Om olie op het vuur te gooien gaf Heino zijn cd de subtitel ’Het verboden album’ mee.

Humorloos

Critici intussen zijn, net als het publiek, bijzonder lovend over Heino’s interpretaties. Op het internet hekelen fans de humorloze reacties van de balende artiesten. Onder het motto ’Heino heeft meer rock ’n roll in z’n pink dan die zeurende collega’s in hun hele lijf’ wordt de bejaarde bariton door zijn fans een hart onder de riem gestoken. 

Commentatoren buigen zich over de vraag of Heino toestemming had moeten vragen. De meesten vinden van niet. ’Waarom ook?’ vraagt Kathrin Spoerr zich af in het Hamburger Asbendblatt. ’Hij vraagt toch ook niemand of hij de Duitse hymne mag zingen?’ Heino ziet zijn cover-project in zekere zin als een vorm van genoegdoening. ’Jarenlang heeft men mij belachelijk gemaakt. Nu laat ik die mensen eens zien wat je met hun liederen kunt doen.’

Neem nu op een abonnement op Wierd Duk (of een van onze andere auteurs)!

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie