Het wordt weer 25 graden + : een vrouwenwinter tijdens een oudewijvenzomer

Het is een vaak voorkomend beeld in veel gezinnen en op de werkvloer: een zwetende man die verfrissing zoekt, terwijl de vrouwen bibberen en de knoppen van de temperatuursregelaars een zetje proberen te geven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen wel degelijk vatbaarder zijn voor kou. De beste werktemperatuur voor hen is 24-25 °C, tegenover 21,5-22,5 °C bij mannen.

De wereld is ontworpen door mannen

Zodra de buitentemperatuur boven de 20 graden komt, is de vrouwenwinter begonnen. De airco wordt door de mannen op vol gezet en vrouwen krijgen er niet alleen kippenvel van, maar hun werkprestaties lijden er ook onder. Bij het ontwerpen van kantoren is altijd veel te weinig rekening gehouden met vrouwen. De zogenaamde temperatuursystemen staan ingesteld op de gemiddelde man. Een onderzoek van dr. Boris Kingma en professor Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht, toont hoe de temperaturen op kantoor veelal te laag zijn voor vrouwen.

Efficiëntie

Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de Universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ‘ontstaan’ is in de warme streken. Later hebben onze voorouders zich moeten aanpassen aan koudere temperaturen. Van nature hebben we het dus liever warmer. Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het écht kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren.

Vet

Vrouwen produceren minder warmte dan mannen. Ze hebben in feite een minder grote kachel in hun lichaam. Dat komt doordat vrouwen minder spieren hebben en meer vet. Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn zij beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Daardoor gaat er bij vrouwen minder bloed naar de handen en voeten. In eenzelfde omgeving is het voor vrouwen daarom moeilijker om op een temperatuur van 37 graden te blijven dan voor mannen. En als het lichaam moeite heeft met het op peil houden van de temperatuur, dan zullen als eerste de bloedvaten in je armen, voeten, handen en benen iets vernauwen, Daarna word je echt koud en dat maakt werken in een te kille ruimte oncomfortabel.

Hormonen

Maar dat is niet de enige oorzaak: ook de hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatie daalt de temperatuur met gemiddeld een graad. Na zonsondergang maakt ons lichaam het hormoon melatonine aan, dat je lichaamstemperatuur doet dalen om je eraan te herinneren dat het bedtijd is. Bij vrouwen verloopt dat proces beduidend sneller dan bij mannen, waardoor ze eerder hun minimumtemperatuur bereiken. Zo weet je meteen waar die koude voeten in bed vandaan komen.

Hersenen

Duitse onderzoekers hebben nu, behalve het energie-aspekt nog een argument gevonden om de airco op het werk toch minder hard te laten loeien. De vrouwelijke hersenen blijken namelijk beter te werken als het warmer is. Voor de studie, gepubliceerd in PLOS ONE, werden meer dan 500 vrouwelijke en mannelijke proefpersonen getest onder verschillende temperaturen, oplopend van 16, 19 tot 32, 57 graden Celsius. De proefpersonen kregen drie taken: een wiskundige, een taalkundige en het onderdeel cognitieve reflectie, waarbij vragen zo gesteld worden dat het eerste intuïtieve antwoord dat mensen bedenken fout is.

Wie is chef thermostaat?

Bij een hogere temperatuur presteren vrouwen beter bij het onderdeel wiskunde en bij taalkundige opdrachten. Voor de mannen geldt het tegenovergestelde. Zij scoren beter op deze onderdelen bij koudere temperaturen. Voor het onderdeel cognitieve reflectie blijkt de temperatuur geen verschil te maken. Als vrouwen beter gaan nadenken, maar mannen juist minder, moeten we de temperatuur op de werkplek dan wel aanpassen? Volgens de onderzoekers valt er toch wat te zeggen voor een warmer kantoorklimaat. Het verschil tussen de prestaties van vrouwen bij een koudere en bij een warmere temperatuur is namelijk groter en preciezer te meten dan de afname daarvan bij de mannen. De thermostaat een paar graden omhoog draaien, maakt voor de prestaties van vrouwen een positief verschil, maar zal die van de mannen niet schaden. Netto opbrengst is dan dus positief. Maar wij Hollanders zijn goed in ‘polderen’. Dus mannen de jasjes uit en vrouwen in gezellige vesten en bontkragen op de werkvloer, voorkomt alvast veel gekissebis.

Nota Bene

Een mooie nazomer (soms ook wel als Indian Summer aangeduid) heeft als bijnaam oudewijvenzomer. Dat is het geval als het in de periode van eind september tot half november overdag nog zomerachtig is. De term slaat op oude breiende vrouwen die dan weer doen denken aan de veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. Juist in het najaar zijn er veel spinnenwebben, omdat de jonge veldspinnen die in de zomer geboren zijn bij het rustige nazomerweer extra lange draden produceren. Door de heldere, koelere nachten is er meer dauw en vallen de spinnenwebben extra op. Vorig jaar, 2020, was er sprake van een heuse oudewijvenzomer. Op Prinsjesdag (de derde dinsdag in september) werd het zelfs 30ºC.

Illustratie: YouTube, Why Summer is Women’s Winter

Annedieke Kuchler” Annedieke Kuchler””

Mijn gekozen waardering € -