Het zwarte gat van Boekenbal 2014

Het boekenvak duikt dit jaar een zwart gat in, maar tijdens het Boekenbal danste iedere auteur zijn laatste angstzweet weg op de rand van de vulkaan. Een reis op weg naar het einde van de nacht. Alleen A.F.Th. Van der Heijden staat stokstijf.

Elk jaar mogen schrijvende kluizenaars één avond hun schrijversellende vergeten op het hoofdstedelijke Boekenbal. Een nacht lang in het gezelschap van publiciteitsnimfen de voeten van de vloer op de tonen van een middelmatig dansorkest. Dit jaar moesten ze ook nog proberen de inzakkende boekenverkoop (afgelopen kerst 9 procent minder dan 2012) te negeren. Het ministerie van boekenpropaganda CPNB hielp een handje door als thema voor de Boekenweek ‘Reizen’ te kiezen.

Ballingschap

Escapisme, daar hadden Kluun, Susan Smit en Saskia Smit wel zin in. Nog nooit was de biervoorraad in de Amsterdamse Stadsschouwburg zo snel op. De muntjesverkopers kregen lamme polsen van de vele uitgevers die hun personeel een douceurtje van blauwe fiches toestopten om de angst voor ontslag te doen vergeten. Te laat, want er liepen heel wat gedumpte communicatiemedewerkers en eindredacteuren door de wandelgangen van het theater, op zoek naar een nieuwe nering. ‘Ik moet vanavond mijn slag slaan’, fluisterde een Raamgracht-balling me toe, ‘want daarna is iedereen me binnen drie maanden vergeten. Maar hoe kan een grijze muis zoals ik, zich in 24 uur omtoveren tot een assepoes?’ Ze klokte nog een prosecco naar binnen.

‘Hierna heb ik geen ambities meer als entertainer of schrijver. Mij rest het aanrecht'

OJ Simpson

Dan heeft Remco Volkers het beter aangepakt. Die is op tijd met zijn Kantoortje begonnen, een onafhankelijk publiciteitsbureau. Hij heeft ook een flinke vinger in de pap bij het samenstellen van literaire jury’s. ‘Waarom sta ik niet op de Literaire Pikorde van Jan Zandbergen?’, snift hij in mijn oor. Als Paul Sebes op 9 van de top40 literaire machthebbers staat, had Remco er ook bij gekund. Gelukkig heeft hij altijd nog een monumentaal grachtenpand met uitzicht op de Magere Brug. Bij het boekenweekthema Reizen denkt hij dan ook eerder aan een tijdreis naar honderd jaar geleden, toen een joodse koopman daar werd vermoord. Hij had de verzekering opgelicht door een magazijn in brand te steken. ‘Dat leverde een enorm OJ Simpson proces op. Daar had ik graag bij willen zijn.’

Cornald Maas

Cornald Maas zou het liefst naar de Beeldenstorm willen. ‘Zien hoe geloof gebruikt werd voor een slechte zaak, hoe op het scherpst van de snede religieuze conflicten werden uitgevochten.’ De televisietreutel bekent al een keertje beeldenstormpje te hebben gespeeld in de televisieserie Willem van Oranje, als lid van een studentencorps. ‘De geur van die tijd, de pis, de pest. Fascinerend!’ Zijn smetvrees (‘1 x wc, 2 x douchen’) ziet Cornald Maas daarbij als een klein bezwaar.

Arie Boomsma

Meevluchten met Caravaggio, dat lijkt dichtersbundelaar Arie Boomsma wel wat. ‘Duelleren, vechten om mooie dingen te maken. Ik ben geen held, maar die donkere kanten van de kunstenaar trekken me mateloos. Christopher Marlowe die alles wilde opzuigen, taal in al zijn aspecten, en die dat niet overleefde.’

Cleopatra

James Worthy zou graag voetje vrijen met Cleopatra in een bad gevuld met ezelinnenmelk, Anton Dautzenberg hunkert naar de groezelige middeleeuwen, terwijl DWDD-boswachter Arjan Postma 10.000 BC zou willen rondlopen. ‘Aan het eind van de laatste ijstijd had je heel veel gekke dierensoorten rondlopen op aarde. De natuur staat nooit stil, dat christelijke idee van evenwicht is flauwekul’. Of ik ook weet dat boswachter Arjan binnenkort een nieuw boek uit heeft?

Drummer boy

Niet iedereen heeft zoveel behoefte aan reizen en beweging. A. F. Th. Van der Heijden is back na zijn zelfgekozen ballingschap en staat de hele avond pal midden in een corridor, gesecondeerd door Connie Palmen. Heleen van Royen vraagt wanhopig om zijn aandacht, maar kuiert dan maar verder met haar drummer toyboy.

Lee Towers

Lee Towers is dan al lang verdwenen. Hij heeft één nummer van David Bowie gezongen, op de hem zo eigen ironievrije wijze. Achtergrondzangeres Floor van Zutphen vond dit ‘het hoogtepunt van mijn carrière.’ Vilein: ‘Hierna heb ik geen ambities meer als entertainer of schrijver. Mij rest het aanrecht.’

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.