De Monnik van Mokha is een boek dat drie verhalen met elkaar vervlecht: een jongensboekige American Dream, erin verstopt een boeiend college over de veelzijdigheid van koffie en in het meest verfrissende deel: een genuanceerd verhaal over de pracht, kracht en complexiteit van Jemen.

STEUN RO

Dave Eggers is een succesvolle veelschrijver die zijn romans afwisselt met non-fictieve, journalistieke boeken waarin de lezer via korte, simpele zinnen met de hoofdpersoon meeleeft en soms ook meereist, door verre buitenlanden als Soedan en Saoedie-Arabië.

In dit geval kruisde Eggers pad dat van Mokhtar Al-Khanshali, een jonge Amerikaan van Jemenitische komaf die in zijn Amerikaanse homeland alsmaar van het juiste pad raakt.

Opgroeien in de hoods

Mokhtar is namelijk een druk jongetje dat opgroeit in de minder nette neighborhoods van eerst New York, later San Fransisco, en daar rondneuzend vanzelf kennis maakt met geld, geweld, prostitutie en discriminatie.

Mokhtar kan best, maar wil in zijn jonge jaren niet echt leren en ook niet altijd deugen. Waar vrienden en familie het schoppen tot prestigieuze colleges, beletten Mokhtars onuitgesproken adhd-achtige trekjes -en soms ook brute pech- hem met succes hetzelfde pad te begaan.

Een actualiteit staat zelden op zichzelf, die komt voort uit context. Daarom reist Anthon Keuchenius (1964) graag rond, ongeveer tussen Heuvelrug en Jemen, om die context in tekst en beeld te brengen. Liefst ruim voor- of nadat die actualiteit zich voordoet. Of waar anderen hem laten liggen.