Wil jij bijdragen aan een waterbestendige stad? Met een paar kleine aanpassingen in en om het huis, kan je al veel bereiken. Bijvoorbeeld door geen frituurvet, verf of medicijnen door de wc te spoelen, door regenwater op te vangen in een regenton, door stenen om te ruilen voor een plant en door tijdens een wandeling plastic afval op te ruimen.
Vijf tips om nu én in de toekomst extra te genieten van de natuur, het groen en het water…
TIP 1. HAAL TEGELS UIT JE TUIN EN/OF MAAK EEN GEVELTUINTJE
Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan regenwater op die plek de bodem inzakken. Een goede
vuistregel voor de tuin is : 40 procent steen, 60 procent groen. Maar ook met één tegel minder maak je
al een verschil. Wil je toch graag tegels, kies dan voor waterdoorlatende tegels. Een tuincentrum of hovenier kan je hierover informeren.
Wat ook helpt zijn plantenbakken, een grasmat of een groene schutting in je tuin. Hang en zet planten op je balkon of maak een geveltuin, zo fleur je de straat op én draag je bij aan het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Meer groen in de stad zorgt er ook voor dat de temperatuur daalt. Wist je dat mensen zich bewezen prettiger en gezonder voelen in een groene omgeving? Win win win dus!
TIP 2: PLAATS EEN REGENTON
Lange droge zomers en hevige regenbuien wisselen elkaar steeds heftiger af en die weersextremen leiden tot overlast. Denk aan dorre planten, lekkages, overbelaste riolering, bodemdaling en verzakkende huizen. Met een regenton vang je water op bij regen dat je later kunt gebruiken bij droogte. Door op deze manier bewuster met water om te gaan en regenwater in te zetten voor planten en bomen help je de stadsnatuur wat leidt tot meer verkoeling, verfraaiing en een betere biodiversiteit. Met een regenton draag je dus bij een klimaatbestendige stad en help je de natuur een handje!
TIP 3. HOU JE VAN EENDJES? VOER ZE DAN GEEN BROOD
Eendjes voeren is leuk, maar voor eenden is brood niet goed: het is te eenzijdig en zout. Eenden die brood eten, laten ander voedsel staan, waardoor ze veel belangrijke voedingsstoffen missen. Brood is ook schadelijk voor de kwaliteit van het water. De voedingsstoffen uit brood lossen op in het water waardoor
wildgroei van blauwalg en kroos kan ontstaat en vissen kunnen doorgaan. Wil je de eendjes graag voeren? Geef ze dan liever sla, andijvie, mais en doperwten!
TIP 4 : GOOI GEEN AQUARIUMPLANTEN IN DE SLOOT
Veel aquariumplanten komen van oorsprong niet in de Nederlandse wateren voor. Deze zogenaamde ‘invasieve exoten’ kunnen inheemse soorten verdringen, zorgen voor een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming. Gooi aquariumplanten daarom in de GFT-bak en niet in de sloot.
TIP 5: RUIM ZWERFPLASTIC OP
Plastic heeft een negatief effect op de natuur. Niet alleen het water vervuilt, ook de dieren die in en rondom het water leven hebben er last van. Ze eten het op, kunnen erin stikken en/of raken erin verstrikt. Ben je in de natuur en zie je zwerfplastic? Ruim het op en gooi het in de prullenbak!
Foto en info: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Lees dit artikel en meer in de Natuurkrant