Hoe zit het met de Nations League?

Aanstaande vrijdag speelt het Nederlands voetbalelftal de eerste interland onder Ronald Koeman. In Amsterdam zal Oranje het opnemen tegen Engeland. Koeman heeft aangegeven zo snel mogelijk een team te willen formeren om succes af te dwingen in de Nations League waar Nederland in het najaar aan meedoet. Maar wat is de Nations League eigenlijk?

De Nations League wordt dit jaar voor het eerst gehouden. Het toernooi met alle 55 Europese voetballanden geldt als vervanging voor de vaak saaie vriendschappelijke wedstrijden. Er valt ook nog een prijs te behalen: directe plaatsing voor het Europees Kampioenschap van 2020.

De sterkere voetballanden zijn ingedeeld in een A-poule. Ook Nederland hoort hier bij. In poule A zijn 4 groepen, waarvan Nederland in de eerste groep zit. De groepswinnaars van die poules spelen nog tegen elkaar om te bepalen wie de Nations League ‘wint’. De nummer laatst van de groep degradeert na de groepsfase naar poule B, dat dus voor de ‘zwakkere landen’ is bedoeld. Er zijn ook nog een poule C en Poule D. De winnaars van al deze poules plaatsen zich voor het EK 2020.

In september, oktober en november 2018 speelt Nederland de vier groepswedstrijden. Begin juni 2019 worden de finales gespeeld om te bepalen wie er dankzij de nieuwe competitie naar het EK mag.

Naast de Nations League is er nog de ‘ouderwetse’ kwalificatie om plaatsing voor het EK te bewerkstelligen. In plaats van vierentwintig plaatsen zijn daar vanaf heden dus twintig plaatsen voor de eindronde te verdelen.

Mijn gekozen waardering € -

Danny van der Linden (1983) is in het dagelijks leven werkzaam als journalist en verslaggever voor diverse media. Hoewel hij over diverse onderwerpen schrijft, ligt zijn hart bij de sportjournalistiek.