Hoogmoed komt voor de val

“Asscher wil geen premier worden”, luidt een kop in een van de media. Ach, het is komkommertijd. De vakantieperiode waarin weinig nieuws is te melden omdat politici en veel andere bestuurders op vakantie zijn. De grootste aardappel komt dan nog op de voorpagina van kranten.

De vraag die mij bezig houdt, is de vraag waarom Asscher nu een interview geeft over dit onderwerp. Nu het (nog) goed gaat met VVD en PvdA, of zit er meer achter? Asscher zegt in het interview na nieuwe verkiezingen het premierschap liever over te laten aan PvdA-leider Diederik Samsom. “Als hij daartoe bereid is, en dat lijkt hij te zijn, dan gaat Diederik Samsom de lijst trekken en dan hoop ik dat hij premier wordt.” Waar baseert Lodewijk Asscher dit op? VVD en PvdA zitten de rit toch uit, meneer Asscher?

Was het niet Lodewijk Asscher die nog niet zo lang geleden zei dat hij niet de landelijke politiek in zou gaan. De klus in Amsterdam moest eerst worden afgemaakt. Wat een jokkebrok. Nu zegt hij zelf geen premier te willen worden. “Ik droom ook niet stiekem van een premierschap.” Is het Asscher hoog in de bol geslagen? Het kabinet van VVD en PvdA regeert nog geen jaar en zit volop in de problemen. Hoewel virtueel, maar de partijen die zeggen het land uit de crisis te willen halen, staan zeer laag in de peilingen. Nu 81 zetels in de Tweede Kamer, maar in de laatste opiniepeiling van Maurice de Hond komen de twee partijen uit op 35. Een duidelijk teken aan de wand.

Vanuit het oogpunt van de verslaggever een leuk interview dat wordt overgenomen door de overige media. De koppen in de media: “Asscher gaat niet voor premierschap”, “Asscher wil geen premier worden”. Ze melden het om niet iets te willen missen, maar niemand die het doorprikt waarom Asscher met dit verhaal komt. Er komen al snel twee verkiezingen aan. De gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen. Binnen de PvdA rommelt het al enorm over de ‘poppetjes’. Die verkiezingen zijn een graadmeter voor de stand van zaken in de landelijke politiek. De PvdA en ook de VVD zijn bang dat ze door de kiezer worden afgerekend. Is het dan toch ‘Roemer for president’?

Tekst: Hans Kriek

Mijn gekozen waardering € -

Geef een antwoord