Hoogopgeleide jonge Thaise vrouwen zijn op zoek naar leuke westerse mannen. Interesse? Je moet voldoen aan dit profiel: je bent afgestudeerd, hebt een leuke job en bent jong.

STEUN RO

Volgens de Thaise wet zijn mannen en vrouwen gelijk. Toch weerklinkt alom het aloude gezegde, dat mannen de voorpoten van de olifant zijn en vrouwen de achterpoten. De man geeft leiding en slingert z’n slurf. De vrouw volgt en draagt de zwaarste lasten.

Maar opeens zetten hoogopgeleide jonge vrouwen massaal de hakken in het zand. Ze trouwen later en scheiden sneller. De jongste statistieken laten een duidelijke trendbreuk zien.

Geen zin in door moeders verwende Thaise mannen

‘We hebben geen zin in die door hun moeders verwende mannen’, zegt de 29-jarige juridisch medewerkster Bee.

‘We trouwen alleen als we zeker weten dat een jongen zich weet te gedragen. Ook na de huwelijksvoltrekking. Nou, dan vallen er veel af!’

Voldoende inkomsten om onafhankelijk te zijn

Bee behoort tot de omvangrijke, eerste generatie vrouwen uit de nieuwe Thaise middenklasse met voldoende inkomsten om onafhankelijk te zijn.

Volgens het National Institute of Development zijn ze tegen de 30 en financieel in staat de respectloosheid en het huiselijk geweld te ontlopen, waarmee veel van hun moeders moesten leven. Ze hebben ook geen kinderen nodig als garantie voor een verzorgde oude dag.

Universiteiten vol met meiden

Thailand verandert snel. De invoering van 12 jaar gratis onderwijs werpt haar eerste vruchten af. Universiteiten puilen uit, vooral met meiden.

Na hun studie verhuizen ze en masse naar metropool Bangkok voor een goede job in een van de vele kantoorkolossen en een luxe leventje vergeleken met hun provinciestad of dorp.

Vooral Europese expats zijn populair

Internet en globalisatie slechten er tot voor kort onneembare culturele grenzen.

Volgens verkennend onderzoek van de Thammasat Universiteit, trouwen vrouwelijke afgestudeerden steeds vaker een jonge buitenlandse expat. Westerse mannen en vooral Europeanen met een universitaire opleiding zijn populair.

Bee is gelukkig met haar via het werk ontmoette Britse man. ‘Die weet hoe je vrouwen moet behandelen.’

Thaise mannen moeten nog veel leren

Bee vindt dat Thaise mannen nog moeten leren hoe op gelijke voet met een echtgenote om te gaan.

‘Ze vinden dat een vrouw altijd voor ze klaar moet staan, net als vroeger hun moeder. Ze zijn ook vreselijk jaloers. En als ze dronken zijn of problemen hebben op het werk, reageren ze dat op hun vrouw af.’

Hoog opgeleide vrouwen trouwen niet om het geld

Ze benadrukt dat goed opgeleide Thaise vrouwen buitenlanders niet om hun geld trouwen.

‘We zijn geen ‘mia farang’ – geen arme Thaise vrouw, die de eerste de beste oude westerse toerist om z’n geld aan de haak slaat.’

Jonge Thaise middenklasse-man kan geen vrouw vinden

Voor de nog steeds patriarchaal ingestelde jonge Thaise middenklasse-man wordt het intussen lastiger een ‘goede vrouw’ te vinden.

‘Thuis denken ze dat er iets mis met je is’, zegt de IT-chef Ping. ‘En op kantoor krijg je geen promotie, omdat je tijdens diners niet imponeert met een mooie dame aan je zijde.’

Vrouwen verhuren zich als fake-partner

Zo’n 3000 vrouwelijke afgestudeerden in Bangkok spelen daar handig op in: Ze verhuren zich via een nieuwe, nu al succesvolle organisatie als partner-op-niveau voor familie- en zakenbijeenkomsten. Of voor party- en restaurantbezoek.

Voor de rest moeten ze elders zijn, weet Bee van een vriendin die voor een partnerbureau werkt. ‘Het is een dure leerschool voor de heren.’

THAILANDTIPS – Relatiebureau’s: In Thailand zijn tal van bureaus voor relatiebemiddeling actief. Informeer je goed over welke betrouwbaar zijn – Facebook: Volg Jos Campman op www.facebook.com/typischthailand.

(Dit artikel verscheen in verkorte versie in De Groene Amsterdammer)

 

 

 

 

 

    Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex