Een gemiddeld bosje bloemen uit de winkel is niet erg duurzaam. Ze komen uit een verwarmde kas of worden ingevlogen uit een ver land en hebben een flinke impact op het klimaat. Ook worden in de bloementeelt veel water en chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) gebruikt. Greenpeace deed onderzoek en vond meer dan 40 gifstoffen in een gemiddeld boeket snijbloemen. Het ging om stoffen die giftig zijn voor bijen en in Nederland verboden zijn.
De bloemenindustrie staat bekend als een ‘hoog risico’ categorie, als het gaat om verboden middelen. Een groot deel van de snijbloemen in de Nederlandse winkels komen uit het buitenland. De meest verkochte bloem bijvoorbeeld, de roos, komt uit Afrika waar telers bestrijdingsmiddelen gebruiken die hier verboden zijn. Waar kun je op letten als je een bloemetje koopt?
Vermijd bloemen uit het buitenland
De minst duurzame bloemen, zijn bloemen uit het buitenland zoals rozen, orchideeën, gerbera’s en chrysanten. Deze bloemen komen van ver en zorgen en leggen veel ‘flowermiles’ af: ze worden in koelcellen naar Nederland verscheept en gevlogen vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Een groot deel wordt vervolgens weer verder geëxporteerd naar Europa en China. Naast deze vervuilende flowermiles, is er in de landen van herkomst vaak sprake van mensonterende arbeidsomstandigheden, waterverspilling en overmatig gebruik van pesticiden (gifstoffen).
Ook bloemen uit Nederland belasten het klimaat. Ze worden vaak in grote kassen geteeld, wat vraagt om enorm veel water en energie. Ook worden in Nederland veel gifstoffen gebruikt bij de teelt, zowel in kassen als in de volle grond. In beide gevallen komen die gifstoffen terecht in de lucht en in het water en dat heeft effect op het bodemleven en op de biodiversiteit. Slechts 1 procent van de bloementeelt is biologisch.
Een betere keus zijn bloemen uit de Nederlandse buiten-bodem. In het najaar zijn zonnebloemen een goede keuze, in de winter tot en met het voorjaar scoren tulpen goed qua duurzaamheid. Ook gladiolen, guldenroede, lelies en narcissen van Nederlandse bodem in het seizoen zijn een goed keuze.
Verpakkingsmateriaal
Iets anders om op te letten is de verpakking van je boeket. Vaak worden bloemen verpakt in Single Use Plastic dat thuis meteen in de afvalbak verdwijnt. Zonde en nergens voor nodig. Vraag om een papieren wikkel of een touwtje. Dat ziet er net zo leuk uit en scheelt veel (plastic) afval.
De beste keus is een biologische boeket! In de biologische bloementeelt worden helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is het best voor de Natuur en de biodiversiteit. Helaas is het aantal biotelers in Nederland nog heel klein. Dit komt vooral omdat de vraag naar biologisch geteelde bloemen niet groot: mensen kennen het niet.
In steeds meer gemeenten zie je ook biologische pluktuinen verschijnen. Hier worden geen pesticiden gebruikt en ook geen verpakkingsmateriaal. In ene pluktuin pluk je je eigen boeket met minimale klimaatschade. En in het najaar en de winter als er weinig bloemen zijn? Kies dan voor een droogboeket! Verse bloemen horen nu eenmaal bij de zomer…
Kader
Lees hier lees je meer over biologische bloemen.
Vind hier een pluktuin bij jou in de buurt.
Lees dit artikel en meer in de Natuurkrant.
Foto van Annie Spratt via Unsplash