Is er in Egypte echt een kleuter veroordeeld tot levenslang?

Het bericht dat een Egyptische kleuter tot levenslang veroordeeld was ging de hele wereld over. Maar het nieuws klopte niet.

Egypte was weer eens in chocoladeletters in het nieuws: een jongetje van vier zou veroordeeld zijn tot een levenslange gevangenisstraf. Ahmed Mansour Qarni werd bij verstek veroordeeld tot 28 jaar achter de tralies op beschuldiging van moord, vandalisme en bedreiging van openbare instellingen. De ten laste gelegde feiten hadden plaats in januari 2014, toen het jongetje nog geen twee jaar oud was.

In het buitenland besteedden onder andere ABC en The Independent aandacht aan het vonnis. Maar ook in Nederland bleef het bericht niet onopgemerkt en zetten onder meer RTL Nieuws en NU.nl het nieuws online. Alle berichtgeving was terug te voeren op een artikel in de Jerusalem Post.

Door alle buitenlandse aandacht voor de zaak doken Egyptische media ook op het verhaal en zag het ministerie van Binnenlandse Zaken zich genoodzaakt met een verklaring te komen die de zaak ophelderd. Wat blijkt: het vonnis is voor een 16-jarig familielid van de kleuter, wiens naam bijna hetzelfde is als die van vierjarige: Ahmed Mansour Qarni Ahmed Ali versus Ahmed Mansour Qarni Sharara.

Zes namen

In Egypte krijgen kinderen als achternaam de naam van hun vader, gevolgd door die van hun opa, overgrootvader en zo verder. Op officiële documenten zoals legitimatiebewijzen is het niet ongewoon dat er zes namen staan, maar bij minder officiële gelegenheden wordt meestal alleen de eerste twee of drie gebruikt, want vaak verwarring oplevert. Wat ook niet praktisch is, is dat het merendeel van de Egyptische mannen Mohammed of Ahmed heet, waardoor veel dezelfde namen ontstaan.

In de betreffende rechtszaak werden 115 mensen tegelijk berecht en schijnbaar had niemand de moeite genomen de papieren te controleren op fouten. De familie van de kleuter had herhaaldelijk bij justitie aangegeven dat er sprake moest zijn van een misverstand vanwege de leeftijd van het kind, en toen de politie het jongetje kwam arresteren weigerde de vader dan ook zijn jonge zoon uit te leveren. De vader werd daarop zelf enige tijd gevangen gezet.

Het hele voorval berust dus op een administratieve fout. Een hele slordige en domme fout, maar in het Egyptische rechtssysteem gebeuren wel vaker vreemde dingen. Eerder werd al een ooievaar gearresteerd op verdenking van spionage en een handpop beschuldigd van terrorisme.

Mijn gekozen waardering € -

Ester Meerman is een Nederlandse journaliste.
Van januari 2011 tot mei 2016 verslag werkte ze vanuit Cairo onder meer voor de NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Het Parool, CTV News Canada en vele andere media.