Jaaroverzicht: Thailand was in 2556 erg typisch

Hoe typisch was Thailand het afgelopen jaar? Typisch Thailand selecteert, aan de vooravond van het typisch Thaise jaar 2557, de meest typische Thaise nieuwsfeiten uit de rubriek ThailandTelex van 2556. Wat blijkt: Thailand is ook anno 2013 nog een typisch land.

Rampen en crisis beheersten het Thaise nieuws: Doden bij enorme watersnood, hoog oplopende ruzies over rijstsubsidie, dagelijkse moordpartijen in het zuiden, bijna oorlog met Cambodja over een tempel en natuurlijk de politieke crisis die zomaar kan uitmonden in een militaire coup.

Maar het is het kleine nieuws dat een beeld geeft van de staat van een land en een volk. Dat nieuws verzamelen we wekelijks voor de rubriek ThailandTelex. De opmerkelijkste 56 berichten staan in dit jaaroverzicht. Over spokende geesten, stoute monniken, een lang levende koning, niet bestaande seksshows, corrupte agenten, pijnlijke penissen en andere typisch Thaise zaken.

Geesten spoken overal rond

Geesten in auto op vliegveld: Op en rond een geparkeerde auto in de parkeergarage van internationaal vliegveld Suvarnabhumi zijn bloemen, wierrook, flesjes Fanta en andere kleine offers geplaatst. Om de geesten te vriend te houden, die volgens speculaties op sociale media de Honda in bezit hebben genomen. Zowel bezoekers als werknemers van het vliegveld zorgen voor regelmatige verversing van de offergaven. De spookauto staat er al maanden en overdekt is met stof. De vliegvelddirectie zegt dat de auto is achtergelaten door een toerist en dat de parkeerkosten zo zijn opgelopen, dat het verhuurbedrijf het niet de moeite waard vindt de wagen op te halen. Maar dat verhaal geloven de Thai niet.

Dood bij geestuitdrijving: Een 16-jarige jongen uit Bangkok heeft zich tijdens een familieceremonie gedwongen doodgedronken aan ingezegend water. De familie was bijeen voor het jaarlijks door veel Thai van Chinese afkomst gevierde vegetarisch festival. Tijdens het ‘schoondrinken’ werd de jongen niet goed – volgens de ceremonieleidster omdat hij er een geest in hem huisde. De jongen moest daarom doordrinken, raakte na 18 liter bewusteloos en overleed later in het ziekenhuis.

Verliefde abt niet bezeten: De populaire abt die na veertig jaar het bekende bosklooster Suwandavanaram verliet voor een vrouw, is niet behekst of door geesten bezeten. Dat laat hij weten tijdens een druk bezochte persconferentie. Volgens hardnekkige geruchten zijn de geesten met hem aan de haal gegaan of heeft de vrouw hem behekst. Maar volgens de ex-abt is het pure liefde die hem in de armen van zijn vriendin dreef. Ze heeft hem zogezegd geestdriftig gemaakt.

Dieren zijn niet heilig

Beschermde olifant boos: Zowel tamme als wilde olifanten worden steeds beter beschermd. Zo boycotten Nederlandse touroperators– tot verbazing van Thai – olifant rijden. En natuurreservaten doen alles om de dieren te beschermen. Toch blijven het gevaarlijke dieren: Een boswachter verstoorde per ongeluk de maaltijd van een olifant op de vuilstortplaats van het natuurreservaat Phu Kradueng in de provincie Loei. Het dier ontstak in woede en trapte de man in een flits dood.

Rihanna voor aap: Ophef over een foto op de Instagram-pagina van wereldster Rihanna. De zangeres krijgt ’s nachts in toeristisch Phuket een aapje op de schouder gezet. Het is verboden dieren op straat rond te zeulen als betaalde foto-attractie. Naar aanleiding van de publiciteit die Rihanna onbewust genereerde, zegt de politie op Phuket toe de wet strenger te handhaven. Zie Typisch Thailand: Geen dier is heilig in Thailand

Waterbuffel grijpt kleuter: Op het platteland is de familie-waterbuffel vaak dikke vrienden met de kleinste gezinsleden. Groot nieuws was daarom in lokale kranten van Ayutthaya dat een buffel zijn vier jarige baasje op de hoorns nam. Het zwangere dier was, verklaren de bladen, waarschijnlijk van slag toen het met z’n kop zwaaide om vliegen te verjagen. Het jochie raakte flink gewond. maar is alweer grote vrienden met de buffel.

Fake is geen zuivere koffie

Starbucks versus Starbungs: Koffieshopketen Starbucks heeft het Bangkokse koffiekarretje Starbungs na een slepende rechtszaak op de knieën gekregen. Eigenaar Damrong Maslae mag de naam Starbungs en het daar bij behorende (op dat van Starbucks lijkende) logo niet meer gebruiken op straffe van het voor hem onvoorstelbaar hoge bedrag van 10.000 dollar. Volgens de koffieschenker verwijst de naam van zijn kar naar zijn eigen bijnaam Bung en heeft het logo een Islamitische achtergrond. Hij vindt ook dat bij klanten geen misverstand kan bestaan over het verschil tussen de 21.000 luxe Starbucksvestigingen en zijn enkele karretje. Starbucks blijft vinden geen sprake is van zuivere koffie.

iPhone ontploft door fake oplader: Een tijdens het opladen ontplofte iPhone, kost het leven van zijn 28-jarige eigenaar. Hij is thuis in zijn woonplaats Chantaburi gevonden met ernstige brandwonden op handen en borst. Volgens toeristische site HierisThailand ontploffen in Azië vaker Apple-telefoons. De originele opladers zijn duur en daarom kiezen gebruikers voor een (te) goedkoop alternatief.

Ministerie beticht van fake: Zegt de overheid fakeproducten hard aan te pakken, wordt op sociale media het ministerie van Sociale Ontwikkeling beticht van plagiaat. Op een foto is tafellinnen te zien met een logo dat lijkt op dat van Louis Vuitton. Niks aan de hand, reageert het ministerie. Tafelkleden en servetten waren voor een intern feestje en komen niet in de handel.

Smakelijk eten

Thai sterft van de suiker: De Thai eten steeds zoeter, blijkt uit eigen onderzoek. Zelfs groente en salade zijn gesuikerd. De nationale suikerindustrie vreest zelfs een tekort aan suiker. In het algemeen eten de Thai steeds ongezonder. Diabetes neemt daardoor snel toe, waarschuwt de minister van volksgezondheid. Hij verwacht dat het aantal patiënten de komende tijd stijgt van naar 4,7 miljoen. Volgens hem overleden vorig jaar achtduizend Thai aan diabetes. ZIE TYPISCH THAILAND: Thai sterft van de suiker

Softijs met biersmaak: Thai drinken hun bier met ijsklontjes en kunnen vanaf nu ook ijs eten met biersmaak. Biermerk Chang denkt zo mannen aan softijs te krijgen en – waarschijnlijk – ook jongeren te laten wennen aan de smaak van bier. Vooralsnog alleen te koop bij een beperkt aantal ijskiosken.

Eetkarretjes in het gelid: Het stadsbestuur wil een halt toeroepen aan de beroemde/beruchte Bangkokse eetstalletjes, die trottoirs blokkeren en waar het frituurvet vervaarlijk tegen voetgangers spettert. Om te beginnen op Ratchaprasong bij Central World. De stalletjes mogen er niet meer staan tijdens de voetgangers-spits en krijgen vakken toegewezen.

Lang leve de koning

Beste nieuws van het jaar: Een overgrote meerderheid van de Thai vindt de verbeterde gezondheid van koning Bhumibol het beste nieuws van het jaar. Na twee jaar verliet Zijne Majesteit het ziekenhuis om zich te vestigen in het zomerpaleis in Hua Hin. Daar ‘bedient hij zelf zijn elektrische rolstoel en voert hij elke dag de vissen’. Tienduizenden ontroerde mensen kwamen er op de been om hem toe te juichen op zijn 86-ste verjaardag. Bhumibol is de langst zittende monarch ter wereld.

Majesteitsschennis: Het aantal mensen dat veroordeeld wordt wegens majesteitsschennis neemt fors toe. Volgens journalisten is het een manier om politieke tegenstanders uit te schakelen. Het is niet de koning, maar het zijn individuen die anderen aanklagen. Op het beledigen of naar het schijnt beledigen van de koning of zijn familie, hoe indirect ook, staat levenslange gevangenisstraf. ZIie binnenkort in Thpisch Thailand.

Koning schenkt 300 kilo goud: Koning Bhumibol schenkt 300 kilo goud aan de Mahabodhi tempel in India. Een cadeau ter waarde van zo’n 13 miljoen euro. Het goud wordt gebruikt om de tempelkoepel te verfraaien. De 1500 jaar oude tempel is gebouwd op de plek waar Boedhha 531 voor Christus verlichting zou hebben bereikt.

Een komen en gaan van toeristen

Thai nemen wraak op Nederland: De kans is groot dat Nederlandse vakantiegangers binnenkort 60 euro moeten betalen om de Thaise grens over te mogen. Dat is het bedrag dat Thai in Nederland voor een toeristenvisum moeten betalen. Thaise toeristenvisa zijn altijd gratis geweest, maar de trotse Thai overwegen ‘ons’ nu net zo te behandelen als ‘wij’ hen.

Siam Paragon meest gekiekt: Geen plek ter wereld wordt zo vaak door toeristen gefotografeerd als de luxe shoppingmall Siam Paragon in Bangkok. Althans op de populaire internationale fotosite Instagram. Op 2 en 3 staan respectievelijk Times Square in New York en het Amerikaanse Disneyland. Dat het relatief onbekende Paragon zo hoog scoort, geeft aan hoe populair sociale media in Thailand zijn. De meest gefotografeerde stad is New York, maar Bangkok staat op de tweede plaats net voor Los Angeles.

Zelfdoding vertrekkende toeristen: Om zelfdoding bij vertrekkende toeristen te voorkomen, plaatst vliegveld Suvarnabhumi een glazen wand langs de balustrade op de vierde verdieping. Alleen al dit jaar zijn drie passagiers naar beneden gesprongen van deze etage, die toegang geeft tot gates van vertrekkende internationale vluchten.

Corruptie kost handenvol geld

Het grootste probleem: Volgens de Thaise kiezer is corruptie het grootste probleem van het land. Dat blijkt uit verschillende opiniepeilingen. De Tai ervaart corruptie in politiek, bestuur, ambtenarij, politie en bedrijfsleven. Een nieuwe regering, welke dat dan ook is, moet aan bestrijding van corruptie de hoogste prioriteit geven.

Politie vraagt geld voor promotie: De politie moet stoppen met geld vragen aan dienders die opteren voor een hogere functie, aldus premier Yingluck in gesprek met 250 leidinggevende politiefunctionarissen. Ze acht dit gebruik – dat in het westen omkoping heet, maar in Thailand wordt beschouwd als belonen van goede diensten – in strijd met goed personeelsbeleid. ‘Promoties op basis van prestatie en geschiktheid bevorderen het moreel van ondergeschikten.’

Corruptie is gezwel: Corruptie in Thailand is zo omvangrijk, dat het land grote kans loopt er kapot aan te gaan. Dat zegt de alom gerespecteerde politicus Surin Pitsuwan. Hij waarschuwt dat internationale investeerders Thailand steeds vaker links laten liggen vanwege de kosten van corruptie. Ze kiezen dan voor buurlanden als Myanmar, Maleisië en Laos. De aftredend secretaris-generaal van het samenwerkingsverband Asean van landen in de regio, schat dat een derde van investeringen nu opgaan aan betaling van steekpenningen.

Studenten scoren onvoldoende

Studenten onder protest op de knieën: Voor het eerst is er protest tegen het verplicht op de knieën gaan van studenten voor hun docenten. De student Nethiwit greep op tv zijn kans en riep op tot verzet tegen de Wai Kru – de ceremonie waarin studenten hun leraren eren. ‘Ze doen hun werk niet goed. De kwaliteit van het onderwijs is slecht. Waarom zouden we ze eren?’ ZIie Typisch Thailand: Thaise studenten toch weer op de knieën

Universiteiten zakken weg: Thaise universiteiten zakken steeds verder weg op internationale ranglijsten. Het bedrijfsleven klaagt over weinig kritische en flexibel denkende afgestudeerden, die ook nog eens slecht Engels spreken. Over een jaar gaan in Zuidoost Azië de grenzen open voor werknemers en de verwachting is dat jonge werkzoekenden uit buurlanden dan Thaise arbeidsplaatsen gaan innemen.

Engels moet beter: De minister van onderwijs geeft toe dat veel Thaise studenten na tien jaar onderwijs niet behoorlijk Engels spreken. Ze halen het niet bij studenten in omliggende landen. De bewindsman vindt dat de nadruk minder op grammatica en meer op spreekvaardigheid moet liggen. Tijdens zijn eigen opleiding had hij nooit conversatieles, zei hij op een seminar. Overigens hebben studenten ook moeite in hun eigen taal structuur in samenvattingen en verhalen aan te brengen.

Jacht op stoute monniken

Jetset-monnik voortvluchtig: Een bekende monnik is met een eigen vliegtuig vol dure merkproducten naar Parijs gevlucht. De Thaise politie jaagt op de ‘jetset-monnik’ sinds via internet een flimpje uitlekte waarop hij in weelde baadt. Door social media lopen tal van leden van de oranje garde tegen de lamp als ze genieten van luxe en/of vrouwen. Ook worden monniken betrapt op handel in  luxe artikelen – in een geval ging het om handel in jonge jongens. ZIE TYPISCH THAILAND: Thaise monnik kan seks nu echt vergeten

Monnik bezat zich: De politie houdt in badplaats Pattaya een monnik aan, die zich voor een tempel aan het bezatten is. Hij vertelt dat hij een half miljoen baht, zo’n 12.000 euro, heeft verloren in een illegale loterij. De 55-jarige trouwe dienaar van Boeddha gaf toe dat hij fout zat: Een monnik mag niet gokken en drinken. Maar, zei hij, tot het laatste was hij aangezet door voorbijgangers, die hem een fles whisky gaven zodat hij het gokdrama kon vergeten.

Koning der Monniken: Drie maanden is Thailand in rouw na het overlijden van de ‘ koning der monniken’, zoals de Thai de 100-jarige leider eervol noemen. Feestelijkheden zijn gedurende een maand niet toegestaan, tv-presentatoren zijn twee maanden lang in zwart gekleed. Zijn opvolger moet zorgen voor naleving van normen en waarden binnen de monnikenwereld.

Penisperikelen

Afsnijden blijft populair: Afsnijden van penissen blijft populair bij Thaise vrouwen. Ook in 2013 komt het als vanouds regelmatig voor dat Boze of jaloerse vrouwen wraak nemen door de penis van hun echtgenoot af te snijden. Nieuw is dat ze het geslachte geslacht weggooien, zodat het niet operatief kan worden aangezet.

Plas niet bij elektriciteitsdraden: De politie van Phuket waarschuwt tegen buiten plassen in de buurt van elektriciteitsdraden, die in Thailand meestal bovengronds gespannen zijn. Een 40-jarige Thai plaste op het vakantie-eiland tegen opgerold prikkeldraad, dat in verbinding bleek te staan met loshangende stroomdraden. Hij heeft de gevolgen niet overleefd.

Zelfdoding door pijnlijke penis: Een 20-jarige man heeft zich opgehangen omdat hij al zeven jaar een pijnlijke penis had. Op 13-jarige leeftijd injecteerde hij zijn mannelijkheid met olijfolie, omdat dit volgens schoolvriendjes zijn penis zou vergroten. Al jaren was hij onder doktersbehandeling, maar volgens zijn vader konden de artsen de man niet afdoende kunnen helpen. De laatste maanden was de pijn ondraaglijk.

Tragische records op de weg

Drama met pick-up: Vijftien bouwvakkers die in de open laadbak van een pick-up zaten, komen in het noordoosten van Thailand om als de wagen van de weg raakt en tegen een boom knalt. De gelanceerde lichamen van de negen mannen en zes vrouwen worden tot op dertig meter van de wagen gevonden. De overige vijf passagiers raakten ernstig gewond. Vervoer van personen in pick-ups is in Thailand al enkele jaren verboden. Maar vooral buiten de steden zie je nog regelmatig een volle bak. Dat verandert niet, ook niet na dit record aantal doden bij een pick-up-ongeval.

Levensgevaarlijk: Thailand is op twee na het land met de meeste verkeersdoden, aldus de wereld gezondheidsorganisatie. Alleen Eritrea en Libië scoren slechter. Op 100.000 inwoners overlijden er 38 in het verkeer. In 2010 waren er dat 26.000, tegen 650 in Nederland. De meeste doden vallen, ook dit jaar weer, tijdens het Thaise Nieuwjaar in april. ZIie binnenkort in Typisch Thailand

30 Man in minibusje: De Thaise politie houdt bij de grens met Cambodja een minibusje aan met een record aantal inzittenden: 25 mannen en 5 vrouwen. Het blijkt te gaan om illegale Cambodjaanse bouwvakkers op weg naar een klus in het zuiden van Thailand.

Homo vrij maar niet blij

Jonge homo’s gepest: Thailand heet tolerant te zijn voor homo’s, maar op scholen worden leerlingen vaak gepest vanwege hun seksuele geaardheid. Ruim 85 procent van de jonge homo’s klaagt over verbaal, fysiek en zelfs seksueel lastig vallen. Een kwart van hen zegt daardoor depressief te zijn. De onderzoekers constateren dat de scholen geen beleid hebben om pesten te voorkomen, terwijl de gevolgen ervan dramatisch zijn. Het leidt tot spijbelen, leerachterstand, trauma’s en zelfdoding.

Homo’s naar Nieuw-Zeeland: Thaise homostellen vliegen massaal naar Nieuw-Zeeland om daar te trouwen. Inmiddels zijn er tachtig Thaise paren getrouwd in Nieuw-Zeeland, het enige land in de regio waar dat – sinds dit jaar – kan.

Protest travestieten: Protestleider Suthep was op het idee gekomen vrouwelijke aanhangers op te roepen om te betogen bij het huis van premier Yingluck. Het leek hem aardig als alleen vrouwen zouden proberen de vrouwelijke premier te overtuigen van haar ongelijk. ‘Ladyboys zijn dus niet welkom’, liet hij zich ontvallen. Die dames kwamen nu dus juist wel. Om te protesteren tegen de premier, maar vooral ook tegen de in hun ogen bekrompen actieleider.

Dat zijn toch weer die Hollanders

Geen blote tv-show: Reinout Oerlemans ziet af van opnamen in Thailand voor een tv-show met blote deelnemers. Het idee was om Adam zkt Eva, volgend jaar op tv, in Thailand te draaien. ‘Maar bij nader onderzoek blijkt bloot daar een groot taboe.’ Daar vergist de producent zich: Een taboe is het niet; maar Thai zijn, in strijd met wat menigeen in het westen denkt, wel preuts. ZIie Typisch Thailand: Thai zijn preuts, Reinout Oerlemans

Hollandse klappen: De in Thailand wereldberoemde Hollandse Thai-bokser Ramon Dekkers is dit jaar overleden. Nederlandse toeristen kregen jarenlang te horen hoe gek de Thai om hem waren. Hij introduceerde een agressieve boks stijl. Zijn Hollandse klappen blijven voortleven in de Thaise boksring. ZIie Typisch Thailand: Hollandse klappen in Thaise boksring

Top 5 niet doen: Thai werkzaam in de toeristenindustrie herkennen Nederlandse toeristen direct. Op basis van gesprekken met hen heeft Typisch Thailand een top 5 samengesteld van niet zeer gewaardeerd Hollands gedrag, ZIie Typisch Thailand: Top 5

Verboden uitspattingen

Seksshow opgerold: De politie van vakantie-eiland Phuket heeft in badplaats Patong de seksshow opgerold, die door tweets van superster Rihanna wereldwijd in de publiciteit kwam. De autoriteiten ontkenden altijd het bestaan van dit soort shows, maar de berichten van de zangeres aan haar honderdduizenden volgers konden niet langer worden ontkend. Rihanna deed uitgebreid verslag van pingpongballen, flesjes en scheermesjes die door optredende dames tevoorschijn werden getoverd. Zie Typisch Thailand: Thaise seksshow bestaat toch!

Busbedrijf pakt staren aan: Het busbedrijf van Bangkok gaat personeel opleiden om naar vrouwen starende mannelijke passagiers aan te pakken. Staren blijkt een veel voorkomende klacht. In mindere mate klagen vrouwen ook over ongewenste aanrakingen en andere onzedelijke handelingen. Het bedrijf vervoert dagelijks drie miljoen passagiers met ruim 3500 bussen.

Ophef over damesslipjes: De makers van een al in roulatie gebrachte comedyfilm, schrappen een scene waarin damesslipjes aan een traditionele hete lucht-lantaarn zijn gebonden. Op social media zeggen veel inwoners van de regio Chiang Mai zich te storen aan het respectloos omgaan met de traditionele noordelijke luchtballon, die inmiddels ook populair is in de rest van Thailand en zelfs in Nederland en België.

Fluiten tot je er gestoord van bent

Gefluit veroorzaakt stress: De actiefluitjes van de demonstranten in Bangkok veroorzaken niet alleen tijdelijke gehoorproblemen, maar ook langdurig stress. Niet alleen bij actievoeders, maar ook bij omstanders. Dat stelt het Departement van Geestelijke Gezondheidszorg. De fluitjes – aan een lint in de kleuren van de Thaise vlag – zijn het symbool geworden van de anti-regeringsdemonstranten.

Actiefluiten via app: Anti-regeringsdemonstranten die moe worden van het blazen op hun actiefluitjes, kunnen op hun mobiel een app downloaden die het geluid van een fluitje (nok weed) na doet. De app is inmiddels 70.000 keer verkocht.

Gouden fluit: Protestleider Suthep heeft een gouden actiefluit uitgereikt aan een tomboy (lesbisch meisje met kort haar en mannenkleding), omdat ze zichtbaar op tv premier Yingluck heeft uitgefloten tijdens een werkbezoek. De premier sprak haar overigens vriendelijk toe, waarna de actievoerster automatisch licht boog om het Thaise teken van respect te brengen ( de wai). Zie voor updates over de crisis: www.facebook.com/typischthailand

Culturele hoogstandjes

Blond gewild: Nederlandse danseressen en acrobaten trekken veel bekijks tijdens het Bangkoks Straatfesitval. Een Thaise toeschouwer: ‘Laat ik het zo zeggen: Wat die blonde Hollandse vrouwen kunnen, doen Thai zeker net zo goed. Maar het is bijzonder te zien hoe die onbekende grote lijven halsbrekende toeren uithalen.’

Full Moon Party 25 jaar: De door westerse hippies opgerichte Full Moon Party op het strand van Phanga vierde z’n 25-ste verjaardag. Wat begon als een bescheiden occult samenzijn, is uitgegroeid tot een duizenden jonge toeristen trekkend feest met grote hoeveelheden drugs en alcohol. De Thai verdienen er god aan.

Feestelijke milieuramp: Thailands traditionele Loy Krathong festival loopt uit op een kleine milieuramp. Ter ere van de watergod maken Thai eenmaal per jaar bootjes (krathong), die ze – voorzien van bloemen en kaarsjes – te water laten in zee, rivieren, meren, vijvers en kanalen. Alleen al in Bangkok gaat het om een miljoen kratongs. Vanouds bestaat de drijvende onderkant uit bananenblad, gevuld met licht natuurlijk materiaal. Maar steeds vaker wordt piepschuim gebruikt. Dat is makkelijker.

Foutje, bedankt

Unilever stopt ‘wit-is-slim’: Lichtgekleurde studentes zijn slimmer dan donkere meiden. Veel Thai meenden boos dat dit de boodschap was van een grote reclamecampagne voor Unilevers whitening-crème Citra. De multinational ontkent dat, maar heeft wel excuus aangeboden en de omstreden promotie stopgezet. Het bedrijf was op zoek naar ’s lands slimste studentes. In tv-spotjes werden donkere deelneemsters voor dom gesleten, terwijl Citra-interviewers lichtgekleurde meiden de hemel in prezen. Producten voor een lichtere huid zijn in Thailand. ZIie Typisch Thailand: 1) Thai verwit van top tot teen; 2: Thaise boerenkinderen zijn Zwarte Piet-rol beu

Gouverneur ontspoort: Het had een feestelijke treinrit moeten worden. Na enkele ontsporingen door slecht onderhoud van de treinrails, opende de gouverneur van de Thaise spoorwegen de herstelde spoorlijn Uttaradit-Chiang Mai. Ruim drie maanden was er aan gewerkt. Maar de eerste rit met de trotse gouverneur aan boord, ging het al mis. Uitgerekend de wagon met de hoogwaardigheidsbekleders liep uit de rails. De gouverneur had aangekondigd ontslag te nemen als op de lijn weer treinen zouden ontsporen door slecht onderhoud. Maar, liet hij na het incident weten, in dit geval was sprake geweest van menselijk falen.

Paniek na knallen bij tempel: De situatie rond de tempel Preah Vihear op de grens van Thailand en Cambodja – door beide landen geclaimd – is nog steeds gespannen. Dat bleek toen midden in de nacht harde knallen klonken. Aan beide zijden van de grens namen militairen de wapens op en vluchtten naar schuilkelders. Bijna was het oorlog. Tot dat iemand restanten van een neergestorte satelliet vond. Die was al knallend neergestort. Overleg op hoog niveau kon op het laatste nippertje een gewapend conflict voorkomen.

Wie is de baas in de politiek

Families domineren politiek: Familieclans domineren in Thailand de politiek meer dan waar ook ter wereld. Vier op de tien Thaise kamerleden zijn lid van families die al langer parlementariërs leveren. Om precies te zijn 42 procent. In de VS, met z’n Kennedy- en Bush-dynastie, is dat 6 procent. Bekende Thaise politieke dynastie is de familie Shinawatra. Vader en oom van de huidige premier Yingluck waren parlementariërs, haar schoonbroer is dat en haar broer is de verbannen minister-president Thaksin. Andere familieleden zijn regionaal politiek actief.

De macht van voorspellers: Gerenommeerde voorspellers lieten in de zomer al weten dat het kabinet in november in grote problemen zou komen. Een ‘onheil’, zou het zijn. Ze hadden gelijk. In november begonnen de anti-regeringsdemonstraties, die leiden tot de huidige politieke en maatschappelijke crisis. Bekend is dat veel politici zich laten adviseren door kaart- en sterrenlezers.

Daar komen de Chinezen: Thai van Chinese afkomst spelen al een grote rol in de Thaise politiek. Maar ook de macht van bijna-buurland China neemt toe. China wil in Thailand een cruciale rol bij de uitvoering van watermanagent-projecten en aanleg van hoge snelheidslijnen. Alleen dan wil China meer rijst, rubber en cassave uit Thailand importeren. Dat benadrukte de Chinese premier in een toespraak tot het Thaise parlement – een eer die nog geen enkele buitenlander toekwam. De Thai moeten China serieus nemen: het land is Thailands grootste exportmarkt en op Japan na belangrijkste handelspartner. Ook het toerisme uit China stijgt explosief. Zie binnenkort in Typisch Thailand.

En dan nog dit

Handel in abortuspillen verboden: De politie heeft een Thai gearresteerd die abortuspillen verkocht via negen websites. Hij deed goede zaken: Met 20.000 bestellingen verdiende hij afgelopen half jaar zo’n vier miljoen baht per maand – ruim 90.000 euro. Vrouwen kopen pillen via internet, omdat abortus in Thailand is verboden als het leven van de vrouw niet op het spel staat. Volgens het ministerie van volksgezondheid telt het land jaarlijks 300.000 illegale abortussen.

CDA ’ster laakt Thai: Voormalig CDA-minister Maria van der Hoeven geeft Thailand een gevoelige tik. Als directeur van de International Energy Agency beticht ze het trotse land van woorden maar geen daden. ‘Als je kijkt naar plannen voor energiebezuiniging loopt Thailand voorop, maar implementatie is de sleutel, anders zijn de plannen niets meer dan papier.’ Snelle actie is volgens haar nodig, omdat bevolking, economie en dus ook energiegebruik blijven groeien.

Mmv toeristische nieuwsite Hier Is Thailand

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex