Kijktip: Stephen Colbert legt netneutraliteit uit

Twee aardige filmpjes over netneutraliteit, het principe dat internetproviders zich niet bemoeien met wat u op internet doet.

De Amerikaanse komiek Stephen Colbert heeft afgelopen donderdag in zijn programma The Colbert Report aandacht besteed aan netneutraliteit, het principe dat internetproviders geen invloed uitoefenen op welke informatie iemand via internet te zien krijgt en hoe snel.

Dit naar aanleiding van een recente uitspraak van een federale rechter in de Verenigde Staten, die zei dat toezichthouder FCC de macht niet had om regels over netneutraliteit te verplichten.

Colbert legt het uit in dit aardige videoclipje (duur: 3 minuten en 13 seconden). In dezelfde aflevering krijgt hij Tim Wu (3 minuten en 35 seconden) te gast om uit te leggen waarom netneutraliteit belangrijk is.

Wu staat erom bekend de term 'netneutraliteit' te hebben bedacht. In 2010 sprak ik hem voor NRC Handelsblad. Hij zei toen: "Als het publiek niet massaal in opstand komt, zullen de grote bedrijven bepalen hoe het internet er uit gaat zien."

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.