Staat een vakantie in Thailand al jaren op je wensenlijstje? Of was je van plan te gaan, maar twijfel je na de onrusten en de militaire coup in 2014? Dan vraag ik je namens honderdduizenden Thai om nu dit ‘after-the-coup reisadvies’ te lezen. Daarmee doe je ook jezelf een plezier!

STEUN RO

Iedereen is blij met je komst

1 – Niemand – maar dan ook echt niemand – in Thailand ziet je vakantie als een sympathiebetuiging aan de militaire coupplegers

Iedereen is juist blij met je komst. Ook tegenstanders van de coup. ‘Je laat alleen maar zien dat je ondanks alles van Thailand houdt. En dat doen wij ook!’

Weetje: De meeste Thai zijn tevreden over de interventie van het leger om orde op zaken te stellen. Het leger moest ingrijpen om de door corruptie geteisterde democratie te herstellen, is een veel gehoorde opvatting. Dat dit gepaard gaat met censuur en demonstratieverbod nemen ze op de koop toe.

Je geld gaat naar mensen die het verdienen

2 – Het geld dat je in Thailand besteedt, komt in toenemende mate ten goede aan de mensen in de toeristensector zelf

Laat je Baht maar rollen! Het leger voert oorlog tegen de corruptie in het land: politici die geld vangen voor het toestaan van illegaal gebouwde hotels, wacht voortaan gevangenisstraf. Politiemannen die ‘theegeld’ innen bij souvenirverkopers krijgen ontslag. Maffia-achtige Russische bendes die de hier en daar het taxiwezen en de jetskisector monopoliseren, worden het land uitgeschopt. Je geld komt nu terecht bij de mensen die het verdienen!

Weetje: Hoe erg de corruptie was/is, blijkt uit een onderzoek van vorig jaar: het bedrijfsleven is 35 procent van z’n budget kwijt aan het betalen van steekpenningen.

Het verkeer wordt veiliger

3 – De aanpak van corruptie maakt het lokale vervoer goedkoper, overzichtelijker en veiliger

Ook voor jou belangrijk: vaste prijzen-per-afstand maken de taxi’s op toeristenbestemmingen als Phuket en Chiang Mai goedkoper. In Bangkok mogen handige spring-maar-achterop bromfietsbestuurders niet meer vragen wat ze willen. Goed is ook dat eigenaren van bussen en mini-vans ontbrekende vergunningen en keuringen niet meer massaal kunnen afkopen. Dat moet het verkeer een stuk veiliger maken.

Weetje: Nergens is de corruptie dodelijker dan in het verkeer. In Thailand vallen na Libië en Eritrea de meeste verkeersdoden ter wereld: 26.000 per jaar. Dat zijn er 38 op elke honderdduizend inwoners (in Nederland zijn dat er vier, in België dertien). Denk daaraan als je overweegt een bromfiets te huren!

Geen overvolle stranden

4- Je hoeft niet meer over de hoofden heen te lopen

Je hebt, zoals dat heet, een unieke vakantiebeleving: door de internationale publiciteit over de eerdere politieke onrust en straatblokkades blijven vooral in Bangkok nog steeds veel toeristen weg – met name wat bangige Chinezen. Omdat Russen door hun economische crisis geen geld meer hebben om af te reizen naar ‘hun’ Patong (op Phuket) en Pattaya, is het daar extra stil. Dat maakt dat jij in alle rust belangrijke toeristische attracties kunt bekijken. Of echt tot rust kunt komen op één van Thailands prachtige stranden.

Weetje: Stiekem zijn de Thai blij met het wegblijven van Chinezen en Russen. Ze halen volgens onderzoeker hun neus op voor ‘deze rochelende, buffet-plunderende en onbeschoft hard pratende’ toeristen. Op Belgen en Nederlanders zijn ze gek, al zijn die tot hun verbijstering ‘vaak schaars en  armoedig gekleed’.

Goedkoper dan ooit

5 – Thailand was nog nooit zo goedkoop! (en was al niet duur)

Dichter bij huis ben je meer geld kwijt: door het wegblijven van toeristen stunten hotels – in steden en aan stranden – met hun prijzen (en loont het om van te voren via mail rechtstreeks bij die hotels over de prijs te onderhandelen en/of ter plekke een hotel binnen te lopen). Elkaar beconcurrerende giga-shoppingmalls in Bangkok komen speciaal voor toeristen met grote kortingsacties en op de avondmarkten is het makkelijker afdingen. Clubs leggen je in de watten. Daar komt bij dat de koers van de Baht laag is. Tel uit je winst!

Weetje: Ook voor de onrusten en coup was Thailand al relatief erg goedkoop, aldus twee onafhankelijke bookingsites.

Voorbeeld 1 – De bedragen voor een avondje stappen voor twee personen (met cocktail, diner, wijn, taxi, viersterrenhotel) kost in Londen 380 euro, Parijs 375, New York 365, Sidney 275, Praag 145, Kaapstad 140 en in Bangkok 120 euro! (bron: TripAdvisor.com)

Voorbeeld 2 – Een hotelkamer op een tropisch eiland kost gemiddeld (van 0 tot 5 sterren) op de Maldiven 445 euro, Tahiti 400, Bahama’s 220, Aruba, 170, Jamaica 150, Bonaire 125, Curaçao 120, Sint Maarten 115 en het Thaise Koh Phi Phi 95 euro – Indonesisch Bali kost 85 euro, maar dat is wel drie uur verder vliegen. (bron: booking.com)

Overigens is vliegen op Bangkok relatief goedkoop omdat veel maatschappijen op de Thaise hoofdstad vliegen. Om diezelfde reden is vliegen naar bijvoorbeeld Curaçao, Aruba en Sint Maarten duur. Let daar op!

Voel je niet meer schuldig

6 – Militairen pakken mensenhandel serieus aan

Mocht je je daarover tot nu toe schuldig hebben gevoeld, is het prettig te weten dat de door de junta geïnstalleerde tijdelijke regering de aanpak van mensenhandel serieus aan pakt – ook die in de roemruchte ‘entertainmentindustrie’. Het leger wil in het kader van corruptiebestrijding het uitbuiten van arme Cambodjanen en Birmezen – legaal en illegaal – uitbannen. Dat geldt ook voor kinderarbeid.

Weetje: De meeste slachtoffers van mensenhandel in Thailand werken in de visindustrie, waar ze op schepen als slaven werken. De vis die zij vangen, is voedsel voor kweekgarnalen die in de schappen van Europese supermarkten belanden.

Je helpt de Thai

7 – Help de Thai dit jaar door!

Met jouw komst help jij honderdduizenden families. Echt. Een groot deel van de Thai is direct afhankelijk van het toerisme. Voor de onderkant van de middengroepen is het wegblijven van toeristen een ramp. Er wordt bezuinigd op eten; schooluniformen en studieboeken kunnen niet worden betaald.

Weetje: Bedienden in een hotel of restaurant verdienen zo’n tienduizend Baht per maand – nog geen 250 euro. Voor hen is Thailand niet goedkoop. Handig om te weten wanneer je over de hoogte van een tip twijfelt.

Het blijft rustig

8 – Het blijft rustig in 2015

Je hoeft niet bang te zijn dat in 2015 opnieuw onrusten uitbreken. Nieuwe verkiezingen zijn er op z’n vroegst in februari 2016. Dat hebben alle partijen geaccepteerd. Tot die tijd wordt onder leiding van het leger gewerkt aan een nieuwe grondwet.

Om demonstraties en conflicten te vermijden, geldt in het hele land vooralsnog de krijgswet. Die verbiedt politieke samenkomsten en ‘opruiende’ acties. Sommige reisverzekeringen gelden daarom tijdelijk niet voor Thailand – controleer dat even. 

Weetje: Thai houden het graag gezellig en gaan ook met geïnteresseerde toeristen gesprekken over politiek het liefst uit de weg. Over het geliefde koningshuis spreken ze beslist niet met je: Op alles dat kan worden uitgelegd als belediging van de koning en zijn familie staat gevangenisstraf.

THAILANDTIP 

Drugs (ook voor eigen gebruik) zijn strikt verboden. Er wordt soms flink gecontroleerd en ontdekking leidt onherroepelijk tot gevangenisstraf. Omkopen van een agenten is na de komst van de militairen niet meer mogelijk. Typisch Thailand leer je kennen via www.facebook.com/typischthailand. Volg Jos Campman op Blendle (TPO Magazine).

    Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex