Kort Braziliaans – 16 november

NIEUWSOVERZICHT // Elke zaterdag een korte kijk op de Braziliaanse week die was. Met deze keer corrupte politici, een opgegraven president, een schokkende foto en blotebillenweer.

Meer dan een jaar nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof vijfentwintig politici, bankiers en zakenlui tot celstraffen veroordeelde voor hun betrokkenheid bij het grootste corruptieschandaal in de Braziliaanse geschiedenis, het Mensalão, sliepen tien van de veroordeelden vannacht voor het eerst achter slot en grendel. Onder hen ook gewezen Arbeiderspartijkopstuk José Dirceu, die tussen 2003 en 2005 de rechterhand van voormalig president Lula was. Dirceu gaat zijn straf overigens in een half open regime uitzitten, wat betekent dat hij in de gevangenis slaapt maar naar buiten mag om te werken.

Twee veroordeelden hebben zich nog niet bij de politie gemeld. De overige dertien zijn nog niet uitgeprocedeerd.

Voormalig president opgegraven

Forensisch onderzoek op het stoffelijk overschot van João Goulart –  de radicaal-linkse president die in 1964 door het leger afgezet werd – moet uitwijzen of ‘Jango’, zoals de meeste Brazilianen Goulart kennen, zevenendertig jaar geleden vergiftigd werd, zoals zijn familie vermoedt. Goulart stierf in 1976 in Argentinië, waar hij in ballingschap leefde. Volgens de officiële lezing overleed hij aan een hartaanval. 

Woensdag werd zijn stoffelijk overschot in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul opgegraven; donderdag werd het met staatseer in Brasília ontvangen. Het onderzoek op de resten zal buiten Brazilië plaatsvinden, om te voorkomen dat er twijfel over de resultaten ontstaat. Brazilië was van 1964 tot 1985 een militaire dictatuur.

Schokkende foto

Op de sociale media circuleerde deze week een schokkende foto, van het soort dat meestal uit Afghanistan of Irak komt; hij is hier te zien op de site van dagblad A Tarde. In de foto poseren achttien zwaarbewapende officieren van een speciale brigade van de militaire politie van de deelstaat Bahia bij het lijk van een vierentwintigjarige man die er, samen met negen anderen, van verdacht werd begin deze maand in het plaatsje Mucugê een gewelddadige bankoverval gepleegd te hebben. 

Een woordvoerder van de militaire politie heeft het gedrag van de officieren in de foto veroordeeld; de autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.

Blotebillenweer

Rio de Janeiro beleefde dinsdag de tot nog toe heetste dag van het jaar. Het kwik steeg tot 41,8 graden, maar de gevoelstemperatuur was 50 graden. De Globo-nieuwssite G1 trakteerde ons op deze fotoreportage. Let op: blotebillenalert!

Fileleed

Gisteren, vrijdag, werd herdacht dat Brazilië in 1889 een republiek werd (nadat het land in 1822 onafhankelijk werd van Portugal was het bijna zeventig jaar een keizerrijk.) Niet dat veel Brazilianen gisteren bij dit historische feit stilstonden – ze hadden wel iets anders aan hun hoofd. Dit weekend is namelijk, doordat de vorige drie officiële vrije dagen allemaal op een zaterdag vielen, het eerste lange weekend in tijden. 

Stilstaan deed Brazilië dus wel, maar in verkeersopstoppingen. De uittocht uit São Paulo leverde zelfs een nieuw record op: op donderdagavond stond er in die stad om zes uur in totaal 309 kilometer file – meer dan twee keer zoveel als op dat tijdstip normaal is.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.

Geef een reactie