Krasse Duitse knarren

Veel Duitsers blijven tot op hoge leeftijd actief. En ze zijn niet zelden succesvol, bewijst Bayern-coach Jupp Heynckes (68).

De Duitse succes-coach Jupp Heynckes van Champions League-winnaar Bayern München is 68 jaar oud. Er had dus van alles kunnen gebeuren toen zijn spelers hem afgelopen zaterdag, na het winnen van de Europese beker, jonasten. Maar Heynckes, constateert Bild, is superfit. De krant, eindelijk uitgeschreven over alle tactische vondsten en over de rivaliteit tussen de rijke Beieren en de finale-tegenstander uit het arme Ruhrgebied, Borussia Dortmund, ontdekte een nieuw thema: krasse Duitse knarren.

Heynckes is niet de enige Duitser die op hoge leeftijd nog een hectisch leven leidt. Franz Beckenbauer, voetbal-legende, reist op z'n 67e de wereld rond als hobby-golfer, voetbal-analist en ambassadeur van van alles. De tactische voetbal-analyses van Günter Netzer, ook in Nederland geliefd om zijn uitgesproken meningen en inmiddels alweer 68, blijven fris en interessant.  Peer Steinbrück, de uitgesproken kanselierskandidaat van de sociaal-democratische SPD, wl op z'n 66e bondskanselier worden. En volgens Bild is Christiane Hörbiger met 74 jaar nog altijd de grootste diva van de Duitse televisie.

Conflict

Je moet er wel wat voor over hebben om op hogere leeftijd zo fit te blijven. Jupp Heynckes, die nog niet is uitgewerkt en mogelijk de overstap maakt naar Real Madrid, traint minstens twee uur per dag. En hij wordt door de clubkok volgestopt met vitamines en gezond voedsel. Als hij zich eens niet goed voelt, dan kan Heynckes te rade gaan bij de clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. Dat is de man met wie de KNVB ooit een conflict uitvocht nadat Arjen Robben zwaar geblesseerd zou zijn teruggekeerd van het WK in Zuid-Afrika. Het is ook de man met het merkwaardig jong aandoende kapsel, dat in het geheel niet past bij zijn leeftijd: de arts wordt dit jaar 71.

Maar de kroon spant een icoon van de Duitse politiek. De nog altijd kettingrokende oud-kanselier Helmut Schmidt (SPD). Schmidt, die als enige Duitser overal waar hij komt mag roken – anders komt hij niet – is al 94 jaar oud. De sociaal-democraat publiceerde nog onlangs een boek over de rol van China in de 21e eeuw. 'Het is een kwestie van nieuwsgierig blijven,' zei een andere, beroemde en eveneens bejaarde Duitser, Ulrich Wickert. De 70-jarige ex-Tagesthemen-presentator – de Joop van Zijl van Duitsland dus – blijft op z'n oude dag als auteur succesvol. Wickert schaart zichzelf graag onder de 'Opals' – older people with active lifestyles – en hij noemt en passant nog beeldend kunstenaar Gerhard Richter (81), top-dirigent Daniel Barenboim (70) en regisseur Jürgen Flimm (71) als geestverwanten, die evenmin van ophouden weten.

Zo beschouwd is Jupp Heynckes dus helemaal geen uitzondering. Dat laten ook de cijfers voor de Duitse arbeidsmarkt zien: het aantal mensen boven de 60 met een baan verdubbelde in tien jaar. Of die ouderen aan hun werk net zoveel plezier beleven als Wickerts 'Opals' vermelden de cijfers er overigens niet bij. 

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie