Laat wortelloof aan de wortel zitten

Nederland telt ongeveer 27 miljoen huisdieren, volgens een huisdierenonderzoek van Wageningen Universiteit. 1,1 miljoen zijn knaagdieren zoals konijnen en cavia's. Deze knaagdieren vinden verse groenten heerlijk. Maar wie een bos wortelen met loof koopt in een supermarkt, pakt vaak alleen de wortelen. Het loof is afgeknipt en is als afval gedumpt tijdens het verpakkingsproces. De afvalberg aan groenten wordt in stand gehouden en knaagdieren hebben een lege groenteschaal. Het kan anders.

Voor mensen bestaan veel anti verspilling methodes. In het najaar wordt een verspillingsvrije week gehouden georganiseerd door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. In Nederland wordt één vierde aan voedsel verspild per jaar, volgens cijfers van deze stichting en goed voor twee miljard kilogram voedsel. De voedselverspilling zorgt voor 6% van de totale broeikasgassen in Europa. Het doel is om in 2030 zo’n 50% voedselverspilling te hebben verminderd. En als er jaarlijks geen voedsel wordt verspild, geven cijfers aan hoeveel er bespaard kan worden. Als er alleen al naar drinkwater wordt gekeken dat mee verspild wordt, gaat het hier om 250 km3 water. Dit is 50 keer de inhoud van het IJsselmeer.

Eten wat de pot schaft

Goede ontwikkelingen nemen toe. We zijn goed op weg. De app TooGoodToGo is sterk groeiende en steeds meer supermarkten en zaken met vers voedsel haken aan. Voor een kleine vergoeding kan een volle tas boodschappen worden opgehaald. Een naam hoeft niet opgegeven te worden en ook geen andere gegevens zoals adres of inkomen. Iedereen kan in het kader van antiverspilling tegen een klein bedrag zo’n tas ophalen. De tasinhoud met voedsel is reeds afgeschreven en wordt anders vernietigd. Voor degene die zo’n boodschappentas ophaalt, is het wel eten wat de pot schaft. Er wordt gesproken over verrassingspakketten die je meekrijgt. Dat is steeds anders en toch vaak gezond, omdat verse groenten, zuivel, vlees, vis of vega tot een vaste inhoud behoren. De app geeft cumulatief een persoonlijk resultaat. Zo zie je meteen hoeveel voedselverspilling er is tegengegaan. Dat werkt motiverend.

Mondiaal systeem

Verspilling van voedsel is mondiaal al jaren in kaart gebracht. De Global Goals van de Verenigde Naties zijn sinds 2015 een concreet handvat geworden dankzij de resolutie Agenda 2030 die toen gesmeed is door 193 lidstaten. Er zijn 17 Global Goals in één overzicht te zien die een samenhang kennen met elkaar. Iedere Goal beïnvloedt of heeft raakvlakken met de andere Goals. Elke Global Goal, ook wel duurzame ontwikkelingsdoelstelling of sustainable development goal (SDG) genoemd, heeft een nummer. Nummer 12 staat voor verantwoorde productie en consumptie en kent ook het aandachtspunt anti verspilling in de voedselketen wat direct van invloed is op de nummers 1, 2, 3 en 6 respectievelijk geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn en schoon water. Indirect raakt het andere Global Goals zoals nummer 13 klimaatactie. Het is een helder systeem met bewustzijnsontwikkeling.

Minder afval en blije dieren

In de praktijk blijkt dat eenvoudige aanpassingen door supermarkten nog steeds te vinden zijn. Terugkomend op het loof aan de wortelen, zou hier functioneel mee omgegaan kunnen worden als het afval loof een gratis traktatie voor knaagdieren wordt. Alle kleine beetjes helpen. Als supermarkten hier gehoor aan geven en het loof aan de wortelen laat zitten of het afgeknipte loof in een aparte meeneembak voor knaagdieren aanbiedt, is er minder afval en zijn er blije knaagdieren in huishoudens en op kinderboerderijen. Dat is eveneens een heel mooi anti verspilling resultaat.

Mijn gekozen waardering € -

Bijzondere verhalen moeten verteld worden. Na zo'n acht jaar voor de schrijvende pers te hebben gewerkt in Nederland, en incidenteel in België, gaat het schrijven van verhalen vanuit constructieve journalistiek verder in medialand. Na IRJ te hebben gevolgd, ben ik dichterbij andere files gekomen om als waarheidszoeker nieuwe creaties te maken met storytelling. Global Goals uit de Agenda 2030 VN en kunst blijft mijn niche.