Levende sollicitatiegids in digitijd

Waar de overheid en het UWV steeds verder digitaliseren, ontstaan oplossingen die juist het menselijk contact op de voorgrond stellen. Zoals de Walk & Talk die levende sollicitatiegids Debbie Heijne inmiddels al zo’n 8 keer heeft gehouden. Samen met anderen ervaringen uitwisselen over de zoektocht naar een baan.

Ze weet uit eigen ervaring waar ze het over heeft. Vorig jaar raakte ze zelf haar baan kwijt als recruiter bij een werving en selectiebureau. “Mijn WW duurde maar drie maanden, dus ik moest wat verzinnen. Ik heb alle kanten van het sollicitatieproces gezien, dus ik wist dat het niet gemakkelijk zou worden om snel een baan te vinden. Wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek hangt van zoveel factoren af waar je geen grip op hebt.”

‘Probeer je beroepshouding niet te verliezen’

Eerst moest de angst uit haar systeem. “Hoe moeilijk dat ook is, angst is een slechte raadgever.” Ze miste mensen om haar heen. “Alleen aan de keukentafel zitten is niets voor mij.” Ze besloot om te gaan zoeken naar een slimme manier om concurrenten te snel af te zijn bij het zoeken naar werk. Het idee voor de Walk & Talk, de koffiepauze voor werkzoekenden, werd geboren.

Het ‘crisisproduct’ sloeg aan. “Mensen hebben behoefte aan contact. Bij het UWV krijg je niemand meer te spreken. Alles gaat digitaal.”

Die ervaring hebben meer deelnemers aan de Walk & Talk. “Je dreigt snel je beroepshouding kwijt te raken. Daarnaast wil je positief blijven, maar er zijn natuurlijk moeilijke momenten. Hier kun je die ervaringen delen en van elkaar leren hoe je met werkloosheid kunt omgaan. Ook doe je nieuwe ideeën op om aan werk te komen.”

Erkenning

Debbie hoort het glimlachend aan. De erkenning alleen al doet veel mensen goed. De Walk & Talk wordt gehouden in Den Bosch, Weert en Amersfoort. “Met de gemeente Den Bosch werken we nauw samen. Mensen die in de bijstand zitten, worden naar ons doorverwezen en kunnen op kosten van de gemeente onze online sollicitatietraining volgen. Met andere plaatsen zijn we nog in gesprek.”

Inmiddels is de Walk & Talk een deel van haar roeping. “Alle functies die ik heb gehad, van coach tot HR adviseur, komen samen in De Levende Sollicitatiegids. De firma groeit ook, want onlangs is ook haar echtgenoot toegetreden tot de VoF.

Tips

Het eerste half  uur van de Walk & Talk is plenair, met voorbeelden hoe mensen omgaan met hun situatie en korte tips over solliciteren. Bij de bijeenkomst waar ik was, ging het over het juiste moment van open solliciteren. In het tweede gedeelte zijn er groepsgesprekken aan de hand van thema’s als social media, ZZP’er worden, en hoe zoek je vacatures? “Maar deelnemers kunnen ook ‘gewoon’ kennismaken met elkaar en het eens over hobby’s of het gezin hebben. Daar is het tenslotte een koffiepauze voor.”

“Dit is leuker dan netwerken via LinkedIn”, zegt een deelnemer. Een andere gast heeft zijn twijfels of de groepsgesprekken wel iets voor hem zijn. “Ik ben meer een lezer.” Maar unaniem zijn ze het erover eens dat het goed is om stoom af te blazen over afwijzingen, jobcoaches en ander ongemak.

De Walk & Talk Amersfoort is iedere laatste donderdag van de maand in S2M op het station n Amersfoort.

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?