Magreb’90: ondergang van een voetbalclub

De Utrechtse voetbalclub Magreb’90 kent zware tijden. De club staat roemloos onderaan in de derde divisie en kende opmerkelijke bestuurlijke perikelen. Om over grote financiële problemen nog maar te zwijgen.

De club met Marokkaanse roots werd in 1990 opgericht en speelt op een modern complex op de grens van het Utrechtse industrieterrein Papendorp. Sinds 2010 is Magreb’90 een club om rekening mee te houden. Geldschieter Najim El H. wordt op dat moment voorzitter van de club en onder zijn leiding schiet de club omhoog. Binnen no time klimt Magreb’90 vanuit de vierde klasse op naar de Hoofdklasse. Vaak weet het als promovendus meteen kampioen te worden. Bekende voetballers als Nourdin Boukhari (o.a. oud-speler van NAC Breda en Ajax), Charles Dissels (FC Volendam en Sparta Rotterdam) en Moussa Kalisse (Excelsior, FC Dordrecht en Sparta) komen maar wat graag voor de Utrechtse amateurclub spelen. De bomen reiken tot de hemel op het sportpark dat slechts door het Amsterdam Rijnkanaal wordt gescheiden van de wijk Kanaleneiland. Regelmatig loopt het sportpark vol als er gespeeld wordt. In 2016 weet Magreb’90 zich te plaatsen voor de derde divisie die dan gevormd wordt. Het is in korte tijd de zoveelste mijlpaal.

Tegelijkertijd is 2016 het moment waarop het mis gaat met de club. Voorzitter en geldschieter Najim El H. wordt tijdens het trainingskamp van Magreb’90 in Antalya opgepakt door de Turkse politie. Spelers en trainers zien hun voorzitter geboeid afgevoerd worden. Het duurt tot februari 2017 tot de voorzitter wordt uitgeleverd aan Marokko. De verdenking: internationale drugshandel. Ook in Nederland is justitie geïnteresseerd in de activiteiten van El H. In Nederland worden El Houati en zijn vrouw verdacht van het witwassen van ruim 140.000 euro. Hoewel die feiten tussen 2010 en 2012 gepleegd zouden zijn, is het nog niet tot een strafzaak gekomen. Die laat voorlopig op zich wachten, omdat El Houati heeft aangegeven van zijn aanwezigheidsrecht gebruik te willen maken.

Ondertussen gaat het met Magreb’90 bergafwaarts. De voetbalclub heeft de belastingdienst op haar nek en zou een bedrag van zo’n zeshonderdduizend euro moeten betalen. Ook zijn er in de zomer van 2017 nog diverse schuldeisers die in totaal nog 30.000 euro zeggen te krijgen van de vereniging. Onder deze schuldeisers zijn de gemeente Utrecht die een betalingsregeling treft met Magreb’90 en FC Utrecht. Tino Klein is dan voorzitter van de club. Hij gaat in gesprek met de belastingdienst. Een sponsordeal met een taxibedrijf moet in oktober 2017 uitkomst bieden.

Met de val van Magreb’90 neemt ook de negatieve berichtgeving over de voetbalclub toe. Sportief gezien kan de club niet meer brengen wat het gewend is. Als een verslaggever een aantal keren negatief schrijft over de prestaties van het eerste elftal wordt hem door fans verstaan gegeven dat dat niet de bedoeling is. De verslaggever besluit Sportpark Papendorp voorlopig te mijden.

In december wordt duidelijk dat de aanslag van de belastingdienst ook niet te betalen is voor Magreb’90. Ondertussen is er dan onduidelijkheid over wie het nu eigenlijk voor het zeggen heeft op Sportpark Papendorp. Tino Klein raakt namelijk in opspraak omdat hij op de kieslijst van de politieke partij Forza! Nederland staat. Dit ligt gevoelig bij de club omdat deze politieke partij zich uitspreekt tegen Islamitische invloeden in Nederland en voor een verbod op het bouwen van moskeeën is. Bij een club die voor het merendeel uit Marokkaanse leden bestaat valt dit niet goed. Klein blijft op aanraden van ‘een goede bekende’ weg bij een thuiswedstrijd, maar zegt zich nog steeds welkom te voelen bij de club.

Ondertussen begint ook de voetbalbond te morren. Magreb’90 voldoet niet aan de eisen die de KNVB stelt. ,,We hebben geen drie contractspelers in dienst en geen gecertificeerde jeugdopleiding. Je kunt wachten op sancties van de KNVB. Al met al zijn er zoveel beren op de weg, dat het bestaansrecht van Magreb’90 op losse schroeven staat”, zegt Klein tegen het Algemeen Dagblad.

Enkele dagen later wordt Klein alsnog uit de club gezet. Hoofdtrainer Jamal Yahiaoui is beoogd secretaris, maar hij geeft vlak voor de winterstop aan te vertrekken bij de club. Het is dan 17 december 2017. Bülent Özavci volgt Tino Klein op als voorzitter. Laatstgenoemde laat weten zich te beraden op juridische stappen en verdwijnt van het Utrechtse voetbaltoneel. Trainer Yahiaoui wordt opgevolgd door Stanley Tailor. De oud-profvoetballer van ondermeer FC Emmen en AGOVV is een geboren Utrechter en speelt korte tijd voor Magreb’90 voordat hij er als trainer verantwoordelijk wordt. Bijna tegelijkertijd wordt duidelijk dat de belastingschuld definitief wordt beraamd op 390.000 euro.

Het jaar 2018 begint niet goed voor Magreb’90 als bekend wordt dat ook Fox Sports nog geld tegoed zegt te hebben van de vereniging. Volgens een bron om een bedrag van € 2.500 euro, bestaande uit maandelijkse abonnementskosten van 121 euro, vermeerderd met de kosten van betalingsherinneringen.Betrokken leden besluiten in actie te komen en starten een crowdfundingsactie. Het bestuur weet van niks.

In februari 2018 dreigt de gemeente Utrecht het hek van Sportpark Papendorp op slot te draaien. Reden: Magreb’90 heeft de huur al tijden niet overgemaakt. Er wordt een ultimatum gesteld door wethouder Paulus Jansen. Magreb weet op tijd te betalen en mag blijven voetballen op het sportpark.

Sportieve sancties

Nog geen twee weken later tekent voetbalclub Capelle protest aan bij de KNVB. Volgens de voetbalvereniging zijn er rondom het restant van het duel tegen Magreb’90 dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen. Eerder al werd de wedstrijd tussen Capelle en MAgreb’90 gestaakt omdat de scheidsrechter zich na een rode kaart voor Magreb-speler Mohammed Zouzou bedreigd voelde. De KNVB beslist dat het duel moet worden uitgespeeld op een doordeweekse avond. Er gaat ook die avond van alles mis. Magreb’90 heeft niet genoeg speelgerechtigde spelers waardoor de wedstrijd bijna drie kwartier te laat begint. Voor de Utrechtse club spelen tien man mee. Later blijkt dat van hen twee spelers niet op het wedstrijdformulier voorkomen. Het restant van de wedstrijd, gewonnen door Magreb’90, moet opnieuw gespeeld worden. Op de laatste dag van maart 2018 verliest Magreb’90 met 4-0 waarmee de kans op degradatie steeds groter wordt.

De kans dat Magreb’90 na de zomer van 2018 nog bestaat is niet groot. Naast de sportieve malaise (op het moment van schrijven heeft de club vier punten uit vijfentwintig wedstrijden en staat het onderaan in de derde divisie) en de bestuurlijke chaos is het voornamelijk de financiële situatie die de vereniging de das om lijkt te doen. En zo komt er dan een einde aan een Utrechts voetbalsprookje dat zes jaar mocht duren.

Mijn gekozen waardering € -

Danny van der Linden (1983) is in het dagelijks leven werkzaam als journalist en verslaggever voor diverse media. Hoewel hij over diverse onderwerpen schrijft, ligt zijn hart bij de sportjournalistiek.