Mailverkeer moet vrij zijn van pottenkijkers, vinden ze bij CERN en de MIT-universiteit. Daarom ontwikkelden zij ProtonMail: een maildienst die berichten automatisch versleuteld, zodat niemand mee kan lezen. De dienst kreeg in november 2017 een nieuwe optie, waardoor hij nu met alle standaard mailprogramma’s te gebruiken is.

1 Is ProtonMail nodig? Is e-mailen werkelijk zo onveilig?

E-mail is een van de onveiligste communicatiemiddelen ter wereld. Het onderscheppen van een mailtje is kinderlijk eenvoudig. Een e-mail doet tijdens zijn reis talloze servers aan. Je kunt het vergelijken met het doorgeven van briefjes in de klas. Hoewel de tussenpersonen het briefje alleen maar mogen doorgeven, weet de verzender ervan nooit zeker of iedereen zich wel aan die afspraak houdt. Iedereen die het briefje in handen krijgt, kan het openvouwen en lezen.

Bij e-mail is dat ook zo. Elke server is eigendom van iemand en in potentie kan die eigenaar alle berichten lezen die langskomen. Ook onderweg kan de e-mail nog op vele manieren onderschept worden, net zoals dat briefje in de klas door de leerkracht kan worden afgepakt.

Freelance journalist Nick Kivits (1984) schrijft voor Reporters Online over technologie, internet en de wetenschap.