Mannen domineren van oudsher de gemeenteraad van Zaltbommel. Daar kan met de verkiezingen op 21 maart verandering in komen: de VVD Zaltbommel gaat de verkiezingen in met een opzienbarende kieslijst vol vrouwen.

“Heel normaal”, zegt Danielle van der Wiele uitdagend. Het is het antwoord op de vraag hoe de VVD-lijsttrekker denkt dat het zal zijn om na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart met een fractie van drie of vier vrouwen in de gemeenteraad van Zaltbommel te zitten. Het antwoord is zowel een kwinkslag naar een verkiezingsleus van haar partij als een statement; want zo ‘normaal’ is dat toekomstbeeld niet in Zaltbommel. De politiek in de gemeente aan de Waal is van oudsher een arena van en voor mannen.

Slechts drie vrouwen zitten er nu in de 21-koppige gemeenteraad: Andrea Haubrich van de lokale partij ZVV (met 5 zetels), Gerrine Fernhout (VVD, fractie met 2 zetels) en Hellen Sluiter (GroenLinks, 1 zetel). Het zeskoppige college (inclusief burgemeester Peter Rehwinkel) bestaat daarnaast in zijn geheel uit mannen. Sinds de oprichting van de huidige gemeente Zaltbommel in 1998 heeft die weliswaar in Nanny Peereboom vijf jaar een vrouw als burgemeester gehad, maar opmerkelijk weinig vrouwelijke raadsleden. Verreweg de meeste vrouwen die het wel tot raadslid in Zaltbommel schopten, werden dat doordat voorkeurstemmen hen vanaf lagere plaatsen op kieslijsten de raad in katapulteerden. Dat ging niet zelden gepaard met hevig gemor van door de kiezers opzijgeschoven mannelijke kandidaten.

Uitzonderlijk

De kieslijst die de Zaltbommelse VVD in december voor de komende verkiezingen presenteerde, wekte dan ook verbazing: die lijst bestaat voor bijna de helft uit vrouwen (zes van de dertien kandidaten), en vrouwen bekleden erop de plaatsen 1 tot en met 4. Ook binnen de VVD landelijk is dat uitzonderlijk. De Zaltbommelse liberalen verslaan ermee de VVD Baarn, die prat gaat op een vrouwentop 3.

Chris Halkes is redacteur en privé detective, gevestigd in Zaltbommel. Soms kan een onderzoek aanleiding zijn voor een reportage of achtergrondartikel van zijn hand. Daarnaast schrijft Chris Halkes over achtergronden bij zaken die spelen in het Gelders Rivierengebied, en verder over alle andere onderwerpen die hem interesseren. Persberichten en tips voor onderwerpen voor artikelen kunt u mailen naar info@chrishalkes.nl.