Mannen domineren van oudsher de gemeenteraad van Zaltbommel. Daar kan met de verkiezingen op 21 maart verandering in komen: de VVD Zaltbommel gaat de verkiezingen in met een opzienbarende kieslijst vol vrouwen.

STEUN RO

“Heel normaal”, zegt Danielle van der Wiele uitdagend. Het is het antwoord op de vraag hoe de VVD-lijsttrekker denkt dat het zal zijn om na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart met een fractie van drie of vier vrouwen in de gemeenteraad van Zaltbommel te zitten. Het antwoord is zowel een kwinkslag naar een verkiezingsleus van haar partij als een statement; want zo ‘normaal’ is dat toekomstbeeld niet in Zaltbommel. De politiek in de gemeente aan de Waal is van oudsher een arena van en voor mannen.

Slechts drie vrouwen zitten er nu in de 21-koppige gemeenteraad: Andrea Haubrich van de lokale partij ZVV (met 5 zetels), Gerrine Fernhout (VVD, fractie met 2 zetels) en Hellen Sluiter (GroenLinks, 1 zetel). Het zeskoppige college (inclusief burgemeester Peter Rehwinkel) bestaat daarnaast in zijn geheel uit mannen. Sinds de oprichting van de huidige gemeente Zaltbommel in 1998 heeft die weliswaar in Nanny Peereboom vijf jaar een vrouw als burgemeester gehad, maar opmerkelijk weinig vrouwelijke raadsleden. Verreweg de meeste vrouwen die het wel tot raadslid in Zaltbommel schopten, werden dat doordat voorkeurstemmen hen vanaf lagere plaatsen op kieslijsten de raad in katapulteerden. Dat ging niet zelden gepaard met hevig gemor van door de kiezers opzijgeschoven mannelijke kandidaten.

Uitzonderlijk

De kieslijst die de Zaltbommelse VVD in december voor de komende verkiezingen presenteerde, wekte dan ook verbazing: die lijst bestaat voor bijna de helft uit vrouwen (zes van de dertien kandidaten), en vrouwen bekleden erop de plaatsen 1 tot en met 4. Ook binnen de VVD landelijk is dat uitzonderlijk. De Zaltbommelse liberalen verslaan ermee de VVD Baarn, die prat gaat op een vrouwentop 3.

Dat was geen opzet, zo verzekert voorzitter Dick Brandwijk van de overkoepelende VVD Bommelerwaard. “We gingen in Zaltbommel wel voor duidelijke vernieuwing. Daarom staan er veel nieuwe gezichten op de lijst. Maar dat deze uitslag uit de kandidaatstellingsprocedure en de algemene ledenvergadering kwam rollen, was ook voor ons een verrassing. Ik ben er wel heel blij mee. Het zijn vier topvrouwen, die als team sterk zijn en weten waar zij voor staan.”

Chris Halkes is redacteur en privédetective, gevestigd in Goes in Zeeland. Op Reporters Online publiceert hij artikelen over juridische en regionale onderwerpen. Chris Halkes heeft tot 2019 bijna dertig jaar in de Bommelerwaard gewoond. Zijn regionale artikelen kunnen dus zowel over Zeeland als over het Gelderse Rivierengebied gaan. Persberichten en tips voor onderwerpen voor artikelen kunt u mailen naar info@chrishalkes.nl.