Met dank aan DE RETINATOR. Dit apparaat vervangt de dokter!

Deze toepassing heeft het in zich om de druk op artsen te verminderen, de toegankelijkheid voor patiënten te vergroten en de kosten te verlagen.

Heel de geneeskunde is nieuwsgierig hoe we dit doen, aldus Michael Abramoff

Screening van ogen belangrijk bij Diabetes
Screening, dus geregeld onderzoek op eventuele afwijkingen aan het netvlies (retina) is bij diabetes een must. Belangrijk omdat diabetes de belangrijkste oorzaak van blindheid vormt in de westerse wereld. Tijdig herkennen en behandelen van verwikkelingen. De complicerende netvliesafwijkingen. Daar gaat het om. De dokter komt er al vele jaren niet echt meer aan te pas. Die dokter die met zijn oogspiegel het netvlies van beide ogen afspeurt op vroege tekenen van wat we diabetische retinopathie (DR) noemen. Dat heeft veelal plaats gemaakt voor de oogfundus camera. Mooie foto’s van het netvlies en gele vlek van de beide ogen. Dit als onderdeel van een checklist. Een vast protocol. Die foto’s kunnen later en op afstand worden beoordeeld. Dat noemen we dan eHealth of telemedicine. De camera’s staan bij veel brillenwinkels en opticiens, maar zelden in de huisartsenpraktijk. Naar mijn inschatting gaat er veel veranderen.

Volgende stap
Nu is een volgende stap gezet. Autonome Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intelligence (AI) gaat een deel van de diagnostiek overnemen. In ieder geval in de Verenigde Staten. Het woord autonoom, daar gaat het om. Fotoapparatuur, gekoppeld aan een heel bijzondere dienstverlening. Verwerking en interpretatie van de beelden gebeurt onmiddellijk en op basis van kunstmatige intelligentie.  De bediening van de nu ontwikkelde apparatuur is kinderspel. Dat betekent dat dadelijk deze screening bijna overal kan plaatsvinden. Door vrijwel iedere medewerker na een instructie. Dat heet met een gewichtige term Point-of-Care testing.  Dus, diagnostiek op de plaats waar de patiënt ook voor andere dingen moet komen. Professionals komen pas in beeld als het  autonome AI systeem daartoe een seintje geeft. De preciese werking is iets voor een andere gelegenheid. Dat is kort gezegd het verhaal.

Complex
Inhoudelijk is het heel bijzonder. Dat blijkt wel tijdens het interview dat ik heb met Prof.Dr.Michael Abramoff. Hij had aanvankelijk tr maken met flinke tegenwind. Collega’s noemen hem half bewonderend , half bevreesd DE RETINATOR.  Daarin het Latijnse woord voor het netvlies, de retina. Maar natuurlijk ook een  verwijzing naar de Terminator, de filmserie over de strijd tussen mens en machine.

De Retinator
Ik sprak en correspondeerde uitvoerig met prof.Dr. Abramoff. Hij vormt een zeldzame combinatie van medisch specialist (oogarts), ICT-er (neurale netwerken) en entrepreneur (IDx). Ook bijzonder, de combinatie van een Nederlandse achtergrond en opleiding. Maar al jaren werkzaam in de Verenigde Staten (Iowa). In 2010 begon hij met zijn bedrijf IDx Technologies in Coralville, Iowa. Hij levert ongetwijfeld een baanbrekende prestatie in de zorg met zijn apparatuur en dienstverlening. Uniek is de combinatie van FDA erkenning, de Amerikaanse toezichthouder en een toegekend tarief. En dat voor zelfstandig functionerende AI. Dit is momenteel het enige autonome AI-systeem in de geneeskunde. En nu is er nu dan de acceptatie in de nieuwste richtlijn van de ADA, de beroepsvereniging van diabetologen. Het zorgveld kan er mee aan de slag.
Pilot
Baanbrekend onderzoek ging hieraan vooraf. Niet in gerenommeerde klinieken, maar echt in de plattelandspraktijk. Als het ware met de laarzen in de modder. Sterker, er werden vooraf garanties geëist en gedocumenteerd dat de AI  eigenstandig tot een diagnose zou komen in de deelnemende praktijk(en). Het zou een black box, een zwarte doos blijven als het ware. Pas na een half jaar werd de balans opgemaakt. De apparatuur kwam glansrijk door de test.

Perspectief
Gaan we dieper in op de materie, dan is de uitspreek gerechtvaardigd dat deze dienstverlening de potentie heeft om de druk op artsen te verminderen, de toegankelijkheid voor patiënten te vergroten en de kosten te verlagen. Autonome AI betreft systemen die beslissingen kunnen nemen van een hoge cognitieve complexiteit. Ik herhaal het nog maar eens: dat betekent een directe diagnostische aanbeveling zonder interpretatie van de arts. Het voert een taak uit die anders is voorbehouden aan de schaarse hoog opgeleide oogartsen en optometristen. Dergelijke strikt gevalideerde medische diagnostische AI-systemen houden de belofte in de toegang tot zorg te verbeteren, de nauwkeurigheid te verhogen en de kosten te verlagen. Gespecialiseerde artsen blijven meerwaarde leveren door die patiënten te begeleiden en te behandelen waarvan de resultaten daadwerkelijk kunnen worden verbeterd. Autonome AI leidt tot een debat over verschillende ethische en praktische uitdagingen. Onlangs werd dus het eerste autonome diabetische retinopathie diagnose systeem goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder, de FDA, na een vooraf geregistreerde klinische proef. Omdat het nieuw is en vanwege de belangrijke ethische en juridische zorgen die zijn gerezen rond de introductie van autonome AI in de gezondheidszorg moest veel werk worden verzet. Wist u dat de verzekeraars zich verdrongen om deze toepassing te mogen verzekeren, omdat ze maar wat graag ervaring willen opdoen. IDx neemt de aansprakelijkheid, de liability, voor haar rekening.

De kers op de taart.
Netvliesscreening bij diabetes door autonome AI, is als onderdeel van de routine zorgverlening binnengehaald in de nieuwste ADA richtlijn. De ADA organisatie vormt de stem van de Amerikaanse Diabeteswereld. De kogel is door de kerk, nu de Amerikaanse beroepsgroep deze stap heeft gezet per 2020. Gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care – vormt dit een nieuwe bron voor ‘best practices’. Een referentiepunt voor ziekenhuizen en praktijken, artsen, verzekeraars en kwaliteitsorganisaties. Hoewel wordt erkend dat autonome AI een alternatief kan zijn voor traditionele screening, geeft de ADA wel aan dat de “voordelen en het optimale gebruik van dit type screening nog niet volledig zijn vastgesteld”. Er zijn dus duidelijk restricties, die volstrekt logisch zijn in deze fase. Iets om later nog eens op terug te komen.

Aan voorwaarden voldaan
Aan alle voorwaarden is nu voldaan. Ik vat samen: betrouwbaarheid en veiligheid (FDA), betaaltitel (eerste CPT code voor autonoom AI. Een zogenaamde Current Procedural Terminology (CPT) is een declaratietitel), Liability (tuchtrechtelijke aansprakelijkheid) en nu dan opname in de landelijke richtlijn (ADA Standards of Diabetes Care).

Een tekenfilmpje ter instructie 

Er zijn meer filmpjes via de IDx website te zien. Ik nodig mijn lezers uit om vragen te stellen. Want er is meer informatie.

Websites
https://markets.businessinsider.com/news/stocks/surge-of-growth-has-idx-build-new-executive-team-1028748730
https://www.eyediagnosis.com/
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa066099
https://www.healthcareitnews.com/news/ftc-hearing-not-all-ai-created-equal-so-safety-and-validation-are-critical
https://www.ama-assn.org/practice-management/digital/ophthalmologist-doing-health-care-ai-right-way
https://www.mddionline.com/autonomous-ai-device-receives-historic-cpt-code
liability

Medical Industry Takes an Important Step Towards Embracing AI


https://www.medscape.com/viewarticle/919660_print
https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/diabetische_retinopathie/startpagina_diabetische_retinopathie.html
https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/google-zet-op-niet-apparaatgebonden-ai-diagnostiek/volledig

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

 

Mijn gekozen waardering € -