Monteverdi is a DJ

Opera in een Amersfoortse parkeergarage, geen probleem. Maar waarom Monteverdi’s Orfeo vernachelen met een discodreun en een flamencogitarist?

Een van de oudste opera’s voor een nieuw publiek in de 21ste eeuw: voor minder doet het Amersfoortse Holland Opera het niet. Dus voeren ze Monteverdi’s L’Orfeo (1609) op in de kersverse parkeergarage van het pas opgeleverde Eemplein en noemen ze het Orfeo Underground.

Eurotrash

Na een stille omgang om de indrukwekkende openbare bibliotheek heen, dwalen de toeschouwers over een lege betonnen vlakte met pilaren. Lieftallige schoonheden in Sensation Whitefeestkledij ontvangen de toeschouwers, die gedesoriënteerd met koptelefoon op lopen. Uit de Silent Disco-headsets klinkt een eurotrash house groove. Tsja, het is feest.

Uit de Silent Disco-headsets klinkt een eurotrash house groove

Meeklappen

Al snel blijken de witte sensatie dames zangeressen die het huwelijk van Orfeo met Euridice aankondigen. Het orkestje zet in, en mengt zijn strijkersklanken met de DJ. De plaatjesdraaier heeft weinig toe te voegen aan de eeuwenoude klanken, maar de toeschouwers klappen braaf mee. Gelukkig neemt het aandeel van de DJ gedurende de voorstelling steeds verder af, deze mislukte poging tot het upgraden van Monteverdi maakt weinig indruk.

<img data-cke-saved-src="http://reportersonline.nl/wp-content/uploads/2014/05/Orfeo-HollandOpera-2014-19.jpg" src="http://reportersonline.nl/wp-content/uploads/2014/05/Orfeo-HollandOpera-2014-19.jpg" alt="" width="1024" height="666" class="size-full wp-image-65028 " s:="" ben="" van="" duin'="" title="" style="">

Betonvlakte

Zanger Florian Just krijgt wel de ruimte om in zijn Orfeo-titelrol uit te pakken. Fraai en breekbaar van verlangen naar zijn gestorven Euridice klinkt zijn tenor over de betonvlakte. Danseres Jenia Kasatkina maakt indruk met haar wonderschone verschijning en choreografie. De muzikale spanning wordt steeds verder opgebouwd en vindt zijn hoogtepunt in de monumentale zangpartijen van het Vocaal Ensemble Venus. Vreemd om steeds zo’n gelikte mix in je koptelefoon te horen, de opera maakt meer indruk als je akoestisch uit de verte de bas van Hades hoort komen aanlopen. Ook de andere personages doorkruizen de ruimte, wat iedere keer een ander effect geeft. Alleen het instrumentale ensemble is dan minder te horen.

Locatie zonder locatie

Vreemd genoeg kiest regisseur Joke Hoolboom verder voor een traditionele aanpak. Afgezien van een Amerikaanse slee, waarin het bruidspaar in het begin arriveert, refereert niets in de aankleding of handeling van de personages aan de parkeergarage. Begin, einde, finish, exit, noodverlichting: mogelijkheden genoeg maar regisseur Hoolboom negeert die. Dus zien we een gewone opera op een ongewoon podium. Locatietheater zonder locatie. Daar had meer in gezeten.

Deze mislukte poging tot het upgraden van Monteverdi maakt weinig indruk

Opera toegankelijk maken voor een breed publiek: helemaal niets mis mee. Maar pak dan wel je kansen van een originele locatie en dump de DJ. Overigens blijft 95% van de muziek van deze voorstelling wonderschoon.

www.hollandopera.nl, t/m 7 juni

Zie http://youtu.be/TqW–S8To6k

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.