Mr. Gerard Spong: “Ik pleit als advocaat niet voor onschuld, ik pleit voor ontoereikend bewijs van schuld”

Advocaat mr. Gerard Spong geeft in de Nederlandse theaters een theatercollege over het strafrecht en het vak van advocaat onder de titel "In Vertrouwen". Theaterjournalist Peter Schavemaker interviewde de bekende strafpleiter.

‘In Vertrouwen’ is een verwijzing naar het contact tussen u, als advocaat, en uw cliënt. Hoe moeilijk is het soms om uw cliënten in vertrouwen te nemen?

“‘In Vertrouwen’ gaat inderdaad over de verhouding tussen de stafadvocaat en zijn cliënt, en alles wat daarbij komt kijken. Maar de voorstelling is breder opgezet dan deze vertrouwensrelatie, aan de orde komen ook andere strafrechtelijke onderwerpen. Die heb ik opgehangen aan verschillende typen misdrijven, zoals moord, doodslag, verkrachting, ontucht, fraude, verkeersmisdrijven en beledigingen van politieagenten. De bedoeling van ‘In Vertrouwen’ is dat het publiek een kijkje krijgt in het leven van een strafadvocaat en hoe je je als advocaat moet opstellen tegenover een zaak.”

Ik las dat na de recente eerste voorstelling het publiek u na afloop allerlei vragen stelde.

“Dat klopt. Ik geef het publiek de gelegenheid om dat te doen. De voorstelling verheldert natuurlijk een aantal dingen, maar vanuit de vragen die er werden gesteld bleek toch dat er een aantal dingen was waar men nog nadere informatie over wilde horen.”

Het grootste misverstand is dat ik als advocaat pleit voor onschuld

Het is een interactieve voorstelling met het publiek.

“Ja. Niet alleen bij de vragen achteraf, maar ook gedurende de voorstelling probeer ik het publiek af en toe erbij te betrekken.”

Gaat het dan bijvoorbeeld om de mening van de zaal te peilen of het bespreekbaar maken van het openen van een landelijke DNA-bank?

“Nee, de nationale DNA-databank komt in de show niet voor. Daarover heb ik in mijn boek ‘PS: Dit is vertrouwelijk’, dat ik samen schreef met Peter R. de Vries, uitvoerig bericht. Na de voorstelling kan men mij daarover een vraag stellen. Ik heb tot dusver niet de mening van het publiek gevraagd over dit onderwerp.”

Vertelt u over strafzaken die u in het verleden heeft verdedigd?

“Ik bespreek wel zaken, maar die zijn volstrekt geanonimiseerd. Op twee zaken na. Een zaak uit 1911, die gaat over het voorwaardelijk opzet, en een zaak die ik ruim veertig jaar geleden in Paramaribo te behandelen kreeg. Voor de rest is de voorstelling gebaseerd op zaken die in de rechtspraak behandeld zijn. Ook noem ik mijn collega-advocaten, mijn confrères, niet bij naam.”

President Obama is een inspiratiebron, hij beschikt over alle oratorische talenten

Ik las dat u als advocaat kijkt naar acteurs, presentatoren en presidenten hoe zij hun ‘pleidooi’ houden en hun boodschap overbrengen.

“In mijn voorstelling geef ik wel een paar tips hoe je een goed pleidooi in elkaar kunt timmeren. Verder vertel ik dat het best wel handig kan zijn om als advocaat om je heen te kijken hoe bijvoorbeeld acteurs, toneelspelers, presidenten en presentatoren werken. Een enkele keer is een televisieserie of een film een inspiratiebron. President Obama is een inspiratiebron, hij beschikt over alle oratorische talenten. CNN-presentatrice Hala Gorani is mijn favoriete presentatrice en ik vind Mariëlle Tweebeeke, Jeroen Wollaars en Nienke de Zoete van Nieuwsuur heel goed. Van hen kan ik best wat leren. We hebben gemeen dat wij een bepaalde boodschap, of een beargumenteerd betoog, in heldere taal willen overbrengen.”

Wat wilt u het publiek meegeven?

“Meer begrip voor het strafproces en in het verlengde daarvan begrip voor de taak van de strafadvocaat. Daar bestaan nogal grote misverstanden en onbegrip over. De meest gestelde vraag is hoe je iemand kan verdedigen die hartstikke schuldig is aan een moord. Het grootste misverstand is dat ik als advocaat pleit voor onschuld. Ik pleit als advocaat niet voor onschuld, ik pleit voor ontoereikend bewijs van schuld.”

Mr. Gerard Spong is te zien in de Nederlandse theaters: speellijst

Mijn gekozen waardering € -

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.