Bingo!
Tegen het eind van een interview vraag ik meestal of ik iets vergeten ben. Bingo! In een paar zinnen beschrijft Sander van Asbeck hoe hij zijn inbreng ziet. Meteen blijkt dat ik Sander al eens heb ontmoet. Dat was bij een challenge (Kolff battle) rond de toekomst van de draagbare kunstnier.
Messenger RNA
In 2013 is Sander begonnen met zijn PhD en hij is in 2017 begonnen met zijn eerste start-up, Mercurna genaamd. Die naam is gebaseerd op de combinatie van Mercurius (boodschapper) en RNA (kopie genetisch materiaal), welke een verklaring geeft over de technologie waar het bedrijf aan werkt: mRNA. Zijn interesse gaat bij Mercurna met name uit naar de rol van mRNA bij ziekte. Kortom heel fundamenteel. Hij noemt mRNA ‘de software van het lichaam’. Het is een kort-levend stukje genetische code die alles in het lichaam aanstuurt. Interessant is dat dit ook als therapie gebruikt kan worden.
Moleculaire Code
Hierbij komt het erop neer dat Sander moleculaire code schrijft en inbrengt als gerichte extra stimulans in het lichaam. Bijvoorbeeld met de bedoeling dat dat bot meer kalk gaat aanmaken, of dat meer anti-inflammatoire stoffen worden geproduceerd of dat het netvlies meer fotoreceptoren krijgt bij slechtziendheid. Hoewel de mogelijkheden met mRNA eindeloos zijn heeft ieder bedrijf een focus nodig. Voor Mercurna betekent dit de chronische nierziekte. Men wil concreet graag mRNA inzetten om ontstekingen in de nier te remmen. De gekozen aanpak is veelbelovend en dus is een patent onderweg. En ook zijn partijen als de Nierstichting actief geïnteresseerd.
Pivotpark
Sanders bedrijf is gevestigd op het Pivotpark in Oss. Dat is praktischer dan bijvoorbeeld Nijmegen (Novio Tech) vanwege de stimulerende werkomgeving. Met meer soortgelijke bedrijven zoals Innatoss (Corona testen). Het Pivotpark ontwikkelt zich als een biotechnologie omgeving en Mercurna ontwikkelt zich mee. Inmiddels werken 6 man bij dit bedrijf.
Sander toont my via Zoom het reactievaatje waarin het materiaal geleverd wordt. 1 reactievaatje van 1ml kan voldoende mRNA bevatten om theoretische gezien tot wel 100 mensen te vaccineren of te behandelen, wat aangeeft hoe krachtig deze technologie is.
De-immunisatie
Maar eigenlijk wil Sander juist graag spreken over RiboPro, zijn 2e start-up, gebaseerd op dezelfde technologie, maar met een ander business model. Sander vindt dat iedereen recht heeft op goede gezondheid. Hij kan zich goed inleven in de situatie van patiënten. Hij denkt met deze super krachtige techniek heel veel aan de zorg toe te voegen. Maar medicijnontwikkeling is traag, en met Mercurna kunnen zij maar voor enkele ziekten een doorbraak forceren. Omdat hij gedreven wordt door de wens tot impact, is deze tweede start-up in het leven geroepen; RiboPro. Met RiboPro is het doel om de mRNA-technologie in zoveel mogelijk handen te leggen. Partnerships met partijen die kennis over ziekten hebben. Ik typeer het zelf even mRNA as a service. Sander spreekt over custom productie van code.
Nanomedicine
Tot mijn grote verrassing heeft Ribopro al zo’n 30 klanten die mRNA afnemen. Deze klanten werken aan uiteenlopende innovaties. Denk aan botaanmaak, immuno-oncologie, veilig voedsel, de volgende generatie van corona-vaccines, maar ook het redden van koraal. Nanomedicine is wel de kernactiviteit, omdat de techniek zich daar erg goed voor leent. Feitelijk is het nabootsing van wat het lichaam van nature al doet. Sander benadrukt dat de therapie heel veilig is. Om het heel beeldend te maken, stelt hij dat een bijsluiter in de toekomst maar zes regels hoeft te bedragen. Dat is de wereld waar ze naartoe werken.