Muiderslot gaat gay

In aanloop naar de Gay Pride Amsterdam organiseren het Muiderslot, het Andreas Cultuurfonds en Opera per Tutti een vrolijk concert op vrijdag 12 juli 2019. Een Muiderslot-concert met hoogtepunten uit opera’s en operettes. Het operaprogramma heet ‘That’s Amore’ en wordt verzorgd door Opera per tutti en het Queer Galakoor.

Pride Amsterdam, bekend van de wereldberoemde bootjesparade, organiseert elk jaar een week (dit jaar van 27 juli – 4 augustus) met evenementen waarin volop aandacht wordt besteed aan de emancipatie van de LHBT- gemeenschap.  Mylou Mazali, mezzosopraan en artistiek leider van Opera per Tutti: ,, Pride Amsterdam is een uniek Nederlands fenomeen, dat al sinds 1996 bestaat.

In deze week mag de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender-gemeenschap zich manifesteren in alle kleuren en vormen. Ze mogen zich openlijk vrij bewegen en hun seksuele geaardheid uitdragen. Wij drieën: Muiderslot, Andreas Cultuurfonds (profilering LHBT-ondernemers) en Opera per tutti vragen voor de LHBT-gemeenschap ook extra aandacht buiten de Pride-week om. Dat doen we door allerlei evenementen te organiseren zoals met toneelvoorstellingen, poëzieavonden en ook met concerten als de opera in het Muiderslot.”

Opera elitair

Opera per tutti is in 2007 opgericht met als doel opera voor iedereen toegankelijk te maken. ,,Mensen zien opera als iets elitairs. Dat zit bijvoorbeeld in de chique concertlocaties, waar niet iedereen naar binnen durft. Maar ook de hoge toegangsprijzen zijn een drempel. Bovendien is men vooringenomen en denkt dat opera moeilijk is en altijd in het Italiaans is en dat je dat niet kunt volgen.” Mazali vertelt dat ze voorafgaand aan de voorstellingen altijd kort en simpel uitleg geeft. En dat ze bij Opera per tutti meestal gelijkvloers optreden zodat de zangers vrij tussen het publiek kunnen bewegen, waardoor de afstand minimaal is en de interactie groot.

Het concert dat op het binnenplein in het Muiderslot wordt uitgevoerd heet ‘That’s Amore’. ,,De titel komt van een song gezongen door Dean Martin dat bij ons thuis vaak op staat. Het is een liedje dat zegt dat muziek en liefde verbindt en je blij maakt. Dat is net als bij ons: heb je bij Opera per tutti een voorstelling gezien, dan kom je blij naar buiten.”

Mazali vindt het lastig om het thema homoseksualiteit naar voren te halen in de opera. ,,Hoe gay is opera?  Er zijn wel homoseksuele componisten maar zover ik weet geen opera’s met gay-thema’s. Het klopt wel dat je in het opera-vak veel gay uitvoerenden hebt.”

Gay- mensen

Zijn operaliefhebbers dan ook meer gay? ,,Dat weet ik niet. Vanuit een calvinistisch oogpunt was het altijd: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik denk dat voor gay-mensen weinig dingen ongewoon zijn. Daardoor is er voor verschillende kunstvormen dan ook meer interesse bij gay-mensen. Die staan daar meer open voor, dat durf ik wel te zeggen.”

Om het LHBT-gehalte à-la-Pride te onderstrepen worden stukken uit opera’s gezongen door zangers in travestie. ,,Ik heb een leuke lesbische sopraan gevonden: Marene Elgershuizen. Samen met haar, ik als mezzosopraan en hetero, gaan we als twee mannen onder andere een duet zingen uit de opera ‘La Clemenza di Tito van Mozart’.” Enthousiast vertelt ze verder. ,,Zo heb ik het ook over een beroemde kapper die in Nederland is gekomen en daar bedoel ik dan mee de opera ‘Il barbiere di Siviglia’ van Rossini.”

En er zal nog meer lichtvoetige muziek klinken. ,,We zingen een duet uit de operette ‘Die Fledermaus’ van Johan Strauss en ik zing een aria uit de komische musical ‘Candinde’ van Leonard Bernstein.” Uit de opera ‘Carmen’ van Bizet worden drie stukken uitgevoerd. ,,Als operafiguur vind ik haar zo’n ontzettend lekker wijf. Ik heb al jaren dezelfde man, maar ik weet niet wat er was gebeurd als ik zo’n vrouw tegen was gekomen”, zegt ze lachend.

Naast Elgershuizen en Mazali zingt de bariton Marijn Sanders. ,,Er zit geen tenor bij maar dat wordt goedgemaakt door het Queer Galakoor onder leiding van Joke Geraets. Dit amateurkoor is een lhbt-groep die voornamelijk oratoria en klassieke muziek op het repertoire heeft staan. Gilbèrt den Broeder die ook homoseksueel is, is onze fantastische begeleider op piano.”

Mijn gekozen waardering € -

Rudolf Hunnik is cultuurjournalist, filmprogrammeur en trainer. Al vanaf 1999 schrijft hij artikelen voor internet en de papieren pers. Als journalist en recensent werkt hij met name voor dagblad de Gooi- en Eemlander, schrijft hij voor Place de l’Opera en Cultuurpers. Als filmprogrammeur is hij verbonden aan C punt Nieuw-Vennep en geeft hij de workshop 'Communiceren met de pers' over persberichten schrijven en zelfpubliceren www.diversityathome.nl.
Sinds 2019 begeleidt hij mensen tot inzichten (3 Principes) https://www.diversityathome.nl/kunst-en-een-goed-gesprek/