Muzikaal grensoverschrijdend vinylverzamelen in Dust & Grooves

Lezen over muziek kan natuurlijk ook leuk zijn.

Neem Dust & Grooves, koffietafelboek met inhoud. De eerste editie verscheen in 2015. Met succes. Een tweede uitgave bevatte extra interviews en foto’s. Het lijvige werk is nog steeds te koop. En blijvend actueel. Op de gelijknamige website staan nog meer ontmoetingen met vinylverzamelaars. Met mannen én vrouwen.

Eilon Paz fotografeerde en interviewde liefhebbers over vinyl en hun verzamelwoede. Opvallend is de voorliefde die ze koesteren voor niet-westerse muziek. Verwacht dus geen verhalen over moeilijk te vinden persingen van de Beatles of Rolling Stones. In Dust & Grooves puilen de kasten uit van zeldzame platen uit Zuid-Amerika, Afrika of van Mediterraanse herkomst. Toch komen er nog heel wat parels en privépersingen aan bod uit de psychedelische muziek van de jaren zestig en zeventig.

Aan de basis van deze via crowdfunding tot stand gekomen uitgave lag een “road trip” die Paz ondernam om wereldwijd verzamelaars op te sporen; van Istanbul tot Holly Springs, Mississippi. Het boek geldt als een soort etnografische staalkaart van vinyl, bevat ruim vierhonderd pagina’s en weegt twee en een halve kilo. Inderdaad “adventures in record collecting”, aldus de subtitel.

Ondanks de keuzes voor obscuur vinyl zijn de verhalen over de totstandkoming van de collectie veel meer dan een feest der herkenning. Dankzij de prettige no-nonsense vragen die Paz stelt, bieden de antwoorden een verhelderend inzicht over ieders persoonlijke verzameldrang. Deze benadering tilt het boek met gemak uit boven een hebbeding voor nerds of fijnproevers. Neem alleen al de honderden beelden die door Paz zijn voorzien van een warmbruine tint; foto’s die meer zeggen dan woorden. Alsof je bij de verzamelaars zelf op bezoek bent.

Bijzonder is de ontmoeting met Joe Bussard, geboortejaar 1936. De verstokte verzamelaar van jazz en blues op 78-toerenschijven van bakeliet, heeft een hartgrondige hekel aan popmuziek: “idiotic noise in my opinion”. Maar net als zijn collegaverzamelaars wisselt Bussard aanstekelijk enthousiasme af met parate kennis over de zeldzaamheid en de waarde van platen. Sheila Burgel vertelt uitgebreid over haar zwak voor sixties meidenpop. Zij ziet het zoeken en vinden van vinyl eveneens als een reis: “from not knowing to knowing”.

Het zijn met name de interviews waarin niet de meest voor de hand liggende platen langskomen die de nieuwsgierigheid prikkelen. Song Of A Gypsy van ene Damon? Volgens sommigen de ontbrekende schakel tussen The Doors en Love. Stark Reality? Een swingende soulfunkvariant op Frank Zappa’s The Mothers Of Invention. Een aantal verzamelaars noemt de Megaplatenbeurs van Utrecht (vanaf 2022 in Den Bosch) als vanzelfsprekende trekpleister, of ze zijn beroepshalve met muziek en platen bezig. Zoals Ahmir Thompson alias Questlove, drummer van The Roots. Zijn collectie omvat meer dan 75.000 lp’s. De meest dierbare platen bewaart hij in zijn huis in New York op een vaste plek. Simpel, omdat hij dan tenminste zeker weet dat hij ze daar ook kan terugvinden. Op de badkamer.

www.dustandgrooves.com

Mijn gekozen waardering € -

Muziek. Film. Boeken. Ooit Opscene, Heaven, Platenblad. Reporters Online. Boek POSTPUNK HEDEN EN VERLEDEN (uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, longlist nominatie Pop Media Prijs 2021)