Nederland sociaal verslagen

Vroeger kon je in Nederland spreken van solidariteit, binnen de familie, als ook binnen een groter verband als de buurt. Vandaag de dag is er sprake van een groot isolement. In dit artikel een vergelijking met ‘Derde Wereld’ land Bolivia.

Voordat ik vertrok naar Bolivia, zag ik op tv dat 45% van de Nederlandse bevolking lijdt aan eenzaamheid en dit binnen alle leeftijdsgroepen; van de jeugd tot aan de bejaarden toe.

Ik was geschokt. In zo’n beschaafd en ontwikkeld land als Nederland, zoveel sociale armoede.

Ik schaamde me.

Hoe komt dit?, is hierbij een goede vraag. Ik denk dat het te maken heeft met de welvaart, het wegvallen van de familie als basispatroon van de maatschappij en de verminderde rol van de Kerken.

Bolivia

In Bolivia, een veel minder materialistisch land dan Nederland, staan familie en kerk nog overeind. Velen zijn katholiek of protestant. De kerk houdt stand. Men gelooft in God, Jezus en de Heilige Geest, woorden die in Nederland haast taboe zijn geworden. Het is niet ‘trendy’, niet ‘hip’. Je bent niet ‘in’ als je je daarmee ophoudt…

Ironisch wordt er over gedaan en ik denk dat juist die ironie onze vijand is. Spotten met God doe je niet, dat is dom! Je krijgt het dubbel terug en dat zien we dus in 45% eenzaamheid…

Verslagen

Nederland wordt dan ook verslagen als het op het sociale aankomt. Door een land als Bolivia, maar ook door de andere ‘Derde Wereld’  landen, waar we zo op neerkijken.

Nederland zit vol met ‘Derde Wereld’  mensen. Misschien is het een goed idee eens wat aardiger te zijn naar hen om zo sociaal te kunnen leren?

Lijkt me een goed idee!

En voor een plan voor meer gelijkheid in de wereld en meer ecologie, zie: www.hansvandesande680.wix.com/background

Mijn gekozen waardering € -

I am a journalist, writer, translator. See for my activities: www.sunspeech.nl. I live in Bolivia. Before, I travelled the world, visiting Tanzania, Kenia, South Africa, India, Nepal, Guatemala, Mexico, Peru and Ecuador. I also work for charities, for an ecard or a new contact, see: www.foundationeffort4charities.org. Your contribution is for charities.