Nederlandse tekenaar neemt even afscheid van Batgirl

Romano Molenaar neemt "pittige beslissing" om te stoppen als freelance tekenaar voor DC Comics. Zijn laatste nummer is inmiddels verschenen.

De eerste Nederlandse striptekenaar die voor de Amerikaanse uitgeverij DC Comics tekende, houdt ermee op. Romano Molenaar heeft besloten om zich te richten op andere activiteiten, zo vertelde hij afgelopen januari in een telefoongesprek. Zijn voorlopig laatste werk voor DC Comics – Birds of Prey 28 – is op 19 februari verschenen.

Het was een "droom die werkelijkheid werd", toen de 42-jarige Molenaar anderhalf jaar geleden werd gevraagd om een Batman-verhaal te tekenen in Detective Comics Annual 1. "Ik tekende al jaren wel eens Batman op stripbeurzen, maar nu was het dan voor het echie", zegt Molenaar. "Die eerste tien seconde voor ik begon te tekenen was er wel een moment van bezinning."

"Ik heb het naar mijn zin gehad bij DC Comics." – Tekenaar Romano Molenaar

Al snel werd Molenaar gevraagd of hij de maandelijkse serie Birds of Prey wilde tekenen. Die strip speelt zich ook af in Gotham City en gaat over een groep superheldinnen, onder wie Batgirl. Sinds Birds of Prey nummer 13, dat in oktober 2012 verscheen, was Molenaar de vaste tekenaar van de serie. Alleen nummer 15 werd door een andere tekenaar gedaan.

Maar nu heeft Molenaar besloten om te stoppen met het tekenen voor DC Comics. Ik bel hem net op het moment dat hij bezig is met de laatste pagina die hij voorlopig voor DC Comics tekent. "Ik ben net met pagina 10 bezig van Birds of Prey 28, waarvan ik de helft teken. Dat is mijn laatste pagina voor DC Comics", vertelt Molenaar, half januari.

Te druk

Het was een "pittige beslissing" om te stoppen bij DC. Maar de Nederlandse tekenaar wil zich in 2014 richten op het ontwerpen van games en heeft het simpelweg te druk om alles te blijven doen. 

De hoogte van de vergoeding die DC betaalde voor zijn tekeningen was niet de doorslaggevende factor voor zijn besluit, maar staat er ook niet los van. "Het verdient niet slecht, maar ik werd betaald in dollars en na conversie en belasting hou je per saldo minder over", zegt Molenaar. Maar: "Het is allemaal in goed overleg afgehandeld."

Hij sluit dan ook niet uit dat hij ooit weer terugkeert naar de Amerikaanse superhelden. "Ik heb het naar mijn zin gehad bij DC. We hebben ook goed afgesproken dat we de lijn niet definitief doorsnijden."

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.