Niet het leger, maar geesten zijn de baas in Thailand

Als het er op aan komt zijn niet de militairen, maar de geesten de baas in Thailand. Deze week joeg een spook een heel peloton de stuipen op het lijf. Ook toeristen zijn niet veilig voor geesten. Lees en huiver!

Je kunt voorlopig weer veilig met Thai Airways International landen op Suvarnabhumi, de grootste luchthaven van Bangkok. De directeur van de vliegmaatschappij heeft tijdens een offerdienst de geest tot bedaren gebracht, die bij landingen zorgde voor storingen.

De CEO besloot tot een grootste ceremonie nadat een toestel op, naar het leek, onverklaarbare wijze onbestuurbaar werd en naast de landingsbaan schoot.

Gelukkig ontdekten reddingwerkers de oorzaak. Ze zagen een vrouwelijke verschijning in traditionele kleding. Waarschijnlijk een boerin, die vroeger op die plek rijst verbouwde en bij haar landgenoten in Thaise vliegtuigen protesteerde tegen de overlast. Door haar respect te betuigen heeft de directeur de vrede getekend.

Geestenhuisjes bij elk gebouw

Tachtig procent van de Thai geeft bij een enquête volmondig toe te geloven in geesten. De rest zal het niet willen toegeven. Maar het zichtbare bewijs van een natie brede geestenverering, zijn de geestenhuisjes bij elke boerderij, elke woning, elke woontoren, elke kantoorkolos en elk hotel.

Het geestenrijk verbindt Thaise boeddhisten, moslims, christenen en religielozen. Een van de best bekeken tv-shows is het wekelijkse programma waarin Thai urenlang met een panel van deskundigen praten over hun recente spookervaringen. Maar ook in populaire soaps en comedyshows spelen altijd geesten een rol – ter lering en vermaak.

Stoere jongemannen vrezen penisroof door geest

Zelfs de stoerste mannen huiveren voor het bovenaardse. De balletachtige dans van Thai boksers in de ring voorafgaand aan de wedstrijd, is mede bedoeld om de geesten goed te stemmen.

En om de paar jaar zijn er districten waar boerenzonen zich gedwongen voelen om als meisje verkleedt en opgemaakt te slapen, omdat een rancuneus vrouwelijk spook er jacht maakt op de geslachtsdelen van potente knapen.

Mooie vrouw sprong over slapende soldaten heen

Ook het leger kampt met geesten. Vlak na de coup weigerden dienstplichtigen in Bangkok een strategische stelling in te nemen vanwege een dichtbij zijnde oude begraafplaats.

Opzien baarde ook een heel peloton dat in een provinciestad op de vlucht sloeg voor een spook in een kantoor van een telecommunicatiebedrijf.

‘Op de eerste verdieping zag ik een hele mooie vrouw een lenige sprong maken over een paar op de grond slapende collega’s’, vertelde een van de soldaten in een krant. ‘Toen ze de trap op ging, ben ik haar gevolgd. Maar op de vierde verdieping was ze opeens verdwenen.’

De volgende ochtend hoorden de soldaten dat een bij de bouw verongelukte vrouwelijke bouwvakster nog regelmatig ’s avonds in het pand rondspookt. ‘We zijn naar buiten gerend en komen er niet meer terug!’

Geheimzinnige rituelen in een hoteltuin

Zelfs toeristen kunnen niet om de Thaise geesten heen. In een modern internationaal hotel kunnen gasten de eigenaar en z’n personeel vroeg in de ochtend geheimzinnige rituelen zien uitvoeren in de tuin.

Iemand had een paar weken eerder zonder er bij na te denken een boom gekapt – en laat daar nou net een geest in hebben gewoond. Sindsdien haperde de elektriciteit, lekte het zwembad en werden gasten in de dichtstbijzijnde kamer niet goed van een eigenaardige stank. Met het ritueel aanbieden van een nieuwe boom aan de rechtmatige eigenaar, waren de problemen direct voorbij.

Thailand telt veertig soorten geesten

In Thailand zitten geesten overal. In het bos, in tuinen, in huizen. Soms ook in mensen. Zoveel soorten geesten zijn er, dat de Thai veertig namen hebben om ze uit elkaar te houden. De meeste namen beginnen met ‘Phii’.

De bekendste soort geest is die van vrouwen die in het kraambed zijn gestorven. ‘Mae Nak’ bedoelt het vaak goed, maar richt veel ellende aan in de wereld der levenden. Daarom moet ze door deskundigen worden vernietigd. Verdrietig, maar waar. En een prachtig thema voor razend populaire, verdrietige en tegelijkertijd enge films.

Na geestenceremonie ontsporen er geen treinen meer

Grootste recente succesverhaal in de strijd tegen geesten, is dat van de directeur van de spoorwegen. Maandenlang ontspoorde bijna dagelijks ergens in Thailand een trein. Dat is geen ramp, want treinen rijden hier heel langzaam vanwege het slechte onderhoud van de rails. Maar vervelend was het wel.

De baas van de spoorwegen besloot tot twee maatregelen. Hij begon met renoveren van de spoorbanen en hield verschillende ceremonies om de geesten tevreden te stellen. Hij is er van overtuigd dat het laatste er debet is aan dat sindsdien geen ontsporingen meer voorkomen.

Slangengeest houdt huis op internationaal vliegveld

Suvarnabhumi, de luchthaven waar bijna alle vliegtuigpassagiers uit Europa landen, is de grootste verzamelplaats van onrustige geesten. Dat weet elke Thai.

Alleen al de geest van de grote heilige slang Naga kan hier hel en verdoemenis veroorzaken, omdat het vliegveld in een moeras is gebouwd waar veel slangen leefden. De directie heeft een tempeltje laten bouwen voor de slangenkoning. Maar met slangen weet je maar nooit.

Er zijn Thai die denken dat grootschalige corruptie debet was aan de vertragingen bij de bouw van de luchthaven, maar voor alle zekerheid zijn toen op het terrein acht tempels voor acht geesten gebouwd.

Zelfdoding toeristen werk van geesten?

Maar nog steeds is voorzichtigheid geboden op het vliegveld. Dat blijkt niet alleen uit de ervaring van Thai Airways met de verschijning van de oude boerin.

Zo kreeg Suvarnabumi opeens te maken met een serie buitenlandse toeristen die met enige regelmaat in de centrale hal van de vierde verdieping sprongen. Vonden ze het zo erg Thailand te verlaten, of was het ’t werk van geïrriteerde geesten? De directie liet glazen wanden plaatsen, maar hield toch ook maar een geestenceremonie. Kwaad kan het niet.

THAILANDTIPS – Offeren: Thai offeren elke ochtend water, fruit en rode Fanta bij de geestenhuisjes, die bij elke gebouw staan. Het is een korte ceremonie waarbij de aanwezigheid van buitenstaanders geen probleem is – Drempels: Ga niet op een voordeurdrempel staan! Daarin zitten goede geesten die het huis tegen kwade soortgenoten verdedigen – Film: Mee griezelen met de Thai? Ga naar de bios en kijk naar de nieuwste versie van de film over Mea Nak, de geest van een in het kraambed overleden vrouw (zonder ondertitels, maar het verhaal is makkelijk te volgen) 

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex