Nieuws uit het vergeten continent: conflicten, rechtszaken, akkoorden en massa-migratie

Terwijl de wereld in de ban is van de oorlog in Oekraïne, de poging van Elon Musk om twitter over te nemen, en de plannen van het Verenigd Koninkrijk om vluchtelingen voor hervestiging naar Rwanda te verschepen; is het Afrikaanse continent opnieuw verdeeld door conflicten, gingen verschillende processen tegen voormalige leiders van start, maar is het continent ook verenigd in nieuwe overeenkomsten.

Droogte, honger en massamigratie razen door de regio, hoewel er veel minder media-aandacht is voor dit ‘vergeten continent’.

Congo opnieuw verstrikt in geweld

In het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn woensdag opnieuw gevechten uitgebroken tussen regeringstroepen en de gewelddadige rebellengroep M23, volgens plaatselijke bronnen.

Bijna tien jaar lang werd een broos staakt-het-vuren in acht genomen door wat eens de sterkste rebellengroepering in het oosten van de DRC was – tot het einde van vorige maand. Als gevolg van de gevechten zijn tienduizenden mensen naar buurland Oeganda gevlucht, uit angst voor hernieuwd geweld.

De M23 werd gevormd door voormalige leden van een Tutsi-militie die bekend staat als het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk (CNDP). Rwanda en Oeganda hebben deze groepering ooit gesteund.

De strijders werden later opgenomen in het Congolese leger als onderdeel van een vredesakkoord dat op 23 maart 2009 werd ondertekend. In 2012 kwamen zij echter in opstand, omdat zij vonden dat het akkoord niet was nageleefd, en doopten zij hun groep om tot de 23 maartbeweging (M23).

Volgens cijfers van de VN zijn alleen al dit jaar ten minste 2 300 burgers omgekomen door de gevechten in Oost-Congo.

Ex-president veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf in Thomas Sankara-moordzaak

De voormalige president van Burkina Faso, Blaise Compaore, is bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op zijn voorganger Thomas Sankara tijdens een staatsgreep in 1987, zo heeft een militair tribunaal woensdag beslist.

De charismatische marxistische revolutionair Sankara werd in de West-Afrikaanse hoofdstad Ouagadougou op 37-jarige leeftijd neergeschoten, vier jaar nadat hij aan de macht was gekomen. Sankara verwierf populariteit op het hele continent.

Sankara schrapte de naam Opper-Volta, een erfenis uit de Franse koloniale tijd, en doopte het land om tot Burkina Faso, wat “het land van eerlijke mannen” betekent. Hij herverdeelde ook land van feodale landheren en gaf het rechtstreeks aan arme boeren, wat leidde tot een enorme toename van de tarweproductie. Sankara nam het ook op voor vrouwen; hij verbood onder andere genitale mutilatie en gedwongen huwelijken.

Twee van Compaore’s voormalige topmedewerkers, Hyacinthe Kafando en Gilbert Diendere, werden ook veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Droogte in de Hoorn van Afrika

De ergste droogte in 40 jaar bedreigt het leven van miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika.

Een vierde mislukte regenbui in de Hoorn van Afrika kan de honger, die het leven van 13 miljoen mensen in Kenia, Ethiopië en Somalië bedreigt, nog verergeren, zo waarschuwt het Wereldvoedselprogramma van de VN.

De droogte is vooral verwoestend voor de herdersgemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van dieren, aldus Michael Dunford, regionaal directeur voor Oost-Afrika van het WFP. Naar schatting 3 miljoen stuks vee zijn reeds gestorven door gebrek aan voedsel en water, zei hij.

Miljoenen in Ethiopië, Somalië en Kenia zijn nu volledig afhankelijk van humanitaire hulp, omdat oogsten en vee volledig verwoest zijn. De afhankelijkheid van invoer uit de landen rond de Zwarte Zee, zoals Oekraïne, zal de situatie nog verergeren door de prijzen op te drijven.

Kinderen in Ethiopië verlaten de school in door droogte geteisterde gebieden omdat zij gedwongen zijn hun huizen te verlaten en een toevluchtsoord te zoeken. Volgens de statistieken zijn meer dan 400 scholen gesloten en zijn 727 scholen slechts gedeeltelijk open.

Nieuwe overeenkomsten bevorderen regionale samenwerking op het gebied van migratie

Regeringsministers van 11 landen uit Oost-Afrika en de Hoorn van Afrika hebben de afgelopen week twee overeenkomsten ondertekend, waarbij zij zich ertoe verbinden nauwer samen te werken om de voordelen van migratie voor duurzame ontwikkeling en economische groei te benutten en tegelijkertijd de bescherming van miljoenen migrerende werknemers te verbeteren.

De ministers van Burundi, Djibouti, Ethiopië, Eritrea, Kenia, Rwanda, Somalië, Zuid-Sudan, Sudan, de Verenigde Republiek Tanzania en Uganda hebben tijdens het derde regionale ministeriële forum over migratie (RMFM) in Nairobi, Kenia, op 1 april een overeenkomst ondertekend waarin zij beloven samen te werken om het potentieel van arbeidsmigratie als factor in de ontwikkeling van de regio te verwezenlijken.

De ondertekenaars van de RMFM-overeenkomst riepen de lidstaten op de relevante mensenrechten- en arbeidswetgeving te ratificeren om te komen tot een gemeenschappelijke aanpak van de rechten van migrerende werknemers, met inbegrip van betere toegang tot bescherming, en ethische aanwerving. Zij hebben zich er ook toe verbonden de landen van bestemming te betrekken bij het maken van afspraken over dezelfde kwesties wanneer migranten aankomen.

De technische RMFM-groepen zullen zich blijven buigen over het in kaart brengen van tekorten aan vaardigheden en arbeidskrachten, financiële inclusie en geldovermakingen, zodat de landen na de ondertekening bilateraal overeenstemming kunnen bereiken over de behoeften.

Eerste ICC-proces over oorlogsmisdaden in Darfur gaat van start

Een vermeende leider van de Janjaweedmilitie heeft dinsdag onschuldig gepleit op tientallen aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens het allereerste proces voor het Internationaal Strafhof over het Sudanese conflict in Darfur van bijna twee decennia geleden.

Ali Muhammad Ali Abd-Al-Rahman wordt ervan beschuldigd leiding te hebben gegeven aan duizenden regeringsgezinde Janjaweed-strijders die verantwoordelijk waren voor vervolging, moord, verkrachting en foltering tijdens het hoogtepunt van het geweld in 2003-2004, toen honderdduizenden mensen werden gedood.

Abd-Al-Rahman vertelde de rechters dat hij onschuldig was aan alle beschuldigingen. Abd-Al-Rahman, die volgens de aanklagers ook bekend was onder de naam Ali Kushayb, gaf zich in juni 2020 vrijwillig over aan de rechtbank in Den Haag, na 13 jaar op de vlucht te zijn geweest.

Het proces komt er terwijl het geweld tussen de verschillende gemeenschappen in Darfur volgens humanitaire organisaties weer toeneemt sinds het einde van de missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.
Tientallen jaren na de ergste gevechten zijn er volgens ramingen van de VN nog steeds 1,6 miljoen mensen ontheemd in Darfur.

De voormalige president van Sudan, Omar Hassan al-Bashir, die door het Internationaal Strafhof wordt beschuldigd van genocide en andere wreedheden in Darfur, werd in 2019 afgezet en zit nog steeds in de gevangenis in Khartoem.

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.