Rechter verbiedt Oekraïense GayPride

Weer gaat de Oekraïense GayPride niet door. Werd deze vorig jaar dertig minuten voor aanvang afgeblazen, nu is een rechterlijk verbod aanleiding tot annuleren.

Het is bijna geen verrassing meer: de Oekraïense GayPride, die voor overmorgen gepland stond in de hoofdstad Kiev, mag van de rechter niet doorgaan. Een petitie van de lokale autoriteiten is volgens de rechtbank in de hoofdstad afdoende. Want, zo proclameert het stadsbestuur: zaterdag 25 mei is het de Dag van de Stad Kiev. En dan kan er geen ruimte zijn voor andere festiviteiten of evenementen. Op voorspraak van de burgemeester (en gevolgd door 62 parlementariërs) geldt dit overigens voor de gehele maand mei en juni.

Er was sowieso veel tegenstand. Tien organisaties hadden een antiprotest willen houden, met naar eigen zeggen bijna veertigduizend deelnemers. Ook werden meer dan tienduizend handtekeningen aangeboden aan het stadsbestuur van Kiev.

Het organiserend comité, Kiev Pride 2013, en andere organisaties die wensen op te komen voor de rechten van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LGBT), was plan om op deze dag een vreedzame 'Mars voor de Gelijkheid' te houden. Ongeveer vijfhonderd deelnemers hadden zich vooralsnog aangemeld om de discriminatie van deze sociale minderheden aan te kaarten. Het had de eerste Oekraïense GayPride ooit moeten zijn.

Ook internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International mengden zich in de strijd om een doorgang van de mars te laten plaatsvinden. Ook een petitie kon worden getekend, maar dan juist om de autoriteiten onder druk te zetten. 

Vorig jaar werd de GayPride in Kiev dertig minuten voor aanvang geannuleerd. Wat wel plaatsvond was een 'Mars voor de Ongelijkheid', een protestmars tegen alle varianten op het heterohuwelijk. Honderden families liepen door het centrum van Kiev, en illustreerden middels spandoeken en leuzen dat wat hen betreft alleen een man en vrouw voor elkaar zijn bestemd.

Ook werden diverse homoseksuelen gewelddadig aangevallen en mishandeld. Volgens een recent uitgebracht rapport door Human Rights Watch is afgelopen jaar nog geen enkele zaak afgerond of gunstig uitgevallen voor een homoseksuele beklaagde.

Vijf jaar cel

Dat de Kievse rechtbank de GayPride niet heeft verboden omwille van wetgeving die de rechten van LGBT beperken heeft te maken met ten dele nog niet goedgekeurde wetsvoorstellen. De ontwerpen willen voorkomen dat de media aanzetten tot homoseksualiteit middels publicaties (hierop kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van circa vijfhonderd euro komen te staan) en wensen Oekraïense kinderen te 'beschermen'. Homoseksuele relaties mogen niet worden bevorderd én protestmarsen, bijeenkomsten en andersoortige acties mogen niet worden gehouden. 

De organisatoren van Kiev Pride hebben in een eerder stadium aangegeven de beslissing van de rechtbank in principe te zullen respecteren, omdat ze alleen in samenwerking met autoriteiten en politie willen opereren. Zonder bescherming dreigen de demonstranten te worden aangevallen door provocerende jongeren die zich in diverse groepen in de hoofdstad zullen ophouden. Maar volgens Max Tucker Amnesty International zoekt de organisatie alsnog naar een alternatief onderkomen.

Nationalistische 'controle'

Aanhangers de extreem-rechtse nationalistische partij Svoboda ('Vrijheid') hebben aangegeven de straten van Kiev op te gaan ter controle. "We willen ervoor zorgen dat het besluit wordt gehandhaafd en het gerecht zelf controleren", zo schrijft woordvoerder Oleksandr Aronets op zijn Facebook-pagina.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie