Noordrijn-Westfalen exporteert voor 10 miljard naar ons land, en daar, in NRW, is die boodschap iets minder vrolijk: die export daalt met 0,4 procent. Dat zegt IT.NRW, het statistisch bureau van Noordrijn-Westfalen.
Terug naar niveau voor 2008
Nederland is niet alleen de belangrijkste afnemer van de Duitse deelstaat, Nederland is met die 20 miljard ook verreweg de belangrijkste leverancier en we staan boven het niveau van 2008 (18 miljard), voordat in 2009 de export naar Noordrijn-Westfalen instortte naar 14 miljard.
Kommer en kwel metaalindustrie
Maar daar houdt de lol ook op voor Nederland. De olie- en gasexport is met 34 procent gestegen. Verder daalden alle exporten met de buurstaat, met uitzondering van chemie (een schamele 0,4 procent groei) en voeding (plus 1,6 procent). Zwaar hebben de vrachtwagens en onderdelen het. Minus 14,5 procent. Metaal minus 11,5; machines minus 12,9.
Om even een beeld te geven: het totale handelsvolume met Duitsland bedroeg over 2012 157 miljard euro. We exporteren voor 71 miljard. Dat zou trouwens 8 miljard meer kunnen zijn als we met z’n allen wat beter Duits leren, heeft de Duits Nederlandse Handelskamer ooit becijferd. Kortom: we spreken slecht Duits maar we verkopen wel veel in Duitsland, wat meer kan worden. Andere belangrijke deelstaten zijn naast Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren en Hessen.
Wij voeren vanuit Noordrijn-Westfalen vooral chemische producten met een waarde van 2 miljard euro in. Ook Frankrijk (8,5 mrd. euro; +0,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk. (5,6 mrd. euro; −0,6 procent) kopen er veel in. Naar alle EU-landen samen wordt in een waarde van 57,0 miljard euro geëxporteerd, bijna tweederde van de totale Noordrijn-Westfaalse export.
Ook voor de import is de EU het belangrijkst in Noordrijn-Westfalen, met Nederland dus als wereldleider. Het meeste dat Noordrijn-Westfalen uit Nederland betrok, was aardolie en aardgas voor een waarde van 6 miljard. Noordrijn-Westfalen haalt verder veel uit China, voor 9 miljard en uit Frankrijk voor 6,8 miljard. De Fransen verkopen overigens bijna 4 procent minder aan de Duitse deelstaat. Ook de Belgen verkopen minder, ruim 4,3 procent minder met 6,6 miljard. Dat scheelt voor hen toch bijna 300 miljoen euro leert de calculator. Een verdriet voor België.