Onderzoeksjournalistiek tegen de stroom in

Het kan geen toeval zijn. Twee winnaars van De Loep staan binnenkort voor de rechter.

Sanne Terlingen, winnaar van de aanmoedigingsprijs, is op 4 december aan de beurt. De Limburgse multimiljonair Arthur Paes, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen in Ghana, heeft een kort geding tegen haar aangespannen. Hij eist een voorschot op een schadevergoeding van €100.000, rectificaties en advertenties op de voorpagina van een aantal grote kranten. Sanne Terlingen won met Paradijs voor Pedo’s in One World.

De makers van KRO Reporter’s documentaire Mayday Mayday, Bart Nijpels en Marco de Lange, staan in januari opnieuw voor de rechter. RyanAir heeft al eerder een bodemprocedure aangespannen.

De winnaars in de categorie tekstueel, Esther Rosenberg en Tom Kreling, die voor NRC Handelsblad de ondergang van SNS-bank beschreven, werden niet juridisch bedreigd, maar ook bij hun krant werd grote druk uitgeoefend door de bank.

Scheidend juryvoorzitter Ad van Liempt, zei dat ondanks de bezuinigingen – soms zelfs kaalslag – de kwaliteit hoger dan ooit was. Het juryrapport: “tal van media beperken in hun strijd om het bestaan zich niet tot middle-of-the-road-journalistiek, maar proberen zich juist te onderscheiden met eigen, goed uitgezochte verhalen waarmee ze hun onmisbaarheid proberen te bewijzen.”

In de categorie ‘digitaal’ werd alleen een stimulerings-bedrag uitgekeerd, aan Dossier Cryo-save van Tom Cochez en Clea Caulcutt (Apache) en Straatroven in Rotterdam van Inge Janse (VersBeton).

Mijn gekozen waardering € -

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.