Bink is samen met Hans Biesheuvel initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers. ONL wil Nederland vlot trekken door van ons land het start-up-land van Europa te maken. Verder moet Nederland aanzienlijk meer maakindustrie krijgen en koploper worden in het ontwikkelen van hoogwaardige duurzame totaaloplossingen. Duurzaam ondernemen lóónt, vindt ONL, en verder moet Nederland een open wereldland zijn, dat volop exporteert en waar buitenlandse bedrijven welkom zijn. Ook moet Nederland vol inzetten op de regionale ontwikkeling.
Kleine ondernemingen zijn hierin heel belangrijk, meent Bink, omdat ze veel innoveren maar ook omdat ze wendbaarder zijn, en daardoor veel sneller op veranderingen in de economie kunnen inspringen. Bink: ‘En we weten dat verandering de enige constante is. Neem KPN: toen whatsapp begon verkochten zij ineens veel minder smsjes.’ Saillant detail: KPN heeft duizenden medewerkers. Whatsapp dat deze week voor 16 miljard euro werd verkocht, heeft er 55.
Oplossing is volgens ONL dat gemeenten, provincies en de rijksoverheid alle regelingen die ze hebben toespitsen op de behoeften en mogelijkheden van kleine ondernemers. ‘Het gaat om alle regelingen. Of het nu om borgstellingen, subsidies of kennisuitwisseling gaat.’
Het best kan die informatie terecht komen op de Ondernemerspleinen die vanaf januari worden ingericht. Daar moet alle informatie worden samengebracht. ‘Er staat al een financieringsdesk. De overheid kan daar op aansluiten. De ondernemer moet een plek hebben voor alle financieringsvragen en optimaal gebruik kunnen maken van regelingen.’
Bink wil een gezond ecosysteem voor de ondernemer. Een gezond economisch klimaat, waarin ieder bedrijf met potentie tot bloei kan komen. Een cultuur waarin falen als ondernemer geen schande is en een overheid die faciliteert in plaats van reguleert.
Bink houdt haar pleidooi donderdag 27 februari in Arnhem, waar ze spreekt op het TPO Magazine Werkdebat in Dudok Arnhem (20 uur). Daar praten ondernemers, werkzoekenden en politiek over de werkgelegenheid.