Parijse airshow in teken A350

Tijdens de afgelopen Parijse luchtvaarttentoonstelling stal de fonkelnieuwe Airbus A350 de show.

Als een bijzonder vliegtuig wel de show stal tijdens de afgelopen Parijse luchtvaart tentoonstelling, dan was het wel de fonkelnieuwe Airbus A350. Deze nieuwste loot aan de Airbus vliegtuigstam mocht zich verheugen in een overweldigde belangstelling.

Het voor de helft uit kunststof gebouwde vliegtuig, dat 270-350 passagiers kan vervoeren, wist 65 nieuwe bestellingen binnen te slepen, waaronder 25 van Air France -KLM. In totaal heeft het Airbus consortium, waarin ook Fokker Technologies deelneemt, niet minder dan 678 orders kunnen noteren. De nieuwe A350-900/1000 kan tot 15.000 km onafgebroken afleggen en wordt zo een geduchte concurrent van de Boeing 777 en 787 Dreamliner. De Franse president François Hollande kwam ook een kijkje nemen op vliegveld Le Bourget bij Parijs, waar de 50e editie van deze luchtvaarttentoonstelling plaatsvond. Hij prees het Europese Airbus consortium en bezocht de 88-jarige fabrikant Serge Dassault die de Rafale jachtbommenwerpers aan de Franse luchtmacht levert.

Haast

Hij bekritiseerde ook de eindeloze vertragingen in het Europese luchtverkeer en vindt dat er haast moet worden gemaakt met de eenwording van het Europese luchtruim onder het EU-programma Single European Sky (SES). Maar afgelopen week was het juist de Franse luchtverkeersleiding die een dag het werk neerlegde en voor talloze annuleringen en vertragingen van vluchten zorgde. In de komende 20 jaar zal het aantal passagiers verdubbelen van 3 miljard naar 6 miljard.

Beveiligingsautomatiseerder Morpho toonde tijdens de show digitale oplossingen om de passagiers tijdens veiligheidscontroles zo min mogelijk oponthoud te bezorgen. Met diverse scanners worden zowel passagiers als bagage in luttele minuten gecontroleerd. Hiermee kunnen lange wachtrijen worden voorkomen of verminderd.

Tenslotte verscheen de gloednieuwe A350 tijdens een proefvlucht boven het luchtshowterrein. De Airbus show was compleet, zeker na het zien van de het grootste verkeersvliegtuig A380 aan het firmament, dat een paar jaar eerder op dezelfde manier werd gelanceerd.

Mijn gekozen waardering € -

Frits Njio is bijna 35 jaar luchtvaart- en reisjournalist. Hij werkt freelance voor landelijke en internationale vak- en publieksmedia. Reist veel. Frits schreef een Kosmos reisgids over Canada en won prompt de Canadese persprijs Silver Goose Media Award. Hij volgt de luchtvaartontwikkelingen op de voet. Afgelopen jaar verschenen zijn non-fictie bundels Boekie (2015) en TaxiStories (2021) bij uitgever Boekscout en via Bol.com. Daarnaast schrijft hij korte verhalen, fotografeert en schildert.