Peers Stinkefinger

De kanselierskandidaat van de SPD maakt zich kwetsbaar in een dagbladbijlage. Peer Steinbrück 'zeigt den Stinkefinger', hij toont de lezer z'n middelvinger. De Duitse verkiezingscampagne heeft er een treffend beeld bij.

Is hij als vanouds roekeloos? Had hij door alle hectiek van de verkiezingscampagnes een ‘I couldn’t care less'-moment? Of is Peer Steinbrück gewoon moedig en heeft hij meer gevoel voor humor dan de meeste mensen denken? Dat laatste is trouwens zo, je zou het niet zeggen maar de horkerige leider van de Duitse sociaal-democraten is sarcastisch en  best geestig.

Hoe het ook zij: Steinbrück, die na de Bondsdagverkiezingen van 22 september graag bondskanselier will worden, toont de Republiek zijn ‘Stinkefinger’, de middelvinger. Op het omslag van SZ-Magazine, de vrijdagbijlage van de eerbiedwaardige Süddeutsche Zeitung.

Blunder

De foto van Steinbrück is deel van de serie ‘Sagen Sie jetzt nichts’ waarin met mimiek en gestes op vragen wordt geantwoord. Steinbrück kreeg de vraag voorgelegd wat hij vindt van alle bijnamen die hij – al blunderend – in de loop der tijd verzamelde: Pannen-Peer, Peerlusconi, Problem-Peer. En zie: dit is zijn antwoord.

Humor

Steinbrück hoopt dat de kiezers de humor van zijn middelvinger inzien. Op sociale media zijn er inderdaad nogal wat die vinden dat de sociaal-democraat ‘ballen toont’. Maar collega-politici distantiëren zich om het hardst van de pose. Variërend van: ‘Zo mag een beoogd kanselier zich niet gedragen’, tot ‘Dit is zeker zijn manier om nonverbaal duidelijke taal te spreken’.

Icoon

Of de foto gevolgen heeft, volgende week zondag, als de Duitsers naar de stembus gaan, zien we dan. In elk geval heeft de inhoudelijk nogal saaie Duitse verkiezingscampagne er, na het gezongen optreden van Andrea Nahles (SPD) in de Bondsdag, de immense geruite handen van Angela Merkel en de cult-ketting van de bondskanselier (allemaal hier te zien) weer een nieuw iconisch beeld bij.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een antwoord