Gesprek met Ronald Giphart over zijn roman Lieve die zich afspeelt in de Nederlandse filmwereld en gaat over de grote thema’s des levens: liefde, dood, vriendschap, trouw en ontrouw.

STEUN RO

Hoe komt Giphart aan zijn ideeën over de romantische liefde? Waar komt zijn beeld van de ongenaakbare, verleidelijke, onbetrouwbare vrouw vandaan? En wint het beeld het van het woord? Giphart is zeer productief: hij schrijft romans, non-fictie, columns en toneelstukken. Daarnaast treedt hij regelmatig op in het theater waarvoor hij ook originele teksten schrijft.
Veelschrijver Giphart over zijn schrijverschap: ‘Als je per dag 1000 woorden schrijft en je doet dat 120 dagen, dan heb je al een boek. Mijn werk is elke dag schrijven, vandaag een column voor het AD, morgen een column voor Kijk en overmorgen werk ik aan een roman. Mensen hebben een romantisch beeld als het over schrijven gaat, té romantisch. Ik zal niet zeggen dat het geen romantische trekjes heeft, maar in de basis is het gewoon werk waar ik mijn geld mee verdien.’

Ironie
‘Veel schrijvers hebben een periode in hun leven gespeeld dat ze schrijver waren. Harry Mulisch noemt dat “het ironische van de ironie”. Alles wat je doet, doe je eerst ironisch. Ik heb op de middelbare school een paar jaar samen met Bert Natter schrijvertje gespeeld. De meest zwarte periode uit mijn leven was dat.’

Zwaar en licht
Giphart vertelt over hoe hij ontdekte dat zware thema’s beter licht benaderd kunnen worden. ‘Ik zoek de diepte aan de oppervlakte.’ Hij vertelt over de euthanasie van zijn moeder en waarom zij een inspiratiebron voor hem is. ‘Mijn moeder geloofde in meermannigheid.’ Maar hij lijkt ook op zijn vader door wie hij is opgevoed. In de loop van dit gesprek ontdekt hij waarom hij zich zo aangetrokken voelt tot de romantische liefde. De oorsprong ligt in zijn vroege jeugd.

Over deze podcast
In de podcastserie Het Verhaal komen schrijvers aan het woord over hun boek. De interviews duren lekker lang, ongeveer 45 minuten dus er is genoeg tijd om dieper op de inhoud in te gaan. Zowel fictie als non-fictie en min of meer wekelijks. Ook met beroemde en minder beroemde Nederlandse en Vlaamse schrijvers.

Podcast: Ronald Giphart over zijn roman Lieve