Prijs voor Russisch visum ‘ineens’ van 35 naar 65 euro

De Olympische Winterspelen in Sotsji naderen. En toeval wil dat het verkrijgen van een Russisch visum vanaf vandaag niet 35, maar 65 euro kost.

Het Russische consulaat in Den Haag heeft een verwerkingsafdeling hebben geopend, 'verstopt' om de hoek van het consultaat aan de Zeestraat. 

Reisbureau RusReis.nl meldde afgelopen week op haar Facebook-pagina het volgende over de ‘dekmantel’:

"Die prijsverhoging van ruim 85 procent wordt vermomd door naast het met de EU afgesproken gereduceerde bedrag aan leges (de 35 euro die het visum de laatste paar jaar kostte) voor het visum te combineren met nog eens 30 euro 'verwerkingskosten' voor een zogenaamd extern bureau, Visa Handling Services (VHS). Het consulaat 'outsourcet' het verwerken van de visumaanvragen."

Visumvrij

Bovendien gaat het visumproces een dag langer duren (gemiddeld 6 in plaats van 5 werkdagen), en dat terwijl veel reisorganisaties rekening hadden gehouden met een toekomstig visumvrij reizen tussen Nederland en Rusland.

De consulaire afdeling van de Russische ambassade in Nederland doet op haar website alleen melding van de adreswijziging (per 13 januari). Bovendien wordt op een aparte pagina voor bezoekers van de Spelen aangegeven dat voor de aanvraag de regels zijn versoepeld, en is een prijs van 35 euro nog steeds van kracht.

Moskou

“Achter dat externe visumbureau zit een bedrijf uit Moskou, met twee directeuren: één geboren in Kiev (Oekraïne) en één in Bakoe (Azerbeidzjan)”, zegt Peter Zandee van Rusreis.nl desgevraagd. “Die kunnen hun zakken nu vullen. Hoewel het VHS-pand ook een zeer forse huur met zich meebrengt.”

Zandee vervolgt: “Dit is eerder gebeurd in Antwerpen, Brussel en Parijs. We hadden gehoopt dat Nederland een uitzondering zou blijven. Maar misschien is er wel gewacht met de prijsverhoging tot het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland voorbij was, om niet meer olie op het vuur te gooien.”

Procedure Sotsji

Daarnaast komt de prijsverhoging in een periode dat veel Nederlanders een visum voor Rusland aanvragen in verband met een bezoek aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. Deze procedure zou volgens een eerder bericht op het website van het consulaat nog ‘gewoon’ 35 euro kosten.

Zitten er dan helemaal geen voordelen aan de nieuwe constructie? Zandee: “De openingstijden van de ‘commerciële’ visumbalie, die daarmee een flink aantal echte commerciële visumdiensten zal duperen, zijn wel verruimd en gunstiger dan de beperkte tijden die het consulaat hanteert.”

“Maar tegelijkertijd zijn de grootste verliezers de mensen die verder buiten Den Haag wonen en bovenop de visumbalie nog een derde partij in de arm moeten nemen om namens hen bij VHS aan te kloppen.”

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.