PVV publiceert desinformatie over asielbeleid

PVV Brabant stelt dat gemeente Oisterwijk 10.000 euro geeft aan asielzoekers voor de inrichting van hun woning. Het is onwaar, maar de PVV laat het ongecorrigeerd bestaan. Het is feitelijk onjuist en mogelijk ook schadelijk voor de openbare opinie en het debat over het landelijke asielbeleid.

PVV Brabant verspreidt op 24 augustus onjuiste informatie over Gemeente Oisterwijk. Het betreft een regeling voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning, en daarmee getoetst terecht in ons land) die al ongeveer zeven jaar niet meer van toepassing is. ‘Knettergek! In Oisterwijk krijgen asielzoekers gratis 10.000 euro voor woninginrichting. Dit terwijl veel hardwerkende Nederlanders moeite hebben met rondkomen. Prioriteiten, iemand?’ (zie afbeelding). PVV brengt het alsof dat nog steeds zodanig wordt uitgevoerd. Het tegendeel is waar. De informatie is oud, dateert uit 2016 en is kort daarna hersteld.

Bijzondere Bijstand

Gemeente Oisterwijk heeft een regeling voor inwoners die hulp nodig hebben. Deze regeling betreft de Bijzondere Bijstand en die regeling is er voor alle inwoners met een laag inkomen. Het betreft een bijdrage in incidentele noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld een tandarts, een koelkast die kapot gaat, of inderdaad ook benodigdheden voor de inrichting van een woning. De bedragen die hiervoor beschikbaar worden gesteld zijn veel lager, zeker geen vast bedrag, alleen indien noodzakelijk en dus gelijk voor alle rechthebbenden. De mensen die hier aanspraak op kunnen maken, dus ook andere inwoners, worden allereerst getoetst op inkomen én bezit! Voor asielzoekers die in afwachting zijn van hun eventuele toelating (dus nog zonder vergunning) is deze hulp geheel niet van toepassing!

Desinformatie

In reactie op het bericht op social media, wordt de PVV hierop geattendeerd en ook onze redactie doet dat diezelfde dag. De PVV laat het bericht staan en reageert niet. Het duurt 7 dagen voordat Gemeente Oisterwijk na herhaaldelijk verzoek reageert. De gemeente bevestigt dat de door de PVV gepubliceerde informatie inderdaad onjuist is. Het blijft bij een kort berichtje op X (voorheen Twitter), onder de reactie van de lezer. Op het oorspronkelijke bericht op X én het vergelijkbare Facebookbericht van de PVV komt geen melding door de gemeente. Een woordvoerder van het college (Burgemeester en wethouders) laat in reactie op onze vragen weten er verder niets aan te doen: ‘We laten het hierbij’. Geen rectificatieverzoek naar de PVV, geen verzoek tot correctie op social media.

Beleid

Dit passieve handelen van de gemeente is opmerkelijk. Het is sinds maart van dit jaar juist de bedoeling dat de communicatieafdeling van Gemeente Oisterwijk, volgens de door henzelf opgestelde communicatiestrategie, actief op dergelijke onjuistheden reageert. Zo stelt de gemeente in hun communicatieplan dat ‘vertrouwen in de overheid daalt’, zij steeds vaker ‘fakenieuws en desinformatie’ zien en ‘tegenstellingen verscherpen’. Ze geven zichzelf daarom in hun handelen de specifieke opdracht: ‘We reageren waar mogelijk c.q. nodig actief op misinformatie (onbewust) en desinformatie (bewust)’.

PVV Brabant heeft desgevraagd niet op onze vragen gereageerd. Opgemerkt moet worden dat het gebruik en laten bestaan van desinformatie los staat van het (uiteraard) mogen hebben van een politieke standpunt; in dit geval dat de PVV tegen het asielbeleid is van de huidige regering en van mening is dat de overheid volgens hen andere prioriteiten zou moeten stellen.

Mijn gekozen waardering € -